Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

S novým kodexem se svět nezhroutil

1.6.2015, Lidové noviny, str. 14, lek

Na seriózní zhodnocení nového občanského zákoníku v praxi je příliš brzy, říká většina oslovených právníků v anketě LN. Mnozí rovněž varují před neuváženými novelizacemi nového kodexu a radí počkat několik let.

PRÁVNÍ BAROMETR
Nový občanský zákoník (NOZ) je účinný skoro rok a půl. Některé instituty se do praxe dostávají rychleji, jiné pomaleji či vůbec. Jen málokdo z oslovených právníků – které redakce záměrně nechává v anonymitě – si troufá zhodnotit, zda se kodex osvědčil. „Není to plnicí pero ani hasák, kde se dá snadno říci, zda funguje nebo nefunguje. Někomu se zákoník třeba osvědčil, protože si vystačí s dvěma paragrafy,“ glosuje jeden právník.
„Na jakékoliv posouzení dopadů je ještě brzy, počkejme třeba pět let,“ domnívá se jeden respondent. „K žádnému právnímu armagedonu nedošlo,“ dodává jiný.
Jsou ale i právníci, kteří na zákoníku nenechají nit suchou: „Je to dílo, jež bezúčelně a bez poptávky veřejnosti na léta zdecimovalo české civilní právo.“
„Nový kodex je běh na dlouhou trať. V prvních deseti letech poneseme hlavně transakční náklady. Pozitiva se začnou prosazovat až po delší době,“ mírní emoce jeden právník. Jiný respondent upozorňuje na dva názorové póly přítomné v odborné debatě: „Zatímmají zcela pevný názor jen fanoušci či odpůrci kodexu – a to je vztah více emotivní nežli věcný.“ Opatrně s novelizacemi Mezi oslovenými právníky panuje nedůvěra k úvahám o novelizaci kodexu v blízké době. „Nejhorší je, když se zákon začne zmateně upravovat, jen co se stane účinným, aniž se vyčká, jak se s textem zákona vypořádá soudní praxe. Takové změny nepřinesou nic dobrého – jedna nedokonalost se odstraní a dvě či tři další se nastolí,“ neskrývá svou skepsi jeden respondent.
Kritika zde míří hlavně na Roberta Pelikána, jenž své angažmá na ministerstvu spravedlnosti zaměřil z velké části právě na novelizaci nového soukromého práva. „Autoři neúspěšných připomínek během příprav zákona nyní spouští alarm, jak je to či ono ustanovení chybné. To je mimo jiné případ současného ministra spravedlnosti, jenž s řadou svých připomínek neuspěl a teď se je snaží prosadit z pozice ministra,“ zní jeden hlas. Velmi ostře to vyjadřuje tento respondent: „Kampaň vedenou pod heslem, že je nutno změnit když už ne úplně všechno, tak alespoň všechno, považuji za odraz zbytnělého ega, pošlapaného v předchozí diskusi o tom, jak by zákon měl vypadat. Tedy v zásadě za iracionální jednání.“ Kodex nechává lidi být Za zcela stěžejní změnu k lepšímu považuje tento respondent příklon zákoníku k platnosti právního jednání: „NOZ přinesl do soukromých vztahů nebývalou svobodu pro smluvní strany, které si už nemusí lámat hlavu nad každým druhým ustanovením, jestli jej náhodou nezruší jako absolutně neplatné Nejvyšší soud.“
„Starý – socialistický – občanský zákoník si zasloužil vyměnit novým, který se snaží navázat na to, kde byl do právního řádu násilně vložen kodex, který neměl se zákonností a legitimitou mnoho společného. Jsem si jist, že za dvacet nebo čtyřicet let se dnešní negativa budou jevit jako úplně zanedbatelná,“ hledí do budoucnosti jeden respondent.
Ostrá kritika přetrvává Třetina ale je k novinkám v soukromém právu skeptická. „Nelze nalézt jedinou pasáž, která by uživatelům nepřinášela problémy,“ zní jeden hlas. Jiné kritizovaly třeba jazyk zákoníku: „Masivní návrat k archaické právní terminologii je zvrácenost.“
Závažnější jsou ale argumenty právní jistotou: „Česká republika byla jurisdikcí, ve které byl advokát schopen na většinu klíčových otázek soukromého práva dát relativně jasné odpovědi. Od 1. ledna 2014 je opět jurisdikcí, v níž to tak není.“ Tam míří i tento názor: „Hlavním negativem je tvrdohlavá ideologičnost tvůrců, kteří měnili více, než bylo nutné, a řadu fungujících věcí znejistili.“
„Pesimisté vidí všude samá negativa, optimisté samá pozitiva – a kariéristé příležitost se zviditelnit,“ říká lakonicky jeden respondent. „Stejnou reakci by ale vyvolal jakýkoli občanský zákoník,“ dodává.

***
Osvědčil se v praxi nový občanský zákoník? (v %)

Odpovídalo 59 právníků a právniček.
ANO 31
Ne 32

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi