Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Sto dní pana ministra

29.6.2015, Lidové noviny, str. 13, Jan Januš

PRÁVNÍ NOTES Přátelé Roberta Pelikána často říkají, že má pan ministr potřebu zachraňovat lidi. Patrně to tak skutečně bude, i když mnohdy postupuje - diplomaticky řečeno - ne úplně šťastně. Není však náhodou, že Pelikán začal v pátek rekapitulovat svých prvních sto dní v úřadu právě úspěchy na poli exekucí a insolvencí. Dluhová past, jež svírá stále více lidí, ho totiž trápí dlouhodobě. Pan ministr sice trochu zapomíná na to, že do problémů se většina dlužníků dostává vlastní vinou, ale například proti chystanému zavedení závazných, srozumitelných a návodných exekučních formulářů nelze vůbec nic namítat. A vadit, myslím, nebudou ani slušným exekutorům.
Pokud se vzory, které vznikají ve spolupráci s Člověkem v tísni, skutečně podaří vymyslet tak, aby se jejich pomocí mohl kdokoliv i snadno bránit, jak naznačoval pan ministr, bude to takřka geniální. Jen více podobných nápadů, které nepřehledné právo zpřehlední. Těším se i na nový web justice.cz, který má vzniknout do konce listopadu. Asi nic na světě pak nebude snazší, než vyhledávat informace o justici. No uvidíme, snad to vyjde.
Ministra každopádně nečekají úplně příjemné prázdniny. Se vší razancí se opět ukazuje výbušnost zákona o státním zastupitelství. Během července tak bude Pelikán na toto téma diskutovat s premiérem a pokud se podaří jednání na politické úrovni dotáhnout, mohl by jít materiál v srpnu na vládu. Zatím neslavně to pak vypadá s první novelou občanského zákoníku, podle níž se mělo původně postupovat už od začátku června. Legislativní rada vlády totiž přerušila po únavných diskusích její projednávání a kvůli začínajícím prázdninám se věc dostane do sněmovny se značným zpožděním. Ministr podle svých slov o přerušení sám požádal a je za tento vývoj vlastně rád. Získal tak čas na další vyjednávání.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi