Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Na stát míří rekordní počet žalob

22.4.2015, Lidové noviny, str. 2, Adam Junek

Nejlepší právníky si chce stát najmout pro arbitrážní spory se třemi českými miliardáři. Chce je vybrat bez klasického tendru.

Nejsou sice tak obrovskou hrozbou pro státní kasu jako tomu bylo v minulosti, ale je jich rekordní počet. Řeč je o arbitrážích vedených proti Česku podle mezinárodních smluv o ochraně investic. Právníci ministerstva financí, kteří mají spory s investory na starosti, proto mírně bijí na poplach a chtějí minimálně pro tři velké spory získat od vlády souhlas, aby si najali co nejrychleji co možná nejlepší právnická esa.
„V současné době je proti České republice vedeno jedenáct rozhodčích řízení, což je nejvyšší počet v historii,“ píše se v dokumentu, který dnes na stůl dostává pro informaci vláda. Dalších pět pří je v nejbližší době na spadnutí.
Výší požadovaného odškodného však nedosahují tyto žaloby v součtu sumy, již vysoudila na Česku v největšímprohraném mezinárodním sporu americká CME kvůli televizi Nova. Tehdy, na počátku milénia, byl stát nucen zaplatit 10 miliard korun.
Respekt z právníků boháčů Resort financí teď informuje ostatní ministry, že chce najmout právníky pro deset arbitráží. Kvůli tísni bez klasického výběrového řízení. Slibuje, že osloví vždy pět kanceláří pro oba balíky sporů, do nichž žaloby rozdělil.
Za nejvážnější přitom stát považuje tři arbitráže, v jejichž pozadí stojí tři čeští miliardáři. Ty spojí do jednoho tendru na právníky, protože jsou to spory o nejvíc peněz a zastupují je světově proslulí právníci s výbornou znalostí arbitrážních řízení.
Jedním z nich je pře kyperských firem senátora Iva Valenty, které ovládaly či ovládají jeho loterijní holding Synot. Jak včera jako první informovaly LN, jde o stovky milionů korun kvůli odebírání licencí na provozování loterijních terminálů.
Na stát se chystá také známý developer Sebastian Pawlowski a bude chtít podle předběžných informací 2,5 miliardy korun. A to kvůli postupu úřadů, které mu znemožnily stavět na lukrativních pozemcích v pražských Benicích. Podnikatel švýcarského původu si proti státu najal špičku v oboru Quinn Emanuel Urquhart &Sullivan, kde mimochodem působil dnešní americký velvyslanec v Praze Andrew Shapiro.
Stejná kancelář pak stojí proti Česku ve sporu s britskou společnostíWNCFactoring. Ta požaduje zatím neupřesněné stovky milionů korun za to, že stát při privatizaci státního podniku Škodaexport v roce 2008 údajně zatajil důležité informace o skutečné finanční situaci firmy. Škodaexport připadl do rukou konglomerátu firem z bývalého státního ČKD, jež v té době WNC ovládala. Před ní i dnes je vládcem holdingu ČKD miliardář Petr Speychal. Jak už LN popsaly, nitky vedou i k muži, který kroky právníků v arbitráži proti státu řídí.
V této arbitráži si už Quinn Emanuel může připsat první vítězství. Podařilo se jí stát donutit, aby své právní zastoupení měnil. Namítla totiž střet zájmů kanceláře Weil, Gotshal kvůli tomu, že pro její londýnskou pobočku pracuje někdejší koncipient Quinnů, který na případu WNC pracoval. Stížnost, kterou podala k České advokátní komoře, sice stáhla a zavázala se, že námitku střetu zájmů nepoužije ani v arbitráži, stát však dostatečně vystresovala, aby právníky raději změnil.
Ministerstvo financí nechce informace LN komentovat. „Tribunál má přísná pravidla pro poskytování informací a odpovědi na vaše otázky by mohly zhoršit postavení České republiky,“ uvedla šéfka arbitrážního odboru Marie Talašová.
Třímiliardové soláry U menších sedmi sporů (viz box Menší arbitráže) stát tak ostré souboje nepředpokládá. Žalobce totiž většinou zastupují čeští právníci s menšími zkušenostmiz mezinárodních soudních síní. Tyto pře spojil do druhého tendru na právní zastupování.
Kromě výše zmíněných sporů má stát na krku žaloby od solárních investorů. V sedmi běžících a dvou přibližujících se řízeních jde prozatím o 3,3 miliardy korun. Firmy, které využily štědré podpory státu pro výstavbu slunečních elektráren, chtějí náhradu za to, že jim vláda jejich byznys dodatečně zdanila. Konkrétně 26 procenty výnosy z let 2012 až 2014 pro zdroje připojené mezi lety 2009 a 2010.
    I pro tyto arbitráže nyní hledá ministerstvo nové právníky, a to v klasickém výběrovém řízení. Dosud jej na podobnou výjimku „kvůli tísni“ zastupuje tým složený z právníků kanceláří Weil, Gotshal&Manges a Squire Sanders doplněný britským expertem Zacharym Douglasem.

***

Miliardářské arbitr arbitráže áže Ivo Valenta

* Investor: WCV Capital Ventures Cyprus Limited a Channel Crossings Limited * Důvod: Ušlé zisky z provozu loterijních terminálů kvůli nepředpokládaným změnám legislativy v ovládaném holdingu Synot * Požadovaná suma: Stovky milionů korun

Sebastian Se Pawlowski Pa

* Investor: Pawlowski AG * Důvod: Developer se cítí poškozen tím, že mu stát neumožnil stavět na jeho lukrativních pražských pozemcích * Požadovaná suma: 2,5 miliardy korun

Petr Speychal

* Investor: WNC Factoring * Důvod: Údajné zatajení skutečného finančního zdraví společnosti Škodaexport při její privatizaci ministerstvem financí v roce 2008 * Požadovaná suma: Minimálně stovky milionů korun

Další menší arbitráže * Dva spory vedou společnost Anglia Auto Accessories a její britští majitelé otec a syn Bustovi kvůli zmařené investici do výroby střešních nosičů na auta. Žádají minimálně 200 milionů korun. * Dva spory ve stejné věci vede společnost Mechel Service Stahlhandel Austria podnikatel J. J. Breiteneder kvůli vyvlastnění pozemků s ohledem na restituce. Žádají 16, resp. dva miliony korun.

* Chorvatský podnikatel Pren Nreka již jednou na Česku vysoudil odškodné 19 milionů korun za zmařenou investici do budovy v centru Prahy. V podobném řízení o 15 milionů se snaží se státem dosáhnout smíru. * Kanadská společnost Ronald A. Chisholm žádá 10 milionů eur kvůli postupu veterinární správy, která jí znemožnila dovážet maso. * Americká firma Gateway Investment se cítí poškozena postupem státu vůči kampeličce WPB Capital, do níž investovala. Odškodné nevyčíslila.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi