Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Stát bojuje proti konkurzní mafii neohrabaně. Možná půjde k soudu

18.8.2015, Mladá fronta DNES, str. 8, Eva Moniová

Kvůli nešikovnosti ministerstva spravedlnosti se někteří insolvenční správci vezou „načerno“. Mají tak výhodu oproti těm, kdo pravidla respektují.

PRAHA Nová pravidla pro insolvenční správce platí sotva dva týdny a už jsou pod palbou. Kritici namítají, že vyhláška ministerstva spravedlnosti je protiústavní a velkým konkurzním správcům způsobí až milionové škody. Těm, kteří nové nařízení nerespektují, navíc vytváří oproti těm poslušným výhody „černého pasažéra“.
Ministerstvo si posvítilo na zřizování fiktivních provozoven insolvenčních správců, kteří se s jejich pomocí dostávali k většímu množství insolvenčních řízení.
Od začátku srpna musí být pobočka insolvenčního správce otevřená minimálně jeden pracovní den v týdnu a správce v ní v tu dobu musí být fyzicky přítomen. Počet poboček, které může každý správce vedle svého hlavního sídla „stíhat“ (a tedy provozovat), se tím fakticky omezil na čtyři.

Zbytečné náklady a ušlý zisk
Správcům, kteří dosud měli více poboček, se to nelíbí. „Ze 125 poboček jsme jich museli 105 zrušit. Z nakoupeného vybavení tak zbylo až 70 nevyužitých počítačů, jsou tam předplacené nájmy a další náklady. Mně a mým čtyřem partnerům to způsobilo škodu přes 700 tisíc,“ stěžuje si vlivný pražský advokát Josef Cupka, který řídil například obří krach loterijní firmy Sazka provázený řadou právních sporů.
„Dřív naše kancelář zpracovávala okolo 250 insolvencí měsíčně, teď nedostáváme žádné. Přijdeme tak o další peníze,“ doplnil Cupka.
„Některé pracovníky jsme propustili a některé nájemní vztahy ukončili. Výdaje již známe, dopady do příjmů budou postupně narůstat,“ přidává se další z velkých správců a funkcionář Asociace insolvenčních správců Michal Žižlavský.
Podle prezidenta asociace Daniela Ševčíka vyhláška oslabí činnost správců v terénu. „Ve svém důsledku naopak posiluje nebezpečné regionální klientelistické sítě založené na vazbách mezi některými soudci a na nich závislými insolvenčními správci,“ uvedl.
Drtivá většina správců vyhlášku respektuje. Ministerstvo na konci března evidovalo 3 614 provozoven, 13. srpna už jen 1 861 poboček. Přesto je pár správců, kteří se rozhodli státu postavit.
Vadí jim údajný rozpor s nadřízeným insolvenčním zákonem a také to, že vyhláška správce fakticky „připoutává“ k židli v kanceláři.
„Těžiště práce insolvenčního správce nespočívá v sezení na pobočce a čekání na to, zda přijde dlužník s dotazem. Nejpodstatnější je jeho účast na soudních jednáních, jednání s dlužníky a věřiteli, dražebními společnostmi, provádění soupisu majetku atd.,“ vysvětluje Oldřich Řeháček ze společnosti Administrace insolvencí City Tower, za níž stojí advokátní kancelář Češka, Císař, Smutný. Právě ta se proti vyhlášce veřejně postavila a nezavřela ani jednu z poboček.
„V naší kanceláři působí tři insolvenční správci a máme 75 provozoven. Pokud bychom měli podle vyhlášky 71 poboček zavřít, vznikly by nám škody v řádech milionů korun,“ tvrdí Řeháček.
Řeháček navíc zná dalších více než deset dalších správců, kteří vyhlášku nerespektují. Načas si tak vytvořili konkurenční výhodu, protože díky většímu zastoupení dostávají od okresních soudů víc případů než ti, kdo se vyhlášce podřídili.
„Ministerstvo spravedlnosti zřejmě chtělo vymýtit konkurzní mafii, nakonec vytvořilo prostor pro několikaletý monopol na insolvence pro správce, kteří vyhlášku nerespektovali,“ míní Cupka.

Stát proti revoltě
Stát je však připraven proti revoltě zakročit. Správce bude kontrolovat a je připraven jim při opakovaném porušení pravidel odebrat povolení spravovat insolvence.
Dotčený správce by se pak mohl bránit u správního soudu, který může trvat několik let. „Soud má možnost nerespektovat vyhlášku, která je podle jeho právního názoru v rozporu se zákonem,“ vysvětluje Řeháček. Spolu s revoltujícími kolegy také spoléhá na to, že Ústavní soud spornou část předpisu zruší.
Že je tažení ministerstva proti insolvenčním správcům zatím bezzubé, dokazuje i kauza s prověrkami takzvaných zvláštních insolvenčních správců. Ti mají oprávnění řešit největší konkurzy.
Do začátku loňského srpna měli předložit bezpečnostní prověrku od Národního bezpečnostního úřadu. Z 37 to čtyři nestihli, přičemž jedním z nich byl Josef Cupka. Tomu stihlo ministerstvo licenci odebrat měsíc předtím, než prověrku opožděně dostal. Řízení o znovuudělení licence však od té doby běží.
Jiný mocný správce Ivo Hala těží z toho, že ačkoli prověrku zatím nemá, ministerstvo mu dosud licenci nestihlo vzít. Může tak dál spravovat ty největší insolvence.

**
„Dřív naše kancelář zpracovávala okolo 250 insolvencí měsíčně, teď nedostáváme žádné.“ Josef Cupka, insolvenční správce
Fakta Rozhodne Ústavní soud * Proti vyhlášce ministerstva spravedlnosti už koncem července podalo k Ústavnímu soudu stížnost 21 senátorů v čele s Petrem Bratským (ODS). Návrh pomáhal připravit profesor Aleš Gerloch z Právnické fakulty UK. * Stát tak možná bude muset čelit žalobám na náhradu škody od některých insolvenčních správců, které vyhláška významně postihla. „Pokud Ústavní soud rozhodne, že vyhláška je protiústavní, potvrdí tím právní základ žalob na náhradu škody,“ míní předseda Rady expertů Asociace insolvenčních správců Michal Žižlavský. * Na rozhodnutí soudu čeká i vlivný insolvenční správce Josef Cupka. „Rozhodně nevylučuji, že se připojíme k hromadné žalobě všech ostatních správců,“ říká. * Ministerstvo se žalob nebojí. Vyhláška je prý s ústavou v souladu. Navíc zřizování poboček bylo dobrovolné a správci měli podle mluvčí ministerstva Terezy Schejbalové dost času na to, aby se na nová pravidla připravili. Mezi zveřejněním vyhlášky a dnem, kdy začala platit, uběhly čtyři měsíce.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi