Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

ČAK se ohradila proti vyjádření policie o advokátu Grubnerovi

11.6.2015, Zpravodajství ČTK

  Praha 11. června (ČTK) - Česká advokátní komora (ČAK) se dnes důrazně ohradila proti vyjádření pražských policistů o tom, že pražský advokát a člen kontrolní rady ČAK Martin Grubner a jeho spoluobvinění ovlivňují svědky a podávají smyšlená udání na policejní vyšetřovatele. ČAK to uvedla na svém webu. Grubner je spolu s dalšími 16 lidmi stíhán kvůli podezření z daňových úniků za téměř 100 milionů korun. Soud ho minulý týden poslal do vazby.

  Pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan ve středu uvedl, že hlavní aktéři kauzy vyhrožují spoluobviněným a uplácejí je, aby změnili výpovědi. Také je prý nutí, aby sepisovali smyšlená a lživá obvinění na vyšetřovatele, a následně je zasílají Generální inspekci bezpečnostních sborů. Proto podle Hulana uvalil soud na Grubnera vazbu, aby již nemohl ovlivňovat svědky.

  "Podstatné na celé věci také je, že někteří z hlavních aktérů celého případu jsou buď přímo advokáti, nebo osoby právně vzdělané, kdy některé z těchto osob jsou, nebo byly dokonce členy kontrolní rady, která se podílí na řízení Advokátní komory ČR," prohlásil Hulan. Toto jeho vyjádření však ČAK dnes ostře napadla. "Česká advokátní komora důrazně nesouhlasí s podobnými prohlášeními, která jsou často vykonstruovaná a lživá a ve vztahu k advokátům vykonávajícím obhajobu dokonce mstivá s charakterem odplaty. Ohrazuje se proto proti takovému postupu policie," uvedlo vedení komory.

  ČAK se nelíbí ani uvalení vazby na advokáta, což podle ní ohrozilo práva jeho klientů. "S ohledem na zveřejněná prohlášení policie nezbývá ČAK, než se obrátit na příslušné nadřízené orgány, aby nebyly nečinné a celou záležitost náležitě prošetřily a zajistily dodržování ústavně zaručených práv," uvedla komora.

  Obviněným v kauze včetně Grubnera hrozí až desetileté vězení. Podle policie pracovali jako organizovaná skupina a připravili stát na daních o téměř 100 milionů korun. Daňový únik ale mohl být mnohonásobně vyšší a nelze vyloučit, že budou obviněni další lidé.

  Z dosud obviněných vyšetřovatelé vnímají pět lidí jako organizátory protiprávního jednání a zbylých 12 jako takzvané bílé koně nastrčené ve firmách, které se podílely na obchodech s dárky pro účastníky sportovních akcí. Hlavní obvinění podle policie vytvářeli složité řetězce firem, na jejichž konci pro sebe čerpali peníze. Vyšetřování začalo na podzim 2012 na základě podnětu ministerstva financí.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi