Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Haškova vysoká škola v Česku končí

30.9.2015, Mladá fronta DNES, str. 5, Jana Ustohalová, Lukáš Valášek

BRNO Jejím nejznámějším absolventem je hejtman JUDr. Michal Hašek. Joštova akademie teď potichu ukončila činnost.
Škola zprostředkovávala studium na právnické fakultě soukromé vysoké školy Danubius ve slovenském Sládkovičově. Akademie skončila poté, co dostudovali vysoce postavení jihomoravští sociální demokraté, jejichž spolustraníci společnost založili a seděli v jejím vedení. „Bylo to po dohodě s vysokou školou ve Sládkovičově,“ řekl David Dallago, předseda ČSSD v Rosicích. Ještě letos v březnu zastupoval vlastníka v družstvu JA Nick Trade, které Joštovu akademii provozovalo.
Ta sice nikdy nezískala českou akreditaci. Loni na podzim ale vyhrála soud, jenž zamítavé rozhodnutí ministerstva školství zrušil. „Budeme čekat, jak se ministerstvo k rozhodnutí Nejvyššího správního soudu postaví. Na udělení akreditace ale trváme," řekl Zdeněk Koudelka, právník blízký ČSSD, který Joštovu akademii zastupoval. Podle něj je ve hře i náhrada škody.
Mezitím zprostředkovávala studium ve Sládkovičově personálně propojená firma, která fungovala jako konzultační středisko a využila tak díru v českých zákonech. Činnost ukončila loni.
„V současné době je mnohem složitější než dřív realizovat slovenskou výuku v Česku,“ potvrdila Vladimíra Dvořáková, předsedkyně akreditační komise. „Ale po tolika letech není jasné, co budeme s rozhodnutím soudu dělat,“ dodala. Potíže má i mateřská vysoká škola Danubius. Slovenské ministerstvo školství jí odňalo právo udělovat takzvané velké doktoráty.
Nejznámějšími absolventy jsou kromě hejtmana Haška, který ve Sládkovičově získal titul doktora práv, také šéf jihomoravských sociálních demokratů Zdeněk Dufek nebo šéf krajských zastupitelů ČSSD Roman Hanák.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi