Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Právní pomoc pro běžence

3.11.2015, ČT 1, 19:00

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
--------------------
O podmínkách v českých zařízeních pro uprchlíky dnes jednali zástupci ministerstva vnitra s řediteli středisek a advokátní komorou. Dohodli se na jednotných pravidlech poskytování právní pomoci běžencům. Správa zařízení pro migranty má dát právníkům a zájemcům o jejich rady potřebné vybavení a stanoví také termíny schůzek. U jednoho z center v Bělé-Jezové je Lenka Drmotová. Co konkrétně stát poskytne? A jak nová pravidla budou v praxi vypadat?

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT, Bělá-Jezová
--------------------
Tak především to bude zázemí pro právní poradny. Na ty, na ta vybraná místa do místností poskytne zařízení jako počítače, základní kancelářskou techniku a v rámci těch pravidel budou moci také na těchto místech právní poradci využívat své mobilní telefony. Více by se také do pomoci měli zapojit dobrovolníci z České advokátní komory. Pro samotné uprchlíky potom budou při té organizaci k dispozici sociální pracovníci. Ti je budou zapisovat na seznamy. A i při těch pohovorech budou mít migranti zajištěny, zajištěn doprovod asistentů. Tato jednotná pravidla tedy platí pro všechna zajišťovací zařízení, tedy tady v Bělé, v Drahonicích a ve Vyšních Lhotách. Ty poradny budou probíhat podle jasně daného rozvrhu přímo na místě. Více už ředitel Správy uprchlických zařízení.

Miloslav KOUDELNÝ, ředitel Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra ČR
--------------------
Ty konkrétní termíny a dny, ve kterých teda právní, právní poradenství bude poskytováno, zveřejníme na informačních tabulích v zařízeních a tak, aby byla klientům jednoduše dostupná. Bude to v nejrůznějších jazykových mutacích, především v těch, v kterých se momentálně teda v zařízeních hovoří.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka ČT, Bělá-Jezová
--------------------
O výsledcích toho dnešního jednání ministerstvo vnitra také bezprostředně informovalo dopisem ombudsmanku Annu Šabatovou. Právě ta kritizovala podmínky v detenci. A připomeňme, že za přístup k uprchlíkům Česko kritizoval i Vrchní komisař při OSN pro lidská práva. Ministr vnitra Milan Chovanec už dříve ovšem tyto výtky odmítl, i když se teď resort snaží ty podmínky ještě zlepšit, tak podle něj i ten stávající stav splňuje standard a o tom se bude snažit přesvědčit i velvyslance evropských zemí, kteří právě sem do Bělé společně s ministrem Chovancem a také ministryní práce a sociálních věcí Marksovou dorazí tento čtvrtek na prohlídku.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi