Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

‚Spíš straníte stíhaným.‘ Státní zástupci vrací advokátům úder

17.6.2015, echo24.cz, Filip Nachtmann

Ostrý spor mezi policií a advokáty se dostal na další úroveň. Zapojili se do něj totiž už i státní zástupci. Česká advokátní komora (ČAK) minulý týden kritizovala policisty a státní zástupce kvůli případu stíhaného právníka Martina Grubnera. Podle advokátů orgány činné v trestním řízení vyvolávají v občanech hysterii. Jenže státní zástupci teď přešli do protiútoku. Výroky advokátní komory jsou podle nich na samé „hranici přípustné veřejné kritiky“.

Vztahy mezi advokáty a policií se vyhrotily minulý týden. Policie totiž mimo jiné prohlásila, že Grubner, který je vazebně stíhaný kvůli podezření z daňových úniků za bezmála 100 milionů korun, ovlivňuje svědky a podává smyšlená udání na policejní vyšetřovatele. Advokáti reagovali nezvykle prudce. Policie a státní zastupitelství podle nich pod dojmem toho, že se jim podařilo svrhnout vládu, vyvolávají v občanech hysterii a pocit ‚odsouzení předem‘, aniž mají dostatek podkladů pro trestní stíhání. U žalobců ale se svým prohlášením tvrdě narazili.
Čtěte také:‚Svrhli vládu a vyvolávají hysterii.‘ Advokáti proti policii a zástupcům

„Pokud ČAK zdůrazňuje, že sama nevstupuje do konkrétních trestních kauz a nemá ani přístup do relevantních spisů, je s podivem, když jedním dechem dodává, že orgány činné v trestním řízení údajně nemají v konkrétní trestní věci dostatek podkladů pro zahájení trestního stíhání a porušují práva obviněného na spravedlivý proces,“ ohrazuje se Unie státních zástupců a pokračuje: „Takové paušální hodnocení s veřejně prezentovanou neznalostí věci bohužel svědčí spíše o apriorní zaujatosti ČAK ve prospěch trestně stíhaných osob, nežli o profesionálním přístupu a věcné argumentaci.“

Podle žalobců se advokátní komora uchýlila ke zjevným a nesmyslným faulům, jako je prohlášení, že policie a státní zastupitelství jednají pod dojmem, že se jim pomocí médií podařilo svrhnout vládu.

„Unie státních zástupců se domnívá, že podobně nepodloženě laděná veřejná prohlášení mohou být vnímána přinejmenším jako hraničící s přípustnou veřejnou kritikou kohokoliv,“ dodávají žalobci.

Grubnera, který je významným členem České advokátní komory (zasedá v její kontrolní komisi), soud kvůli podezření z daňových úniků poslal minulý týden do vazby. Pražská policie k tomu uvedla, že hlavní aktéři celé kauzy vyhrožují spoluobviněným a nutí je, aby sepisovali lživá obvinění na vyšetřovatele, která následně posílají inspekci. Dodala přitom, že někteří z obviněných fungují ve strukturách advokátní komory. Právě to vyvolalo mediální přestřelku, na kterou teď reagovali i státní zástupci.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi