Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Advokáty už stát nebude muset soutěžit. Úřady si vyberou toho, komu důvěřují

7.4.2015, Hospodářské noviny, str. 5, Kateřina Surmanová

Primátorka Prahy se minulý týden dostala do potíží, když se ukázalo, že advokáta pro hlavní město vybírala v součinnosti s firmou, s níž se hlavní město soudí. V uniklém e - mailu si postěžovala: „Bude to trvat trochu déle, protože to nemůžeme zadat přímo vhodné advokátní kanceláři.“ Kdyby právníka do sporu hledala příští rok, podobné obtíže už by jí odpadly. Podle nového zákona o veřejných zakázkách už se takové právní služby tendrovat nebudou. „Povinnost soutěžit nebude pro zajištění zastupování advokátem v soudních, arbitrážních nebo správních sporech,“ potvrzuje David Hořínek z ministerstva pro místní rozvoj, kde se chystá finální znění návrhu zákona.

Ostatní právní služby, třeba poradenství, pak spadnou do nového „light režimu“. To znamená, že zadavatel bude muset oznámit, že zakázku vypisuje, a pak zveřejnit, kdo je vítěz. Samotný výběr bude ale na něm a pravidla si nastaví sám. „Podmínkou je, aby to pořád bylo transparentní,“ dodává Hořínek.

Evropská směrnice výjimky pro právní služby zdůvodňuje tím, že pro úspěch ve sporech je „mimořádně významný faktor důvěry v advokáta“. Volnější pravidla mají státním úřadům a veřejným institucím umožnit, aby se nemusely nechat zastupovat právníkem, který nabídl nejnižší cenu, ale - zjednodušeně řečeno - si s klientem nesedl. „Je to opodstatněné. V dnešní praxi je problém, aby mohl zadavatel upřednostnit kvalitu před nízkou cenou,“ říká Petr Novotný, partner advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Zároveň panuje obava, aby měkký režim na právní služby nevedl ke zneužívání. Už teď, kdy se poradenství soutěžit musí, ukázal například audit na resortech pod správou ANO, že k mnohým takovým smlouvám vůbec nejde dohledat plnění. „Obávám se, že hodně zadavatelů bude mít tendenci jako právní zastoupení klasifikovat i ostatní právní služby a nebudou je soutěžit také,“ namítá třeba Kateřina Koláčková z poradenské společnosti Otidea.

Ani s novým pravidlem ale nebude možné dělat to, co podle uniklé e - mailové komunikace ukázala zmíněná pražská primátorka Adriana Krnáčová v případě sporu o výši nájmu ve Škodově paláci -domlouvat se na vhodném advokátovi s protistranou.

Podobné excesy chce ale nový zákon o veřejných zakázkách přenechat trestnímu či správnímu řádu, případně politické odpovědnosti. Vnitřní logikou se předpis vrací před Nečasovu „transparentní“ novelu - zákon o veřejných zakázkách má být souborem pravidel pro slušné zadavatele. Pokud někdo bude hledat kličky či podvádět, musí zasáhnout žalobci s policií. „Jde o zcela nový systém, ale nelze dopředu předjímat, že bude pouze zneužíván,“ říká David Hořínek z ministerstva.

Z pohledu Evropské komise jde přitom o zpřísnění, ve svých starších směrnicích se právními službami vůbec nezabývala, a tím pádem nenařizovala, aby se soutěžily. Až v poslední směrnici, kterou teď Česko přejímá, na ně pamatovala. V mírnějším režimu budou vedle právníků i služby kulturní nebo sociální. Obec si tak bude třeba moci volněji vybrat, kdo bude pečovat o seniory v domovech důchodců.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi