Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Pražský magistrát prověřuje cenu právníků, které radní vybrali

22.5.2015, Zpravodajství ČTK

  Praha 22. května (ČTK) - Pražský magistrát ověřuje u advokátní komory výši vítězné ceny, kterou nabídla právní kancelář ve výběrovém řízení na zastupování Prahy v kauze Škodova paláce. Na komoru se s dotazem obrátila jedna z úřednic magistrátu. ČTK to potvrdila mluvčí komory Iva Chaloupková. Tendr vyhrála kancelář Toman, Devátý & partneři s cenou 900 korun za hodinu. Tuto cenu komora označila na pražské poměry za "spíše nízkou". Která z úřednic komoru oslovila, mluvčí neuvedla.

  Česká advokátní komora (ČAK) neobdržela vyloženě stížnost ani podnět na přešetření vítěze tendru. "Na ČAK se pouze s dotazem obrátila pracovnice magistrátu hlavního města Prahy s tím, zda, parafrázuji, je ona cena v praxi běžná a zda si magistrát může u dané advokátní kanceláře vyžádat zdůvodnění takto nízké nabídky," uvedla Chaloupková.

  ČAK magistrátu prý sdělila, že smluvní cena advokátních služeb není regulována a že smluvní časová odměna advokáta se vždy odvíjí mimo jiné od velikosti kanceláře, renomé nebo složitosti případu. "Bez znalosti všech skutkových okolností se tedy nedá říct, jestli nabízená cena za hodinu je odměnou mimořádně nízkou či průměrnou. S ohledem na poměry pražských advokátních kanceláří se však bude spíše jednat o odměnu nízkou, a to zejména jde-li o advokátní společnost, pro kterou pracuje více advokátů," uvedla mluvčí. Zákon o advokacii dává Praze možnost vyžádat si od uchazečů vysvětlení jejich ceny.

  Výběr advokátní firmy schválila v úterý pražská rada. Ve čtvrtek však rozhodnutí svých vlastních radních zpochybnila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). "Výběr této kanceláře s ohledem na cenu, kterou nabídli, a její reputaci, ještě přehodnotíme," sdělila médiím. Radní právníky vybírali napodruhé. První tendr rada zrušila kvůli nejasnému vyjednávání Krnáčové s majitelem paláce, firmou Copa Retail. Ve sporu o výši nájemného nemá město právní zastoupení už několik měsíců.

  Město se u soudu dožaduje snížení nájemného ve Škodově paláci. Za budovu v centru města platí ročně 200 milionů korun a celkem již vyplatilo asi 1,5 miliardy. Soud už dvakrát žalobu města zamítl. Nájemní smlouvu město uzavřelo v éře někdejšího primátora Pavla Béma (ODS) a následně se do Škodova paláce sestěhovala většina úředníků magistrátu. Po uplynutí dlouhodobého pronájmu by celková částka vyplacená městem převýšila 4,4 miliardy korun.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi