Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Kdo jsou významné právničky v Česku?

11.9.2015, Právní rádce, str. 9, JAROSLAV KRAMER, KATEŘINA HYNČICOVÁ

Čtyřiačtyřicet právniček, které posunuly své obory. Ženy, které jsou profesními ikonami, i ty, které mají díky své pozici vliv.

Zlatuše Andělová

krajská státní zástupkyně v Ostravě Zkušená šéfka ostravských žalobců se začala více angažovat zhruba před deseti lety. V kauze údajné korupce lobbistů Marka Dalíka a Jana Večerky v médiích zkritizovala policejní práci a zpochybnila dozorového státního zástupce. A to v době, kdy se exponovala politická situace a mohla si významně uškodit. Sehrála také důležitou roli v kauze takzvané justiční mafie.
Řešení údajné korupce vicepremiéra Jiřího Čunka podle ní provázely politické tlaky a jako jedna z mála státních zástupců svá slova potvrdila i u soudu. Andělová, která byla před rokem 1989 členkou KSČ, byla před dvěma lety zmiňována jako možná kandidátka na post ústavní soudkyně.

Marie Benešová

poslankyně a advokátka Nejvyšší státní zástupkyně, ministryně spravedlnosti, prezidentova poradkyně, předsedkyně Legislativní rady vlády, poslankyně a advokátka.
Marie Benešová je jednou z nejvíce exponovaných právniček u nás. Platí za průbojnou a nekompromisní ženu, která se nebojí jít do ostrého střetu. Příkladem je třeba kauza katarského prince Hámida bin Abdala Sáního, kterého vydal i přes trestní stíhání ministr spravedlnosti Pavel Němec zpátky do vlasti. Němce pak spolu s dalšími vysokými justičními představiteli označila za „justiční mafii“. Následný spor skončil loni smírem.

Denisa Bellinger

podniková právnička v Hewlet-Packardu V listopadu to bude dvacet let od chvíle, kdy vstoupila Denisa Bellinger do společnosti Hewlet-Packard na pozici firemní právničky. Na místě je dodnes a firemní agendu s 500 zaměstnanci zvládá sama. Denisa je členkou výkonné rady společnosti. Její kolegové ji označují za jednu z vůdčích osobností práva IT průmyslu. Sama se pak angažuje na poli gender studies.

Lenka Bradáčová

vrchní státní zástupkyně v Praze Před třemi roky se uprostřed léta hrála vysoká hra o osud Lenky Bradáčové, tehdejší náměstkyně krajského státního zástupce v Ústí nad Labem, prezidentky Unie státních zástupců a hlavně ženy, která „dostala za mříže“ Davida Ratha. Bradáčová obstála a obsadila post pražské vrchní státní zástupkyně. Se svou pověstnou razancí a neústupností postupně pročesala budovu na Pražském povstání a vyšperkovala důležitý protikorupční šestý odbor. Lenka Bradáčová patří bezesporu k nejviditelnějším, nejúspěšnějším a také nejsledovanějším právničkám v zemi. Žalobkyně neztrácí svůj typický odstup a precizní spoluprací s policií stíhá největší korupční kauzy. Média ji proto začala přezdívat „Cattani v sukni“.

Marie Brejchová

prezidentka Unie podnikových právníků Nejviditelnější podniková právnička v Česku vede už řadu let právní sekci v Pražské energetice. Společensky aktivní právnička má na starosti právní kulturu všech společností Skupiny PRE s obratem 20 miliard a 1400 zaměstnanci. Brejchová si navíc může připsat zásluhu na růstu skupiny díky kvalitnímu nastavení procesů compliance. Marie Brejchová již poněkolikáté za sebou stojí v čele Unie podnikových právníků. Kolegy zastupuje také v evropských orgánech, stejně jako je aktivní ve výboru České asociace právniček.

Lucie Dolanská Bányaiová

partnerka Bányaiová Vožehová Jednatelka a partnerka mladé, dynamické kanceláře s obratem přes dvacet milionů ročně je advokátkou teprve 11 let. Spolu s Lucií Vožehovou vedou kancelář, která má ve vedení pouze ženy. Bányaiová působí také u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR a vyučuje na pražských právech. Významná je také podpora, kterou v rámci kanceláře dostává od své matky, Aleny Bányaiové, přední české odbornice na řešení sporů.

Dagmar Dubecká

partnerka KŠB Dlouholetá řídící partnerka a jednatelka KŠB má za sebou úspěšné období. Pod jejím vedením kancelář dostala na stůl třeba odštěpení O2 Czech Republic anebo akvizici maďarské společnosti Kékkúti Ásványvíz pro Karlovarské minerální vody. V rámci Chambers Awards for Excellence pak KŠB získala titul pro nejlepší kancelář v Česku. Dubecká, která je pravidelně zařazována do top světových ratingů, má pod sebou v kanceláři přes sto lidí. Sama pak odpovídá i za marketing KŠB.
Je členkou odvolací kárné komise České advokátní komory a zástupkyní ČAK v tzv. Radě IBA, která diskutuje a schvaluje nejdůležitější dokumenty International Bar Association.

Pavla Fučíková

prezidentka Exekutorské komory ČR Absolventka Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně působila krátce jako justiční čekatelka státní prokuratury v Ostravě. Sedm let se jako advokátka věnovala bankovnictví a pojišťovnictví. Pak se ale vydala na dráhu exekutorky, od října 2001 vede Exekutorský úřad Ostrava, od letošního března stojí v čele Exekutorské komory, které má pomoci hlavně mediálně.

Hana Gawlasová

partnerka Squire Patton Boggs Sedmá partnerka mezinárodní advokátní kanceláře má na starosti telekomunikace, IT, osobní údaje a pracovní právo, a to včetně lidských zdrojů. Gawlasová, která patnáct let působila u konkurenčních Kinstellar, je aktuálně součástí celofiremní skupiny SPB pro compliance a také skupin pro ochranu osobních údajů a kybernetickou bezpečnost. I když má americká síť Squire Patton Boggs roční tržby přes miliardu dolarů, nedávno jí na Slovensku klesly tržby o 29 procent. Nová krev v podobě uznávané specialistky Gawlasové by tak mohla region povzbudit. Právnička je členkou správní rady Pro bono aliance, Rady České asociace elektronických komunikací a dlouholetou členkou Klubu přátel Člověka v tísni.

Vladimíra Glatzová

partnerka Glatzová & Co. Jedna z nejznámějších a nejosobitějších advokátek u nás před jednadvaceti lety založila kancelář, která se řadí k nejlepším v Česku. Vladimíra Glatzová svým přístupem a entuziasmem dala tvář moderní české kanceláři. Osobně se podílela na výchově všech advokátů v Glatzová & Co. a dodnes si bere koncipienty pod svá křídla. Spolu se čtyřmi dalšími partnery určuje Glatzová směřování kanceláře, která měla loni zisk přes sto milionů korun. Kancelář letos ulovila již několik velkých dealů a sama Glatzová, uznávaná specialistka na akvizice, označila první pololetí za boom M&A. Právnička je také členkou představenstva ČAK, členkou Slovenské advokátní komory a International Bar Association.

Adéla Havlová

partnerka Havel, Holásek & Partners Adéla Havlová má na starosti jednu z nejdynamičtějších sekcí největší domácí kanceláře u nás – oblast veřejného sektoru, veřejných zakázek a stavebnictví. Havlová je ve svém oboru jednou z nejuznávanějších odbornic. Kromě toho rozvíjí německou jazykovou desku kanceláře a pravidelně přednáší. Adéla Havlová je jedinou partnerkou, právničkou, v pětadvacetičlenném vedení Havel, Holásek & Partners. Spolu s ní je tam ještě Lenka Hejduková, partnerka a obchodní ředitelka kanceláře, která je navíc členkou nejvyššího vedení s odpovědností za obchod a marketing.

Jana Hercegová

městská státní zástupkyně v Praze Vlivná žalobkyně – tak přezdívají šéfce městského státního zastupitelství v Praze média. Z povahy věci přijdou právě na její stůl ty nejvýznamnější kauzy týkající se korupce v nejvyšších politických patrech. Hercegová je proto často mediálně exponovaná. Ať už šlo o kauzu exministra životního prostředí Drobila, Jany Nečasové (Nagyové) anebo lobbisty Romana Janouška. Ostatně před rokem byla podezřelá, že mařila vyšetřování kolem Janouškových kauz. Kritiku si Hercegová vyslechla i od bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové. Nelíbil se jí postup v kauze předražených tramvajenek Opencard, kde byli odsouzeni řadoví úředníci namísto „skutečných osob v pozadí“. Pro státní zástupkyni pak hovoří skvělá čísla. V roce 2012 byl pod jejím vedením vydán pravomocný rozsudek v 93,7 procentech podaných obžalob.

Karolína Horáková

partnerka Weil, Gotshal & Manges Dva světy, které se jí sice nedaří tak úplně spojit, přesto patří k české právnické elitě. Karolína Horáková je považovaná za jednu z nejlepších advokátek specializujících se na mezinárodní spory a arbitráže. Jako partnerka mezinárodní kanceláře Weil, Gotshal & Manges přitom plní svou úlohu spíše formálně, i když je na své pozici už od roku 1999. Horáková je přitom jedinou ženou ve skupině jedenácti partnerů kanceláře, která má dlouhodobě tržby nad půl miliardy korun ročně. Kvality Horákové využívají klienti hlavně u sporů mimořádné finanční hodnoty či jiného zásadního významu. Typicky ve věcech, které jsou skutkově komplikované. Radila tak například ministerstvu financí, skupině ČEZ anebo EVRAZ Vítkovice Steel.

Iva Hrdinová

předsedkyně KS Ostrava Iva Hrdinová je jednou ze dvou žen v čele krajského soudu u nás. Tři roky vede na 150 soudců krajského soudu v Ostravě. Ten na sebe před časem strhl pozornost, když se vzepřel nerovnoměrnému přidělování insolvencí, které získávali hlavně velcí správci s mnoha pobočkami.
Soud proto přijal opatření, kterým je dokázal přeskočit v zákonném kolečku. Hrdinová se také zasazovala o smírné řešení nedávných sporů o platy soudců. Vloni naopak čelila kritice za pochybný výběr komise, která hodnotila kandidáty na předsedu okresního soudu v Novém Jičíně.

Ivana Hrdličková

předsedkyně Zvláštního tribunálu pro Libanon Od letošního března je soudkyně Ivana Hrdličková předsedkyní Zvláštního tribunálu pro Libanon, kde působí už od roku 2013. Jde o první tribunál, který vznikl kvůli vnitrostátnímu teroristickému útoku, konkrétně bombovému atentátu z února 2005 v Bejrútu. Ivana Hrdličková hovoří arabsky, je odbornicí na islámské právo šaría. Žena, která soudí teroristy, pracovala před svou libanonskou misí jako soudkyně Krajského soudu v Hradci Králové.

Vladimíra Chlandová

jednatelka UPC Česká republika Mediálně méně známá jednatelka UPC Česká republika je jednou z nejúspěšnějších podnikových právniček u nás. „Její“ společnost měla jen vloni obrat přes čtyři miliardy korun. Jako ředitelka oddělení Legal & Public Policy má na starosti kompletní in-house právní servis, který zvládá bez externí pomoci pouze s týmem sedmi právníků a dvou studentů. Právnička má na starosti také kompletní HR agendu společnosti. Chlandová se podílí na rozhodování o obchodní strategii UPC. Na starosti má i soulad se strategií mateřské skupiny Liberty Global, která je největším kabelovým operátorem v Evropě a Latinské Americe. V rámci skupiny se také podílí na přípravě evropské legislativy. Chlandová navíc devět let působí jako předsedkyně představenstva České asociace elektronických komunikací.

Jana Kubištová

partnerka Kubištová & Co.
Zakládající partnerka kanceláře Kubištová & Co. byla aktivní zejména v devadesátých letech, kdy stála u zrodu svobodného právnické povolání komerčních právníků. Bývalá členka legislativní rady vlády se po sjednocení s advokáty vydala cestou vymáhání pohledávek. Stojí třeba za projektem Dluhové inkaso obyvatelstva. Její kancelář si mohla loni připsat tržby přes 120 milionů korun. Kubištová tak může směle konkurovat velkým domácím kancelářím.

Jitka Logesová

partnerka Kinstellar Jitka Logesová spojila celou svou kariéru s advokátní kanceláře Kinstellar, kam nastoupila záhy po vysoké škole. Jedna ze dvou partnerek kanceláře v současnosti vede právní praxi compliance, rizik a interního vyšetřování a praxi private equity. Žena, která se snaží „nebýt šéfem, ale pouze advokátkou“, byla v dubnu zvolena do představenstva České asociace private equity a venture kapitálu. Logesová se specializuje na právo obchodních společností, fúze, akvizice a private equity. V minulosti radila například Deutsche Bank, ING, JP Morgan, E. ON, RWE nebo Fujitsun.

Anna Maříková

krajská státní zástupkyně v Plzni V Česku jsou jen tři státní zástupkyně na vysokých postech. Kromě Lenky Bradáčové a Jany Hercegové je to ještě krajská státní zástupkyně v Plzni, Anna Maříková. Ta na postu vystřídala v roce 2012 Marii Polákovou. Dlouholetá šéfka Okresního státního zastupitelství Plzeň-sever opustila druhé nejlepší státní zastupitelství v kraji a převzala zkušený tým. Jako jedna z mála vedoucích státních zástupců využívá kárných žalob. Třeba vloni ji podala na náměstka okresního státního zástupce v Chebu Viktora Böhma kvůli chybnému právnímu posouzení případu. Nejvyšší správní soud jí tehdy nasypal popel na hlavu: „Netrestejte žalobce za neúspěch před soudem, bere jim to odvahu.“ Maříková se řadí také ke společensky aktivním žalobcům. Třeba v roce 2010 podpořila otevřený dopis ministru spravedlnosti proti možnému jmenování Renaty Vesecké krajskou státní zástupkyní v Hradci Králové.

Alena Naatz

partnerka White & Case Specialistka na fúze a akvizice a lokální partnerka mezinárodní advokátní kanceláře White & Case se zaměřuje na oblast investic privátního kapitálu. Ostatně v tom ji také před dvěma lety vyznamenal žebříček Chambers and Partners.
Kolegové uznávají její erudovanost a díky svému působišti může Alena Naatz ovlivňovat kvalitu největších transakcí u nás. Alena nastoupila do White & Case krátce po studiu a po deseti letech se stala partnerkou. Ani zásadní změny ve struktuře kanceláře a odchod významných tváří ji neodradily. Spolu s Markétou Stáfkovou a Evou Svobodovou tak tvoří trio žen ve vedení kanceláře s tržbami kolem 500 milionů korun.

Monika Nedelková

finanční arbitr Tvrdí o sobě, že je typická státní úřednice. Soukromý sektor pro ni totiž není. Sama přiznává, že místo hledání kliček raději dohlíží na dodržování zákonů. Ostatně se ve státní správě pohybuje už od roku 1995. První český finanční arbitr, Monika Nedelková, působila v České národní bance anebo Komisi pro cenné papíry. Před jmenováním řídila odbor Státní kontroly a dozoru na finanční trh na Ministerstvu financí. Novému úřadu zvedá dlouhodobě prestiž.

Monika Novotná

partnerka Rödl & Partner Partnerka a jednatelka mezinárodní kanceláře Rödl & Partner vede oblast daňového poradenství a daňové optimalizace, kde se řadí k předním českým expertkám. Novotná je autorkou řady článků z oblasti daňového práva a práva obchodních společností a pravidelně přednáší na odborných akcích. Na svém kontě má také komentář zákona o obchodních korporacích anebo soubor publikací Nový občanský zákoník. Monika Novotná je v kanceláři, kterou vede její manžel Petr a jejíž roční tržby se dlouhodobě pohybují kolem 100 milionů korun, již víc než 22 let.

Jitka Piňosová

podniková právnička v Legu Jitka Piňosová má pro mnoho právníků - rodičů práci snů. Jako firemní právnička společnosti Lego Česká republika má na starosti zejména záležitosti továrny v Kladně, která je jednou ze čtyř Lego továren na světě a produkuje zhruba 40 procent celosvětové produkce stavebnic známé značky. Jitka Piňosová je navíc členkou lokálního vedení továrny a členkou oddělení právních záležitostí celé skupiny Lego. Za pouhý rok ve společnosti dokázala vytvořit stabilní právní zázemí, které má na starosti stále přísnější compliance a regulaci.
Piňosová, která má zálibu v jachtingu, má značné zkušenosti i z vedení právního týmu společnosti Tesco působí i jako přísedící trestněprávního senátu na Praze 2.

Irena Pelikánová

soudkyně Tribunálu Soudního dvora EU Ikona české komercionalistiky je již od roku 2004 soudkyní Tribunálu Soudního dvora Evropské unie. Druhé funkční období přesto málem neobhájila. Předloni se vláda rozhodla vyslat místo ní ministra bez portfeje Petra Mlsnu. Ten ale kvůli chybějící praxi neprošel přes samotný Soudní dvůr a Pelikánová tak napodruhé prošla. Loni zase neúspěšně kandidovala na post generálního advokáta ESD. Irena Pelikánová se v posledních letech profiluje zejména jako kritička rekodifikace soukromého práva. Byla například členkou užší ministerské komise, která měla na starosti novelizační návrhy.

Nataša Randlová

partnerka Randl Partners Nenápadná, charismatická a zapálená.
Nataša Randlová vyniká mezi českými právničkami svou klidnou silou. Kancelář, které propůjčila se svým manželem jméno, každoročně roste. Třeba letos si přibrala velké vzdělávací centrum Randls Training. Díky erudovanosti a vhodnému fokusu na menší obor práva se z Nataši Randlové stalo synonymum pro pracovní právo.
Sama právnička se přitom netají tím, že nemá ambice být největší a nejúspěšnější. Ostatně v oblasti pracovního práva enormní transakce ani očekávat nemůže. O to víc propaguje pracovněprávní projekty a své kolegy.

Helen Rodwell

partnerka CMS Australanka Helen Rodwell je jednou z nejvýše postavených žen české advokacie. Kromě toho, že řídí pražskou kancelář mezinárodního gigantu CMS, je už přes deset let vedoucí korporátní praxe pro region střední a východní Evropy.
Pod jejím velením tak byly všechny významné mandáty společnosti, a to i v době, kdy odešla na mateřskou dovolenou. V době recese sice CMS výrazně poklesla, loni se jí ale podařilo vrátit se s tržbami přes 250 milionů korun na advokátní špičku. Helen je jedinou právničkou u nás, která se v oblasti fúzí a akvizic umístila na předních příčkách žebříčku Chambers & Partners i Legal 500. I když je sama cizinka, nastavila si jako jednu z priorit pro CMS v Česku posílení místních právníků.

Anna Šabatová

veřejná ochránkyně práv Dlouholetá zástupkyně ombudsmana Otakara Motejla se sama stala veřejnou ochránkyní práv. Rodačka z Brna byla ve třetím ročníku vysoké školy odsouzena k pobytu ve vězení pro podvracení republiky – za organizování letákové akce. Dále pak aktivně působila v disentu, podepsala Chartu 77 a byla spoluzakladatelkou a mluvčí Výboru na ochranu nespravedlivě stíhaných. Dlouhodobě se věnuje sociálním tématům, pracovala jako poradkyně dvou ministrů práce a sociálních věcí. Pět let také předsedala Českému helsinskému výboru a v roce 1998 dostala cenu OSN za obranu lidských práv.
Vystudovala bohemistiku na Filozofické fakultě UK a získala doktorát na brněnské právnické fakultě.

Ivana Švehlová

předsedkyně KS Praha Krajskému soudu v Praze předsedá Ivana Švehlová, která dříve zastávala stejnou funkci na okresním soudě v Benešově. Předsedkyní se tehdy stala ve třiceti letech. Pražský krajský soud nyní patří pod jejím vedením k nejrychlejším v zemi. Sama soudkyně pak na sebe nedávno upozornila výtkami proti jmenování Jana Veselého předsedou Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Renata Vesecká

ředitelka odboru na ERÚ Bývalá vysoká funkcionářka státního zastupitelství se poprvé zviditelnila před patnácti lety. Tehdy jako krajská státní zástupkyně v Hradci Králové platila za nekompromisní specialistku na násilné trestné činy. V roce 2005 nahradila Marii Benešovou v čele soustavy a stala se Nejvyšší státní zástupkyní.
Během svého působení se setkávala se stále větší kritikou, třeba od veřejného ochránce práv anebo vládních stran – hlavním motivem byly neprůhledné vazby Vesecké na lobbistické skupiny, které se ovšem dodnes plně neprokázaly.
Po svém odvolání v roce 2010 vstoupila do advokacie a založila kancelář Kalcso, Vesecká, Kropáčová Kalcsová.
Vloni se pak stala místopředsedkyní Energetického regulačního úřadu, s účinností služebního zákona se pak stala ředitelkou odboru.

Alena Vlachová

partnerka Vepřek Caska Vlachová Alena Vlachová kromě práv vystudovala i Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Začínala v mezinárodní kanceláři Weil, Gotshal & Manges, kde se specializovala na řešení sporů, právní due diligence a správní a daňové řízení. V roce 2008 založila spolu s Ondřejem Caskou a Michalem Vepřekem vlastní kancelář. Vlachová se angažuje v projektu Děti bez dluhů, třeba v oblasti poplatků za svoz komunálního odpadu.
Advokátka také pravidelně přednáší v rámci oblasti HR či rovnosti platů žen a mužů.

Eliška Wagnerová

senátorka Profesní vzor mnohých právníků – to je bývalá ústavní soudkyně a současná senátorka Eliška Wagnerová. Její názory na ústavní a lidská práva patří mezi nejcitovanější vůbec.
Svou úspěšnou profesní kariéru začala v roce 1993 jako asistentka tehdejšího předsedy Ústavního soudu Zdeňka Kesslera. Ten si ji mimochodem vyhlédl v době jejího kanadského exilu, když ho obsluhovala jako servírka. Později předsedala Nejvyššímu soudu, kde zůstala až do jmenování místopředsedkyní Ústavního soudu. Mandát jí vypršel v roce 2012 a následně s převahou zvítězila v senátních volbách v Brně-městě a stala se zákonodárkyní. Působila ve vědeckých radách několika univerzit a právnických fakult a je také nositelkou stříbrné medaile Antonína Randy.

Daniela Zemanová

prezidentka Soudcovské unie ČR Nenápadná soudkyně, rodačka z Jablonce nad Nisou, začínala svou justiční dráhu v liberecké pobočce Krajského soudu v Ústí nad Labem. Díky své erudovanosti a specializaci na oblast správního práva se v roce 2006 stala stálou soudkyní Nejvyššího správního soudu, původně ve finančněsprávním kolegiu. O tři roky později se stala předsedkyní kárného senátu pro řízení ve věcech soudců.
Zemanová je aktuálně členkou zvláštního sedmičlenného senátu rozhodujícího ve věcech volebních a politických stran. Od loňského října vede Soudcovskou unii, kde byla do té doby dvakrát viceprezidentkou.
V poslední době se její mediální reakce přiostřují a spolu s šéfy obou Nejvyšších soudů je Zemanová propagátorkou soudcovské „samosprávy“.

Daniela Kovářová, Helena Válková

bývalé ministryně spravedlnosti Právničky a političky. Obě byly ministryněmi spravedlnosti. Daniela Kovářová vedla resort víc než rok ve Fischerově vládě. Ve své advokátní praxi se specializuje zejména na oblast rodinného práva. V minulosti byla předsedkyní výboru pro výchovu a vzdělávání ČAK a vedla justiční akademii. Je také literárně činná a píše povídky.
    Helena Válková je profesorkou trestního práva a jako ministryně působila do letošního března.
V 90. letech vzniklo z její iniciativy Sdružení pro rozvoj sociální práce v trestní justici, předchůdce dnešní Probační a mediační služby ČR. Dalším oborem, kterému se věnuje. Je kriminologie, je spoluzakladatelkou České kriminologické společnosti a do roku 2004 působila také v Criminological Scientific Council Rady Evropy ve Štrasburku.

Ivana Mlejnková, Eustasie Rutarová, Ivana Waltrová

místopředsedkyně vrchních soudů Oba vrchní soudy mají ve svém vedení ženy. Místopředsedkyní pražského vrchního soudu pro úsek civilní a insolvenční je uznávaná odbornice na insolvenční právo soudkyně Ivana Mlejnková. Stejnou agendu mají na olomouckém vrchním soudě rozdělenou dvě soudkyně. Ivana Waltrová je místopředsedkyní pro konkurzní a insolvenční úsek a Eustasie Rutarová je místopředsedkyní pro občanskoprávní úsek. Všechny tři se straní médií a za své soudy nechají mluvit zejména předsedy.

Kateřina Šimáčková, Milada Tomková

ústavní soudkyně Aktuálně jediné dvě ženy na Ústavním soudu. Milada Tomková se specializuje na právo sociálního zabezpečení a dlouho působila ve veřejné správě.
Kolegové o ní proto hovoří jako o kvalitní odbornici, která bude ve sporech hájit spíše stát. To nedávno potvrdila také při odmítnutí návrhu prezidenta Miloše Zemana na zrušení služebního zákona. Jako ředitelka legislativního odboru ministerstva práce a sociálních věcí stála v 90. letech u zrodu nových předpisů v této oblasti. Kromě svého působení v senátu sociálněsprávního kolegia byla současně předsedkyní kárného senátu pro věci státních zástupců.
    Druhou ženou je Kateřina Šimáčková, která se ve svých 47 letech stala vůbec nejmladší ústavní soudkyní v historii. Spojení „mladá krev“ se při jejím nástupu skloňovalo často a rozhodně patří k aktivním soudkyním otevřeným i médiím. Je zastánkyní střídavé péče a autorkou několika ústavních nálezů prosazujících výchovu obou rodičů. Před svou justiční kariérou, kterou začala stejně jako Tomková na Nejvyšším správním soudě, působila patnáct let v advokacii. Dva roky také byla členkou Legislativní rady vlády.

Vladimíra Kotrlíková, Olga Medunová a Věra Sáblíková

notářky Významné ženy má ve svém vedení také Notářská komora ČR. V jejím prezidiu najdeme hned tři, které jsou současně prezidentkami lokálních komor. Věra Sáblíková působí jako notářka v Praze a současně předsedá Notářská komoře pro hlavní město Prahu. Táborská notářka Vladimíra Kotrlíková současně vede lokální komoru pro region Českých Budějovic a komoře v Hradci Králové předsedá Olga Medunová, která má vlastní praxi v Náchodě.

Hillary McDowell, Eva Škorničková,

podnikové právničky Hillary McDowell začínala v londýnské kanceláři CMS Cameron McKenna. V roce 1997 přešla do pražské pobočky a v roce 2009 se stala vedoucí firemní nemovitostní skupiny pro CEE. V roce 2012 přestoupila do společnosti Honeywell, kde má jako firemní právnička na starosti nemovitosti v Evropě, Indii a Jihovýchodní Africe.
    Eva Škorničková je ředitelkou právního oddělení ve společnosti Mondelez (značky Oreo, Milka, 3bit, BeBe apod.). Poskytuje kompletní právní servis všem společnostem holdingu v Česku a na Slovensku a je zároveň jednatelkou několika společností v rámci této skupiny firem.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi