Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Potvrzeno: „top právníkem“ EU bude Bobek

28.3.2015, Lidové noviny, str. 3, Kristián Léko

PRAHA Už je to oficiální a definitivně rozhodnuté. Prvním Čechem v pozici generálního advokáta Soudního dvora EU bude Michal Bobek. Po bezproblémové nominaci českou vládou jej bez výhrad ke jmenování doporučil i evropský expertní výbor, složený ze sedmi významných právníků. „Výbor ve své zprávě vyzdvihuje zejména zkušenosti kandidáta v soudní praxi, jeho jmenování ad hoc soudcem Evropského soudu pro lidská práva a znalost procedur a analytických metod Soudního dvora EU. Kladně je hodnocena také znalost tří úředních jazyků EU,“ uvádí na svých webových stránkách české zastoupení při EU.
Post generálního advokáta je velmi prestižní a těžko dosažitelný. Zatímco každý členský stát má dva soudce na Soudním dvoru EU v Lucemburku, generálních advokátů je pouze devět – z čehož šest připadá na největší státy. Zbylé tři posty rotují mezi všemi ostatními zeměmi. Z toho vyplývá, že Michal Bobek bude nejen prvním, ale na velmi dlouhou dobu také posledním generálním advokátem za Českou republiku.
***
Kdo je první český generální advokát
* Michal Bobek studoval právo na univerzitách v Praze, Cambridgi, Oxfordu a Florencii. * Krátce působil v advokacii, čtyři roky byl asistentem předsedy Nejvyššího správního soudu. * Posledních šest let se Michal Bobek soustředil na akademickou dráhu. Momentálně působí jako výzkumný pracovník Institutu evropského a srovnávacího práva na Oxfordské univerzitě a jako řádný profesor evropského práva na College of Europe v Bruggách. * Pravidelně publikuje české a hojně i zahraniční texty, hlavně o evropském a srovnávacím právu.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi