Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Rychetský a šílení prokurátoři

18.4.2015, Lidové noviny, str. 10, Petr Kamberský

Jeden z nejdůležitějších rozhovorů letošního jara nevyšel shodou náhod vLidových, ale Hospodářských novinách. Jindřich Šídloa Václav Dolejší zpovídali předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského a ten, jak už je v posledních letech zvykem, byl otevřený. Klíčovou otázku i odpověď si dovolím citovat.
Novináři: „Máme tedy sdílet obavy některých politiků, že se stáváme prokurátorskou republikou, kde si nikdo nemůže dovolit podepsat papír, protože neví, jestli za tři dny někdo nepřijde s obviněním?“
Pavel Rychetský: „Nemyslím si, že by rozhodující příčinou byla vědomá mstivost, ale spíš opět jistá odborná nezpůsobilost. (...) Stíhají třeba všechny členy zastupitelského sboru podle toho, jak hlasovali o nějaké veřejné zakázce, třeba prodeji pozemků. Tady já mám vážné pochybnosti. Protože druhým krokem může být, že budou stíhat poslance podle toho, jak hlasovali. (...) Sdílím s vámi obavy, že období těchto možných přehmatů, přešlapů, velmi neodborného výkladu může stále ještě trvat, a to dokonce dost dlouho.“ Tolik předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, kdysi signatář Charty 77, první porevoluční generální prokurátor, poté místopředseda jedné federální a dvou českých vlád. Vzhledem ke své historii, formální i neformální autoritě a nikoli naposledy proto, že je hlavním justičnímnašeptávačem prezidenta Miloše Zemana, bez debat nejmocnější právník v zemi.
Stručně: to, co novináři píší už dlouhé roky (od stíhání ministra Mlynáře) a co se posléze stalo širším intelektuálním majetkem (od spektakulárního zásahu Ivo Ištvana na Úřadu vlády) a nad čímkroutí hlavou snad každý normální člověk (od stíhání celého zastupitelstva Jaroměře za to, že prodalo hospodu dlouholetému nájemci), konečně potvrdila nahlas nejvyšší možná autorita. Prokurátoři, jak můžeme pejorativně označovat aktivistické, snaživé a nevzdělané státní zástupce, „řeší“ vše, co se jim nelíbí, pomocí trestního zákoníku. Asi jako onen policajt, co málem srazil na zemamálem uškrtil chodce, který vstoupil na přechod pár vteřin předtím, než padla zelená.
Nelze než s předsedou souhlasit. Někteří prokurátoři jako by se vymkli zdravému rozumu. Stačí jen připomenout pád kabinetu Petra Nečase, kdy z celé spektakulární akce se zabavováním zlata a beranidly a zatýkáním je u soudu jen obvinění za zneužití vojenské rozvědky.
Příběhmá smutnou pointu. Případy přehmatů a ambicí návladních mohou skončit před Ústavním soudem, který může excesy korigovat, ačkoliv, jak říká sám Rychetský, proces „může skončit až za 10 let amůže skončit tragicky. Potom ten náš výrok už není dostatečnou obranou základních principů.“
Jenže Ústavní soud pod Rychetského vedením se v mnoha případech dopustil podobně sporných aktů, kdy nemístně zasahoval do politiky. Což je obzvláště nešťastné - protože nad Ústavnímsoudem už žádného opravného prostředku není.

Někteří státní zástupci „řeší“ vše, co se jim nelíbí, pomocí trestního zákoníku. Asi jako onen policajt, co málem srazil na zem a málem uškrtil chodce, který vstoupil na přechod pár vteřin předtím, než padla zelená.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi