Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

I Číňané už začínají platit za právníky

27.4.2015, Lidové noviny, str. 15

Z čínských firem se stávají mezinárodní hráči, na což reaguje i advokátní trh, říká Thomas Gilles, partner advokátní kanceláře Baker& McKenzie, vedoucí skupinu zaměřenou na čínské investice do Evropy, Středního východu a Afriky.

* LN V čem je pro advokáty zajímavý asijský trh?
Čína si nyní vede podobně jako Amerika před šedesáti lety. V současnosti se tam tak překrývají dva trendy. Do Číny se vydává stále více mezinárodních společností, které tam začínají investovat. Je to velký trh s obrovským tempem růstu, kde je relativně levná pracovní síla. Naopak čínské firmy přicházejí k nám, stávají se z nich mezinárodní hráči a stále více investují do akvizic. A na to samozřejmě rychle reaguje i advokátní trh.

* LN Čína je proslulá přísnou regulací. V čem je specifická?
Jako zahraniční právní firma například nemůžete působit v některých právních oblastech. Jde třeba o litigaci či vydávání právních posudků. Regulátor nám ale v polovině dubna schválil spojení s čínskou právní firmou FenXun Partners v Šanghaji, čímž jsme na tamějším trhu významně posílili. A tím se změnilo právě to, o čem jsem hovořil v úvodu. Můžeme tak nově i zastupovat klienty u soudu a poskytovat právní posudky. V Číně máme zhruba tři sta právníků, a to vedle Pekingu i v Šanghaji a Hongkongu.

* LN Chce se ale Číňanům za ně platit?
V Číně neexistuje dlouhá tradice právního poradenství. Nynější tempo je ale nebývalé, a tak se to mění. Stále ale dochází i k tomu, že některé čínské firmy zamíří do Evropy a využívají k tomu čínskou právní kancelář, která o evropském právu nic neví. A její právníci ani pořádně neumí anglicky. Většina čínských firem se ale chová profesionálně.

* LN Jak se u vás posuzuje úspěšnost jednotlivých poboček?
Nedávno jsme zavedli systém SAP, a můžeme tak hodnotit cokoliv jako jakékoliv jiné firmy. Můžeme si „vytáhnout“ všechny podrobnosti o ziskovosti a dalších ukazatelích. Ziskovost sledujeme u každého partnera. Neděláme to ale jako jiné firmy, které zavřou pobočku ve chvíli, kdy si nevede dobře. Advokacie je prostě úplně jiný model.

* LN Je budoucnost právních služeb v propojování s dalším poradenstvím, jak se o tom někde hovoří?
Zakladatelé Baker & McKenzie byli vlastně daňoví právníci. Nemyslím si ale, že bychom nyní pociťovali tlak vydat se právě tímto směrem. Do budoucna však určitě bude advokátní trh produkovat stále více velkých hráčů. Půjde o to, co bude vyžadovat trh a co také trh dovolí. Pokud nám naši klienti dovolí, abychom se chovali stejně jako v současnosti účetní firmy, které mnohdy při akvizici působí jako poradci, účetní a zároveň firmě poskytují i advokátní služby, je v tom možná budoucnost. Klienti ale s až tak velkou flexibilitou zatím spíše váhají.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi