Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Zase ti exekutoři

21.9.2015, Lidové noviny, str. 14, Jan Januš

Zdálo by se, že zvažované zavedení místní příslušnosti exekutorů je už natolik probrané, že není co dodat. Návštěvníci sympozia Princip teritoriality v exekučním řízení se ale přesvědčili, že existují stále další pohledy.
Tak třeba ve Velké Británii došlo v dubnu 2004 k faktickému zrušení teritoriality a rozvolnění trhu. Angličtí exekutoři, dříve zvaní šerifové, nyní mohou poprvé od roku 1887, kdy jejich povolání vzniklo, pracovat pro věřitele ve všech okresech Anglie a Walesu a ne jen v těch přidělených. Předseda Národní asociace soudních exekutorů Anglie a Walesu Martin Leyshon si systém samozřejmě pochvaloval a použil i argumenty ve stylu „pokud není teritorialita, nejste omezeni v příjmech“ či „dobře si naplánujete důchod“. Kdyby tohle zkusil nějaký zdejší odpůrce teritoriality, se zlou by se potázal. Dodejme, že v Anglii a Walesu existuje 2500 exekutorských firem. Ty největší mají 1500 zaměstnanců. To je vlastně jen voda na mlýn bojovníkům proti „obchodu s chudobou“.
Prezidentka české Exekutorské komory Pavla Fučíková spatřuje prapůvod současných sporů v tom, že exekutoři nic nedostanou, pokud kvůli nemajetnosti dlužníka nic nevymůžou. Náklady musí uhradit sami, je to podnikatelské riziko. Práci přitom nemohou odmítnout. Vzhledem k nastavení odměňování notářů či insolvenčních správců to opravdu nemusí být spravedlivé, odnášejí to hlavně ti malí. Podle místopředsedy Nejvyššího soudu Romana Fialy by pak měla být otázka teritoriality vyřešena až v souvislosti s přípravou nového občanského soudního řádu, aby se vše provázalo. I to je pravda.
Argumentů pro i proti je tak mnoho. Půjde tedy jen o politické rozhodnutí.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi