Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Stát stále vybírá právníky proti nespokojeným solárníkům

7.5.2015, Hospodářské noviny, str. 15, Kramer

Vnejbližších dnech se má rozhodnout, kteří právníci budou za stát nově bojovat ve sporech s provozovateli fotovoltaických elektráren. Ti chtějí ze státní kasy přes tři miliardy odškodného za takzvanou solární daň. Stát ji zavedl dodatečně, a to ve výši 26 procent.
Odborná komise už nabídky advokátů vyhodnotila a poslední slovo teď bude mít ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle odborníků mají největší šance americké kanceláře.
Nespokojené finance Nyní Česko ve sporech se solárníky zastupují právní kanceláře, jež zakázku dostaly bez výběrového řízení. Stát se obával, že bude čelit sporům za stovky miliard korun, proto rovnou zadal případy právníkům, s nimiž již dříve spolupracoval – Weil, Gotshal & Manges dále Squire Patton Boggs a britský expert Zachary Douglas.
Finance ale nyní chtějí mít čistý stůl, a tak loni v červnu vypsaly tendr na právníky nové. Podle informací HN se rozhodnutí přibrzdilo u ministra financí Babiše. Ten si chce být údajně jistý, že měla výběrová komise pro své rozhodování dobře nastavená kritéria. „Pan ministr nechce podepsat něco, u čeho nebyl. Chce mít stoprocentní jistotu,“ vzkázal mluvčí ANO Vladimír Vořechovský.
Pravidla na výběr vítěze přitom resort nastavil přísně. Kanceláře musely třeba být součástí sítě, jež má minimálně tři pobočky stejného jména ve třech různých zemích. Vysoké nároky měl resort i na samotné vedoucí advokáty. Ti se musí na vedení případu podílet minimálně 30 procenty. Ve výsledku pak měla rozhodnout ekonomická výhodnost nabídky.
Jeden tygr chce sníst druhého Zdlouhavé řízení, kde bojovala místní i zahraniční špička, trvá již od loňského června.
Sedm kanceláří prošlo ústními pohovory a zasedla jedenáctičlenná komise, ve které byli například náměstek ministra financí Martin Pros nebo šéfka arbitráží Marie Talašová. Podle právníků orientujících se v mezinárodních arbitrážích mají největší šance ze sedmi kanceláří americké Arnold & Porter a Weil nebo Gotshal & Manges. Obě kanceláře přitom patří k celosvětové špičce právě v oblasti arbitráží. Firma Weil Gotshal & Manges za Česko spory řešila již dřív. Kancelář vyhrála například spor Povodí Odry, které tak nemuselo platit 16 miliard kvůli povodním v roce 1997. Arnold & Porter v Česku zastoupení nemá. V Evropě má jen dvě pobočky – v Bruselu a Londýně. Její partner David Reed ale patří k těm nejlepším v oboru.
Do finále souboje o lukrativní státní zakázku se dostala jen jediná ryze česká kancelář. BBH se orientují spíš na východ a slaví úspěchy v Rusku. K tomu jim pomohla hlavně spolupráce s PPF Petra Kellnera. Na arbitráži by pak chtěla BBH dělat ve spolupráci s britskou kanceláří Simmons & Simmons.
Další české kanceláře se dál neprobojovaly. Jedna z nich, Rowan Legal, loni tendr napadla u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Nakonec své podání stáhla.
***
KDO SE BIJE O SOLÁRY
Arnold & Porter
středně velká americká firma se světovým
renomé
Baker & McKenzie
mezinárodní gigant s 4200 právníky
BBH (se Simmons & Simmons)
čeští advokáti úspěšní v Rusku
Cleary Gottlieb
Steen & Hamilton
newyorská kancelář s 1200 právníky
DLA Piper
britská kancelář s pobočkou v Praze
Squire Patton Boggs
kancelář s 15 evropskými pobočkami
Weil Gotshal & Manges
pražská kancelář mezinárodního kolosu
z New Yorku

3,3mld. Kč

V celkem devíti solárních arbitrážích se hraje o více než tři miliardy korun. Kdyby stát prohrál, hrozí další spory.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi