Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Poptávka po právních službách ještě poroste

9.11.2015, Lidové noviny, str. 14, Jan Januš

Advokátní kancelář DBK Partners se dnes večer stane zcela prvním vítězem nové kategorie transakční poradenství v žebříčku Právnická firma roku.
„Strukturovali jsme jeden z největších fondů kolektivního investování v České republice s majetkem přes 16 miliard korun,“ popisuje řídící partner kanceláře Ondřej David.

* LN O co v oblasti transakčního poradenství vlastně jde?
Vedle standardních právních služeb, spočívajících třeba ve sjednávání smluvní dokumentace, umíme v jednom domě nabídnout i mnohem komplexnější poradenství. To zahrnuje například i daňové a finanční konzultace, strukturování transakce, zajišťování financování či výchozí valuaci, zmapování možnosti prodeje nebo vytipování zájemců. Tedy nejde jen o právní pohled na celou transakci, ale také o ten komerční. Navíc máme k dispozici i externistu-notáře. Okamžité konzultace či zápisy do veřejných rejstříků všechno zjednodušují a zrychlují.

* LN Pociťujete i vy, že trh fúzí a akvizic významně roste?
Ano, a dochází k tomu ze dvou hlavních důvodů. V devadesátých letech došlo k boomu v zakládání nových firem a jejich majitelé je nyní předávají dál. Buď svým potomkům, nebo se jich úplně zbavují. Daří se také překonávat následky hospodářské krize. Svou roli má i dostatek volných peněz a nízké úrokové sazby.

* LN Na jaké nejvýznamnější transakci jste se letos podíleli?
Strukturovali jsme jeden z největších fondů kolektivního investování v České republice s majetkem přes 16 miliard korun. Jde o fond společnosti ČEZ v obnovitelných zdrojích, podíleli jsme se i na jeho uvedení na burzu. Na transakci jsme přitom pracovali od velmi komplikované šestnáctinásobné fúze až po přípravu prospektu cenných papírů a s tím spojené kompletní daňové otázky. Vedle toho jsme se například podíleli na kompletním přefinancování bytového portfolia našeho klienta na Olomoucku v hodnotě několika set milionů korun či na přípravě několika veřejných zakázek, kdy se nakupovaly technologické celky, v hodnotě lehce pod miliardu korun.

* LN Jak vnímáte současný advokátní trh a jeho vysokou konkurenčnost? Tlačí firmy na ceny?
Myslím si, že se konkurence bude ještě zvyšovat. S tím cena souvisí, ale mění se hlavně model odměny. Pozitivní je, že klienti jsou ochotni zaplatit dobrou a korektní cenu, ale chtějí ji dopředu jednoznačně znát. Opouštějí tedy dříve standardní hodinovou sazbu a preferují výkonovou odměnu za konkrétní projekty, pokud možno zastropovanou.

* LN Stále se přijímají nové zákony. Prospívá tato legislativní smršť advokátnímu byznysu, nebo je to spíše naopak?
Spíše nám to škodí. Před takovými patnácti lety jsme byli schopni daleko lépe předvídat výsledek různých sporů a radit, co je možné od legislativy očekávat. Právo se dnes mění pod rukama, není kontinuální a hlavně není předvídatelné. Onu legislativní smršť není schopen nikdo obsáhnout. Zhruba před pěti lety spočítal jeden významný pražský advokát, kolik času by zabralo přečtení všech nových předpisů, co onen rok vyšly. Používal při tom instrukce orgánů činných v trestním řízení k přiměřenosti lhůty k nastudování trestního spisu. A došel k závěru, že nové předpisy by bylo nutné číst dva a půl roku, což je samozřejmě nemožné. Logické v takové situaci je, že si vyberete specializaci, ve které si můžete udržet přehled a v rámci níž dokážete poskytnout komplexní službu. To je i náš případ.

* LN Jak se stavíte k novému občanskému zákoníku a souvisejícím předpisům? Přinášejí problémy?
Celá řada institutů, které nový občanský zákoník zavedl, byla potřebná a žádaná. Na jednu stranu tak byl odveden velký kus práce. Na druhou stranu se ale osobně domnívám, že velmi rozsáhlá novela a zachování původní ustálené terminologie by bývaly byly prospěšnější. Vycházím totiž z toho, že občanský zákoník by měl být zákonem pro lidi a každý z nás by měl být schopen mu rozumět, ne jen odborník nebo autor zákona. Pro laickou veřejnost to přitom bude v mnoha případech velmi obtížné. Potrvá řadu let, než se v soudní praxi řada nejasností vyčistí. Uvidíme také, k jakým ještě dojde změnám, protože bez novely to každopádně nepůjde.

* LN Jak bude v advokátním byznysu vypadat příští rok?
Neočekávám od příštího roku žádné zásadní přelomové novinky. Zásadní legislativní změny, které přišly v předchozích letech, doběhnou ještě v nejbližších rocích. A pokud bude hospodářský růst pokračovat tak, jak to nyní vypadá, vzroste patrně i poptávka po právních službách, což je pro nás samozřejmě pozitivní.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi