Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Češi zneužívají investiční arbitráže

9.11.2015, Lidové noviny, str. 15, Kristián Léko

Česko je „oblíbeným“ cílem mezinárodních investičních arbitráží – je dokonce třetím nejžalovanějším státem na světě a celkem již žalobcům vyplatilo přes třináct miliard korun. Časté jsou dnes žaloby českých občanů, kteří účelově zakládají firmy v zahraničí. Problémem jsou často vágní formulace ve dvoustranných smlouvách o ochraně investic.

Lidové noviny uspořádaly konferenci k problematice arbitráží – a to jak těch o ochraně zahraničních investic před mezinárodními tribunály, tak těch „národních“ před českými rozhodčími soudy.
První část konference byla zaměřena na mezinárodní investiční arbitráže, v nichž je Česko často žalováno. „Po Argentině a Venezuele jsme třetím nejvíce žalovaným státem na světě. Celkem jsme v minulosti vyplatili 15 miliard, z toho třináct žalobcům a dvě advokátům,“ uvedla Marie Talašová, ředitelka odboru, který má na ministerstvu financí investiční arbitráže na starosti.

Česko jako snadný cíl
„Ve světě jsme si bohužel zasloužili nálepku snadného protivníka, asi zejména na základě sporů se společnostmi CME a Nomura,“ připomněla Talašová případy, ve kterých stát žalobcům vyplatil sedm, respektive čtyři miliardy korun. Celková statistika je ale daleko příznivější, z dvaceti ukončených sporů prohrála jen tři. „Nálepka snadného cíle není oprávněná,“ dodala ředitelka.
Aktuálně je proti Česku vedeno dvanáct investičních arbitráží. „Právně nejsložitější jsou žaloby investorů do solárních elektráren, kteří namítají, že byli poškozeni zavedením takzvané solární daně. Ta ale byla oprávněná, protože veřejná podporamá usnadnit konkurenceschopnost, a ne zajistit nadstandardní zisky,“ říká Talašová.
Jejím cílem je snížení počtu arbitráží proti Česku. „Ideální by samozřejmě byla žádná arbitráž. Myslím si, že český právní systém zahraničním investorům zajišťuje dostatečnou ochranu,“ dodává. Dalším cílem ministerstva financí je snížení nákladů, což se děje například větším zapojením interních právníků a redukcí nákladů na externí advokáty. Všechny rozhodčí nálezy a smlouvy se nově také zveřejňují.

Účelové zakládání firem
„Často stát žalují čeští občané, kteří účelově zakládají společnosti v zahraničí, aby nás mohli žalovat o náhradu škody v rámci mezinárodní investiční arbitráže,“ pojmenovala jeden z hlavních problémů Marie Talašová.
Problém následně rozebral advokát Lukáš Kalina z kanceláře Pokorný, Wagner&partneři. Zabýval se otázkou, jaké subjekty mohou být považovány za „zahraničního investora“, který jako jediný je oprávněný podat žalobu v mezinárodní investiční arbitráži. Situace je složitá především u právnických osob. Rozhodčí tribunály podle Kaliny obvykle nezjišťují jejího skutečného vlastníka a věc posuzují značně formálně. Jinak řečeno, je-li společnost založena například podle nizozemského práva, jde o nizozemskou společnost – a tedy zahraničního investora. Výjimkami jsou podvodné případy, kupříkladu když je společnost přesunuta do zahraničí zjevně účelově, typicky těsně před podáním žaloby. Rozhodčí tribunály se musí po skutečném vlastníkovi pídit rovněž tehdy, když to vyžaduje daná dvoustranná smlouva o ochraně investic. Kalina však poukázal na to, že smlouvy mezi Českem a cizími státy toto vůbec neřeší – tím pádem je obvykle za zahraničního investora považována jakákoli zahraniční právnická osoba.

Domácí arbitráže a mediace
Druhá část konference se věnovala „národním“ arbitrážím. Karolína Horáková z advokátní kanceláře Weil, Gotshal & Manges vystihla některé hlavní výhody rozhodčího řízení proti běžnému řízení před soudy. Především je rychlejší a odborně na výši, což je důležité zvláště ve složitých a technických oborech. Zároveň funguje jako „rychlá smrt“, protože je obvykle jedno instanční. Průměrná délka řízení o žalobě na zrušení rozhodčího nálezu před obecnými soudy je 637 dnů. „To je opravdu příliš dlouhá doba na to, jak je soudní přezkum velmi omezený,“ kritizovala Horáková.
Miloš Olík z advokátní kanceláře Rowan Legal vyzdvihl zavedení mediačního řízení před několika lety a hovořil o tom, jak se mohou mediace a arbitráž doplňovat. „Mezi stranami ale musí být snaha o dialog. Například když se mé děti přou o hračku, tak mediace nedává smysl,“ smál se Olík.

***
Často stát žalují čeští občané, kteří účelově zakládají společnosti v zahraničí, aby nás mohli žalovat o náhradu škody v rámci mezinárodní investiční arbitráže Marie Talašová ministerstvo financí

Foto popis| Arbitráže ze všech stran se řešily na konferenci Lidových novin 5. listopadu 2015. O tématu diskutovali (zleva) Marie Talašová z ministerstva financí, Lukáš Kalina z advokátní kanceláře Pokorný, Wagner & partneři (patron akce), Miloš Olík z Rowan Legal (partner akce), Karolína Horáková z Weil, Gotshal & Manges a Alexandr Mareš, místopředseda Rozhodčího soudu při HKČR a AKČR.


 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi