Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Kampaň proti advokátům odhaluje rozval spravedlnosti

1.7.2015, ceska-justice.cz, -ire-

Série útoků na advokátní profesi pokračuje. Po policejním mluvčím se k výrokům těžkého kalibru uchýlili představitelé státního zastupitelství a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Podle prohlášení České advokátní komory je kampaň vedená proti advokátům útokem na ústavní práva občanů a účelem je odvést pozornost od jiných problémů v justici. Česká advokátní komora má velkou obavu, že dosavadní útoky na advokátní profesi včetně zobecňování a paušalizování pochybení jednotlivce na celý stav mají jediný cíl: Okleštění práv obhájců a advokátů a ve svém důsledku práv obviněných a osob, které potřebují právní pomoc. „Takové útoky na ústavně zaručená práva občanů jsou útokem proti spravedlnosti obecně,“ uvádí v dalším razantním prohlášení Česká advokátní komora. Z vyjádření vyplývá, že čeští advokáti jsou šokováni tím, že vůbec může být Českou televizí odvysílán pořad s účastí nejvyššího státního zástupce a předsedy Ústavního soudu, jehož tři čtvrtiny se týkají jedné části justice - advokátů, avšak žádný advokát do pořadu není přizván.

Jediným vysvětlením podle ČAK je, že pořad sloužil k odvedení pozornosti od skutečných problémů justice: „Útoky na advokacii také pomáhají představitelům jiných složek justice odvrátit pozornost od vlastních problémů. K tomu jim pomáhají i tak významná média, jakým je například Česká televize,“ konstatuje ČAK. Takový pořad pod názvem Nedůvěra v právo a justici odvysílala Česká televize v diskusi v neděli 21. června 2015.

„A zazněly zde zbraně těžkého kalibru, jako že ,advokacie vytváří obrovský prostor pro praní špinavých peněz´ , samozřejmě bez náležité argumentace,“ upozorňují advokáti na způsob, jakým Česká televize informovala veřejnost s využitím nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského.

Advokacie vždy byla a je součástí justice v širším slova smyslu, přesto je v tomto a obdobných pořadech zcela opomíjena, upozorňuje na situaci Česká advokátní komora v prohlášení. „Útok policejního mluvčího v souvislosti se stíháním advokáta Grubnera tak byl v konečném důsledku útokem na důvěru v právo a justici, což bylo tématem pořadu, který se odehrál opět v modelu ,o nás bez nás´,“ připomíná ČAK další bod kampaně proti advokátům – nepravdivé výroky policie o „stíhaných advokátech a členech kontrolní rady ČAK“ a osobách právně vzdělaných, které sepisují stížnosti proti postupům policie a „tím vyvářejí atmosféru strachu“.

Proti těmto okolnostem trestního stíhání advokáta Martina Grubnera, které dodnes nebyly prokázány, se ČAK v nejnovějším prohlášení znovu ohrazuje: „České advokátní komoře není do dnešního dne známo, že by kromě jednoho obviněného advokáta v této kauze, bylo obviněno více advokátů, kteří by byli členy kontrolní rady ČAK. ČAK není dále známo, že by některý právní předpis v České republice neumožňoval obviněným podávat v průběhu trestního stíhání stížnosti na postup orgánů činných v trestním řízení či podávat trestní oznámení, má-li někdo podezření, že dochází k páchání trestné činnosti,“ upozorňuje Česká advokátní komora na rozpor mezi fakty uváděnými policií a platnými zákony v České republice.

Případ Grubner obnažuje hluboký rozval
V dalším stanovisku pak advokáti odkazují k současné praxi využívání nástrojů trestního práva k politickému boji. Jestliže policii taková devalvace práva a zesměšňování jeho institutů nevadí například u poslanců, proč zákonné využití institutu trestního oznámení policii vadí u právních profesionálů, poukazují advokáti: „V době, kdy počet trestních oznámení výrazně narůstá, podávají je poslanci na poslance a ministry, dokonce na prezidenta republiky, označit stejný postup u advokátů nebo jejich klientů za zastrašování vyšetřovatelů, maření jejich práce a odrazování je od vyšetřování, není ničím jiným, než vyvoláváním hysterie. Vyšetřovatel je profesionálem ve svém oboru, a pokud jsou jeho postupy v souladu se zákonem, nemůže se tímto způsobem nechat zastrašit,“ zdůrazňuje ČAK, která v souvislosti s děním okolo trestního stíhání advokáta Martina Grubera a způsobu informování o případu vydala už 11. června 2015 mimořádně tvrdé prohlášení.

Stejně razantně reagovala na prohlášení českých advokátů Unie státních zástupců. Hluboký rozpor, kdo je odpovědný za zákonnost trestního řízení, jak se v poslední době trestní řízení odehrává a co je jeho cílem, trvá. V čtyřúhelníku policie – státní zástupce – soudce – obhájce chápe zákony i základní pojmy práva každý jinak. Důkazem o tom je i závěr čerstvého prohlášení ČAK: „Jestliže se ČAK ve svém dřívějším vyjádření zmínila i o státních zástupcích, pak proto, že jsou to právě oni, kteří dozorují přípravné trestní řízení a v rámci toho by měli dohlížet na zákonnost a férovost tohoto stádia. Neměli by dopustit, aby trestní řízení probíhalo v atmosféře nepravd či polopravd šířených jiným orgánem odpovědným za řádný proces – policií. České advokátní komoře není známo, že by státní zástupci do dnešního dne na výše zmíněné vystoupení policie jakkoliv reagovali, natož aby proti podobným postupům zasáhli,“ uzavírají advokáti své prohlášení.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi