Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Mezi legendy zamířil Pavel Rychetský

2.2.2015, Lidové noviny, str. 15, lek

V pátek se opět udělovaly ceny Právník roku. Oceněny byly jak aktuální úspěchy, tak celoživotní přínos oboru.
Během galavečera bylo oceněno za svou práci deset právníků. Asi nejočekávanější kategorií byla Právnická síň slávy, kam je každoročně uváděna některá z význačných osobností českého práva. Toto ocenění celoživotního díla letos převzal Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu a bývalý ministr spravedlnosti či generální prokurátor.
„Dostávám se do nejlepší společnosti – vedle Dagmar Burešové, Oty Motejla, zesnulého Zdeňka Kesslera, Antonína Mokrého a dalších,“ uvedl k ocenění Rychetský. V kategorii občanského práva se právníkem roku stal Petr Vojtek, soudce Nejvyššího soudu a jeden z hlavních autorů loni zveřejněné metodiky k náhradě nemajetkové újmy za bolest a ztížení společenského uplatnění.
Za přínos obchodnímu právu převzal ocenění advokát Tomáš Doležil z pražské kanceláře JŠK, jenž se podílel na přípravách zákona o obchodních korporacích a komentáře k němu (z nakladatelství Wolters Kluwer).
V kategorii trestního práva byl za celoživotní úsilí oceněn ústecký advokát a obhájce Jiří Císař – přes třicet let brání své klienty, zejména v případech hospodářské a násilné kriminality.
V oblasti práva IT se právníkem roku stal Josef Donát z kanceláře Rowan Legal. Ocenění za přínos právu duševního vlastnictví převzala Veronika Křesťanová, bývalá dlouholetá advokátka a dnes soudkyně Městského soudu v Praze.
Oceněné ikony i naděje Profesor Petr Průcha – jako jedna z legend oboru – převzal ocenění v oblasti správního práva. Kromě dlouholeté akademické kariéry, spjaté s brněnskou právnickou fakultou, je od roku 2003 soudcem Nejvyššího správního soudu.
Také Ivana Janů – jež byla oceněna v kategorii občanská a lidská práva a právo ústavní – patří mezi ikony oboru. Na Ústavním soudu strávila dvacet let a patřila k jeho nejvýraznějším osobnostem. Nebála se vyjádřit silný názor, třeba při nedávném „nepřezkumu“ amnestie Václava Klause a následné ústavní žalobě Senátu.
Vkategorii „pro bono“ byl oceněn pražský trestní soudce Tomáš Durdík za svou poradenskou práci pro organizaci Bílý kruh bezpečí, která poskytuje odbornou pomoc obětem trestné činnosti.
Během večera byla pozornost upřena také na nadějné právníky. Příspěvek na vydání knihy o Kamillu Reslerovi – obhájci K. H. Franka – obdržel Jakub Drápal (recenze publikace vyšla na stránkách této rubriky 1. 12. 2014).
Tři mladí právníci dostali cenu za písemnou práci, kterou zaslali do soutěže Talent roku. Vyhrála pražská exekutorská kandidátka Katarína Maisnerová ml.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi