Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Zastupitelé se bojí, ale nejsou to zločinci

5.5.2015, Právo, str. 7, Tomáš Sokol

Začnu čísly. Podle průzkumu, který si udělal epravo.cz, informace o trestním stíhání zastupitelů v souvislosti s jejich hlasováním o nakládání s majetkem obcí sleduje v médiích 85,8 procenta z oslovených zastupitelů. Vyšší obavy z trestního stíhání vyjádřilo 59,4 procenta oslovených zastupitelů.
Pokud jsem dobře pochopil obsah nedávného článku pana Uhla Koho a co hájí Unie obhájců (Právo, 17. 4.), tak ten soudí, že jestli se zastupitelé bojí, je tomu tak proto, že kradou či jinak porušují zákon. Konkrétně píše, že jsou jich tisíce. To je dost drsné a zejména nepodložené obvinění a řekl bych, pan Uhl poněkud neví, o čem píše.
Myslím si to i o nesmyslných útocích na Unii obhájců kvůli tomu, že toto téma pro veřejnost otevřela. A nejspíš i kvůli tomu, že vůbec existuje. Ale nechávám je bez komentáře. Orel mouchy nelapá. Leč téma stíhaných zastupitelů je něco jiného. To za hádku stojí.
Úvodem budiž připomenuto, co se panu Uhlovi do článku pro samé insuinace ani nevešlo. Unie obhájců ČR vydala na počátku dubna stanovisko k problematice trestního stíhání zastupitelů a na holých číslech a příkladech dokazuje, že se jeví jako přehnané a namnoze nedomyšlené či nepodložené (viz http://www.uocr.cz.).
Stanovisko bylo ryze odborné a nebylo ani prvé a ani poslední. Nicméně pana Uhla nějak rozčílilo. Že prý tím bráníme diskusi o problému. Nevím, jak se dá odborným názorem bránit diskusi. Zejména, když dialog na dané téma zahájilo Nejvyšší státní zastupitelství svojí analýzou Trestní odpovědnost osob činných ve volených orgánech územních samosprávných celků z loňského roku.
Reagovali jsme na ni zmíněným stanoviskem, protože nám některé údaje vycházejí jinak. Reakce byla korektní a nutno říct, že korektní byla i forma zprávy NSZ.
Analýza NSZ stejně jako naše stanovisko jsou, mimo jiné, reakcí na značný neklid mezi zastupiteli, způsobený vlnou trestních stíhání, o jejichž smyslu jsou vyslovovány pochybnosti. Třeba na jednom z největších, ne-li největším shromáždění zastupitelů, zvaném Municipal, už jsem na toto téma přednášel dvakrát a letos tam byl můj kolega z prezídia. A pořád je o čem mluvit.
Mimochodem, před třemi roky jsem na tohle téma referoval zrovna ve chvíli, kdy policie nadělovala obvinění radním hlavního města Prahy. Obvinění přesně v té věci, ve které nedávno senát Městského soudu v Praze vrátil obžalobu zpět státnímu zástupci, neboť ji nepovažuje za projednatelnou. Což mi připomíná, že i soudci se do diskuse zapojili. Zejména zprošťujícími rozsudky,
A kromě Municipalu se problémem zabývalo slyšení v Senátu, zmínka byla na loňské konferenci Svazu měst a obcí a mnohde jinde. Poměrně dost lidí napříč politickými stranami a profesními či sociálními skupinami je situací znepokojeno. Včetně nás, obhájců, kteří to mají z prvé ruky a také vidí, jak zbytečná trestní stíhání lidem ruinují život.
Do toho zapadá i statistika zpracovaná na serveru epravo.cz. Rozhodně nevěříme, že zastupitelé, kteří se bojí, jsou zločinci. Ne-li všichni, tak zdrcující většina jsou spořádaní lidé, které zneklidňují poněkud neuspořádané poměry. A zjištění, že 76 procent trestně stíhaných zastupitelů bylo stíháno nezákonně, rozhodně nelze považovat za uklidňující informaci. Pročež se tématu budeme věnovat i nadále. A samozřejmě i řadě dalších, které považujeme za obdobně důležitá. Bez ohledu na to, jestli se to komu líbí, či nikoliv.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi