Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Desatero migračních námětů vládě

8.9.2015, Lidové noviny, str. 11, Daniela Kovářová

Oproštěna od nutnosti politického rozhodování by „moje“ úřednická vláda po zkušenosti s krizovým řešením ptačí chřipky přijala následující desetibodový scénář:
1. Nepřežila se politická korektnost?
Je totiž třeba přestat lhát: začalo stěhování národů a miliony lidí mění svá bydliště.
Ač nejsme cílovou zemí, někteří uprchlíci u nás zůstanou, lhostejno, zda jim azyl udělíme, nebo nikoliv. Nemusí se nám to líbit, ale je to tak.
2. Lze najít jednotná evropská pravidla? Spíše jde o utopická přání. O naše sociální dávky migranti nestojí a jejich zvýšení na německou úroveň doufám odmítneme.
3. Kde jsou riziková místa?
Každý ministr je umí najít a musí se připravit na jejich řešení.
Chcete příklad? Už teď roste počet sporů s dětmi uprchlíků, je tedy namístě vyložit, jak určovat místní příslušnost pro soudní rozhodování.
4. Jaký je náš sociální systém? Legislativní rada vlády nechť přezkoumá azylová pravidla a sociální systém, popř. další normy, neboť se sice prchá před válkou, ale migruje se za sociálními dávkami.
5. Dají se změny zvládnout rychle? Právě pro podobné krize máme parlamentní proceduru zvanou stav legislativní nouze.
6. Jaká je optimistická varianta budoucího vývoje? Přes čtyři tisíce kvótovaných uprchlíků, tedy současnost nevyžadující zvláštní bezpečnostní opatření.
7. Reálná varianta? Limitní počet migrantů, jež je naše země schopna finančně, organizačně i asimilačně zvládnout. Z minulosti víme, že se umíme postarat o dvě stě až tři sta tisíc osob, zejména mají-li zájem naučit se jazyk a ochotu pracovat.
8. Kritická varianta, o níž lze snít, že nikdy nenastane, ale je třeba se na ni připravit? Milionové počty běženců, vyžadující konkrétní opatření bezpečnostní, finanční i personální. Nepříjemná, nepopulární, ale nezbytná.
9. Není na čase informovat lid? Občané, vnímáme váš strach a přiznáváme, že jej sdílíme s vámi. Uznáváme lidská práva migrantů a jejich základní potřeby chceme zabezpečit, ale vaše bezpečí a naše civilizace jsou pro nás důležitější. Stvrzujeme, že každý cizinec na našem území musí dodržovat české zákony, neboť i po vás jejich dodržování vyžadujeme. A policie nechť podpoří každého, kdo se bude chovat v souladu s právem, proti těm, kdo právo poruší.
10. Chceme opět trestat za svobodu slova? Lepší zdravý selský rozum a právo na názor, jakkoliv ustrašený nebo odsouzeníhodný, než dnešní kriminalizace.
Věřím, že mí vládní kolegové už na podobném krizovém scénáři pracují. A vyzývám je, aby o něm vás i mě podrobně informovali.
***
Občané, vnímáme váš strach. Uznáváme lidská práva migrantů a jejich základní potřeby chceme zabezpečit, ale vaše bezpečí a naše civilizace jsou pro nás důležitější.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi