Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Celebrity

10.11.2015, Právo, str. 6, Josef Koukal

Působí přísně a ví, co chce. Spravedlivé tresty pro zločince všeho druhu. Ještě někdo neví, o kom je řeč? Ne nadarmo se jí přezdívá Cattani v sukních.
Anebo: Její výraznou tvář, objemný účes a vždy perfektní make-up poznává i ten, kdo se ani vzdáleně nezajímá o kauzu Čunek, kauzu Mrázek nebo kauzu justiční mafie. Že by bývalá zlá žena justice Renata V.?
Prokurátor, pardon, veřejný žalobce mediální hvězdou. Za tu větu nepatří už žádný otazník ani vykřičník, je to realita.
Během jediné televizní reportáže o českých korupčních kauzách se divák o Lence Bradáčové dozví, že má ostře řezaný obličej, nekompromisní přístup k výkladu zákona, ráda cestuje, sportuje a čte poezii. Teprve poté následuje informace, že se podílí na obžalobě Davida Ratha a spol. Ti (rozuměj v danou chvíli sprostí podezřelí) si proti ní (nikoli na svou obhajobu) najali silný kalibr, advokáta Tomáše Sokola.
Z komiksového pojetí je předem jasné, kdo je Batman a kdo Joker, ačkoli i o doktoru Sokolovi lze jistě říct, že má nekompromisní přístup k výkladu zákona, a o doktorce Bradáčové, že je silný kalibr. Lačný chřtán šoubyznysu dokáže oválet jakékoli sousto, je-li servírováno.
Vzpomene si někdo mimo právnickou obec, kdo byl kupříkladu pražský vrchní státní zástupce Jiří Kulvejt? Jeden z prvních porevolučních představitelů generální prokuratury, uznávaný právník, muž, který se zasloužil o odsouzení tajemníka pražského městského výboru KSČ Miroslava Štěpána za příkaz k použití vodních děl a slzného plynu proti demonstrantům v roce 1988. Život pozdějšího soudce Vrchního soudu v Praze, který řízením osudu zemřel před dvěma lety náhle přímo v soudní budově, by vydal na román.
Za jeho éry však státní zastupitelství leželo zřetelně mimo záběr světa zábavy středního proudu.
Časopis Forbes, který se baví neustálým sestavováním nějakých žebříčků, nedávno označil současnou pražskou vrchní státní zástupkyni za ženu s největším vlivem na dění v ČR. U vědomí, že veřejný vliv Bradáčové přímo souvisí s funkcí, kterou zastává, a že tato funkce pracuje čistě s veřejnou obžalobou, to zní spíš jako znepokojivá zpráva.
Jiný žalobce, který skončil v propadlišti dějin ještě před nástupem éry celebrit, nejvyšší státní zástupce z konce 90. let Vít Veselý, se k nabízející se roli Cattaniho kdysi otočil zády. Prohlásil – mediálně zcela nevděčně –, že v rámci vládou vyhlášené akce Čisté ruce nelze postupovat nad rámec platných zákonů. Kabinet Miloše Zemana jej v roce 1999 odvolal pro pasivitu.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi