Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

ČEZ vybral novou „armádu“ právníků

18.4.2015, Lidové noviny, str. 9, Jan Januš

Energetická firma ČEZ vybrala advokáty, kteří ji budou zastupovat. V první části tendru bylo vůbec nejúspěšnější sdružení advokátních kanceláří Weil, Gotshal & Manges a Jansta, Kostka, v druhé pak sdružení Rowan Legal a Velíšek & Podpěra.
PRAHA Energetická společnost ČEZ uzavře s vybranými firmami rámcovou smlouvu na poskytování právních služeb na další čtyři roky.
Veřejná zakázka, jejíž celková hodnota by mohla dosáhnout i stovek milionů korun, je rozdělena na dvě části. První z nich se týká poskytování právních služeb na území České republiky, druhá pak v Evropském hospodářském prostoru a také v Ruské federaci, Turecku, Albánii a Švýcarsku (pro zjednodušení „EHP“). Zvláště ve východní Evropě čelí energetická skupina několika problémům, při jejichž řešení přijdou právníci ke slovu.
Tendr přinesl zajímavá právní spojenectví vyhlášených firem, která se navíc ne vždy dodržela pro obě části soutěže. V obou částech tendru úspěšná firma Rowan Legal totiž šla do jedné s firmou Velíšek & Podpěra, do druhé pak s firmou KŠD Legal.
Desítky velkých zájemců O obří zakázku přitom původně usilovaly desítky největších advokátních kanceláří v zemi. Do dalšího kola však postoupilo pro každou část tendru jen jedenáct uchazečů. Pokud výsledky v nejbližší době nikdo nenapadne, vždy mezi prvních deset z nich bude ČEZ v příštích 48 měsících na základě dalších minitendrů zadávat jednotlivé objednávky na plnění konkrétních právních úkolů. Je tak možné a dokonce i pravděpodobné, že některé ze zmíněných firem pro ČEZ vůbec pracovat nebudou. A to i přesto, že nyní uspěly a energetická firma uzavře rámcovou smlouvy i s nimi.
Na prvních příčkách figurují především české právní firmy. Výjimkou je místní pobočka původem americké firmy Weil, Gotshal & Manges. Ta se obou částí tendru zúčastnila ve sdružení s českou advokátní kanceláří Jansta, Kostka.
Na druhých místech skončily rovněž významné místní firmy Pokorný, Wagner&partneřiaKonečná, Zacha.
Jednotlivé kanceláře i sdružení přitom v několika případech uspěly v obou částech tendru. Pro ČEZ tak mohou teoreticky pracovat v celé Evropě. Kromě vítězů jde oWhite &Case či BBH.
Ceny jen k porovnání ČEZ advokáty vybíral podle dvou hodnoticích kritérií. Jednak obodoval kvalitu vypracování zadaných úkolů, jednak zhodnotil výši nabídkové ceny. Z té se ale zatímmnoho vyčíst nedá. Jde jen o teoretické částky a takzvané modelové koše.
Vznikaly tak, že jednotlivé kanceláře do tabulky vyplnily k určitému počtu hodin - který stanovil právě ČEZ - své hodinové sazby za partnery, advokáty, koncipienty i administrativní podporu. Hodnoty se pak mezi sebou vynásobily. Částky tak nemusí být vyčerpány a naopak také nemusí být konečné. Fakticky jde jen o srovnávací kritérium pro porovnání nabídek a toho, jak jsou jednotlivé kanceláře drahé. Z cen tak nejde dovozovat, kolik hodlá ČEZ - který má mimochodem i vlastní právní oddělení - na advokátních službách v příštích letech utratit.
U jednotlivých uchazečů se tak nabídka v případě právních služeb v České republice pohybovala zhruba od 1,7 do 3,4 milionu korun. V případě EHP šlo o rozmezí od asi 2,5 do 5,4 milionu korun. ČEZ se snažil ceny stlačovat na co nejnižší úroveň, což zamíchalo i výsledným pořadím jednotlivých firem.
Již zmíněná vítězná sdružení nabídla v případě České republiky cenu zhruba 2,2 milionu korun, v případě EHP 2,6 milionu korun. Nešlo o nejnižší částky, na vrchol žebříčku se tyto firmy dostaly díky ohodnocení za zpracované analýzy.
Vůbec nejvyšší ceny předložila kancelář Clifford Chance. Ta tak s nabídkou ve výši 3,4 milionu korun pro Českou republiku skončila na jedenáctém místě a podle všeho z této části tendru vypadla. V prostředí EHP ale s cenou 5,4 milionu díky dobrému hodnocení zpracované analýzy uspěla a obsadila tak deváté místo.
Naopak nejlevnější bylo na českém trhu sdružení Kříž a partneři a Achour & Hájek, které nabídlo cenu 1,7 milionu korun. Na evropském pak šlo o BBH s nabídkou 2,5 milionu korun.
Živý advokátní trh Výsledky ale mají i jiné zajímavé souvislosti, vypovídající mnohé o měnícím se advokátním trhu. Například na jedenáctém místě pro EHP skončila firma Norton Rose Fulbright s nabídkovou cenou 3 miliony korun. Tato advokátní kancelář ale už v současnosti v České republice vůbec nepůsobí. Svou zdejší pobočku uzavřela loni na jaře, část jejích právníků včetně klíčového partnera Pavla Kvíčaly zamířila do české kanceláře Havel, Holásek & Partners. Pro tu ostatně pracuje na českém trhu vůbec nejvyšší počet právníků a tendru se také účastnila. A i s kanceláří Havel, Holásek & Partners podle všeho uzavře energetická společnost ČEZ rámcovou smlouvu. Kancelář, která loni mimo jiné ohlásila i postupný odchod jednoho ze svých zakladatelů JanaHoláska, skončila v českém prostředí na pátém místě s nabídkovou cenou 1,9 milionu korun jako třetí nejlevnější.
***
Vítězové tendru na právní zastupování

POŘADÍ PRO ČESKOU REPUBLIKU 1. Weil, Gotshal& Manges ve sdružení s Jansta, Kostka 2. Pokorný, Wagner & partneři 3. Rowan Legal ve sdružení s KŠD Legal 4. JUDr. Ondřej David ve sdružení s Němec, Bláha & Navrátilová a JUDr. Anita Davidová 5. Havel, Holásek & Partners 6. White & Case (Europe) 7. Kříž a partneři ve sdružení s Achour & Hájek 8. Wolf Theiss 9. Kinstellar 10. BBH

POŘADÍ PRO EVROPSKÝ HOSPODÁŘSKÝ PROSTOR 1. Rowan Legal ve sdružení s Velíšek & Podpěra 2. Konečná & Zacha 3. Weil, Gotshal & Manges ve sdružení s Jansta, Kostka 4. BBH 5. JŠK 6. White & Case (Europe) 7. Wolf Theiss 8. Bělina & Partners ve sdružení s Weinhold Legal a Nedelka Kubáč 9. Clifford Chance 10. Squire Patton Boggs

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi