Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

O zabavených dokumentech Ivana Langera bude rozhodovat soud

30. 10. 2015, ceska-justice.cz, Dušan Šrámek

Na poslední možný den z patnáctidenní lhůty si ponechala policie odvolání k soudu ohledně dokumentů, které zabavila při domovních prohlídkách u bývalého ministra vnitra Ivana Langera. „Nic jiného jsem ani nečekal. Uvidíme, nakolik pevnou hrází proti pytlovani bude Krajský soud v Ostravě,“ sdělil v reakci na rozhodnutí policie České justici Ivan Langer.

Policie při prohlídkách u Langera v bytě za přítomnosti dvou zástupců České advokátní komory zajistila některé písemnosti, které souvisejí jeho advokátní činností. Proto zástupci ČAK v souladu se zákonem na místě odmítli vydat souhlas s jejich zabavením. Podle stanoviska Trestního kolegia Nejvyššího soudu ČR, o němž Česká justice informovala, je nově nutné za místo pro výkon advokacie považovat i advokátův byt, nasvědčují-li tomu důvodné okolnosti.

V tomto případě tomu tak je, a i proto byla vyžádána u domovních prohlídek u Ivana Langera přítomnost zástupců ČAK. Už není možná ani praxe tzv. pytlování, což se při prohlídkách u Ivana Langera nestalo: policie přišla podle Langerova obhájce Tomáše Sokola s přesným seznamem dokumentů, které požaduje vydat.

O domovních prohlídkách u Ivana Langera rozhodoval Okresní soud v Ostravě. Tedy stejný soud, který rozhodoval o povolení úkonů v případu Jany Nečasové (dříve Nagyové), exposlanců ODS a důstojníků Vojenského zpravodajství. Soudce Roman Vicherek, který o úkonech v této trestní věci rozhodoval, je zde nově místopředsedou pro trestní úsek.

Podle dobře informovaného zdroje České justice, který je obeznámen s průběhem vyšetřování, se zájem orgánů činných v trestním řízení „omezil“ jen na zajištění některých konkrétních listin. Vedle zabavených dokumentů byl zajištěn policií zajištěn i mobilní telefon a flash disky z přehraných počítačových souborů.

O tom, zda bude dokumenty zajištěné při domovních prohlídkách u Ivana Langera možné použít jako důkazní materiál v rámci probíhajícího trestního řízení, bude nyní rozhodovat odvolací soud, tedy Krajský soud v Ostravě. „Ať již bude rozhodnutí jakékoli, ČAK se mu samozřejmě podřídí,“ říká mluvčí ČAK Iva Chaloupková. „Do rozhodnutí nicméně zůstávají zabavení věci na půdě komory,“ dodala.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi