Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Zpomalí justice?

9.11.2015, Lidové noviny, str. 14, Jan Januš

Nechceme šířit poplašnou zprávu, ale na otázku z titulku se bohužel nedá seriózně odpovědět jinak než: ano, velmi reálně hrozí, že česká justice brzy zpomalí. Pravděpodobně totiž významně naroste počet sporů, které bude muset řešit. Počítejme spolu.
Soudci už zcela otevřeně vyjadřují své obavy ze zamýšleného přesunu telekomunikačních sporů z Českého telekomunikačního úřadu na justici. Další práci jim přinesou azylové věci. Jak na běžícím pásu ale začnou přibývat také spory spojené s církevními restitucemi a rovněž se služebním zákonem. To bude velký oříšek zejména pro Městský soud v Praze, jehož správní úsek je už v současnosti ošklivě přetížený. „Ze soudcovské zkušenosti vím, že přenášení dalších agend na justici nikdy není provázáno dostatečným vybavením či personálním zabezpečením,“ řekl právě v souvislosti s azylovou problematikou v rozhovoru pro LN místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala.
Jak totiž popsal na konferenci Právo ve veřejné správě 2015 advokát Jakub Kříž, současný stav vydávání církevních restitucí vypadá tak, že se odsouvají problematické věci. Státní pozemkový úřad, který nyní tuto problematiku řeší, má podle jeho slov pokyn do konce roku všechna řízení ukončit. A tam, kde je věc komplikovaná, rozhodne úřad spíše o nevydání. Spor se pak fakticky ocitne před soudem. V praxi se navíc v souvislosti s církevními restitucemi objevuje spoustu problémů. Obtížně se identifikují pozemky a problém je také s posuzováním staveb. Občanské i správní právo je totiž definuje jinak a přístup úřadů je odlišný.
A teď co s tím vším?

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi