Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Tlak na cenu je nedůstojný, tvrdí právní firmy

16.11.2015, Lidové noviny, str. 15, Jan Januš

Významně rostoucí trh, kde se ale neúměrně tlačí na co možná nejnižší cenu za právní služby. Vysoká konkurenčnost, vznikání stále nových firem a také zadávání zakázek na základě nejnižší sazby tak prý ženou některé advokátní kanceláře až k dumpingu.

Krize je podle všeho pryč i v advokátním byznysu. Shodují se na tom alespoň vítězové letošního žebříčku Právnická firma roku, který vyhlašuje společnost Epravo.cz. Hlavní kategorie ovládly kanceláře Havel, Holásek & Partners a Weil, Gotshal & Manges. Nejčastěji „velmi doporučovanou kanceláří“ se pak letos stala firma Clifford Chance.
Velkým právním firmám letos pomáhá rostoucí objem fúzí a akvizic, ale také nové developerské projekty.
Právě o výrazném růstu počtu akvizic mluví například Vladimíra Glatzová, partnerka kanceláře Glatzová&Co. Optimismus však hned brzdí: „Rozhodně ale nelze říci, že by trh vzkvétal. Sazby jsou oproti ostatním evropským zemím výrazně nižší. Jsou i nižší než například v Maďarsku či Polsku.“ Prý je to dáno hlavně nevyzrálostí trhu. „Mnoho klientů podceňuje důležitost právních služeb, respektive neumí rozlišit mezi kvalitní a průměrnou prací,“ popisuje Glatzová, které vadí, že o výběru často rozhoduje oddělení nákupu a jediným kritériem je cena.
Podle Michala Žižlavského z kanceláře Žižlavský pak současný advokátní trh ovlivňují tři faktory: „Nárůst počtu advokátů, jejich silná koncentrace v Praze, kde je jich více než polovina, a také šíření právních informací zdarma na internetu.“ Vytváří se tak podle něj tvrdé konkurenční prostředí s tlakem na kvalitu a cenu, kde jen těžce obstojí samostatní advokáti. I proto pak uspějí právnické firmy.

Podbízení se cenou? Svědčí o tom i některé z tendrů
Tomáš Sokol, partner kanceláře Brož&Sokol&Novák, sice považuje zájem o poskytování advokátních služeb i objem investovaných finančních prostředků za konstantní, i on si ale stěžuje na podbízení se cenou: „Jediné, co se trochumění, mohu-li posuzovat se znalostí některých zadávací řízení nebo výzev k zaslání nabídek, je ochota některých, a bohužel i velkých advokátních kanceláří, srážet ceny hodně nízko, skoro bych řekl do oblasti cen dumpingových.“ Podle Sokola se tak interně hovoří o možnosti podrobit takovéto jednání přezkumu kontrolní radou České advokátní komory. Je podle něj otázkou, zda už nejde o nedůstojné podbízení. „Tedy jednání, které je v rozporu s povinnostmi advokáta. Nechci celou věc hrotit, ale myslím si, že skutečně to někteří kolegové trochu přehánějí,“ dodává. Podobně odpovídá i Jan Kříž, partner kanceláře Kříž a partneři. Rušivým elementem však podle něj je častý důraz na nízkou cenu: „Často až dumpingového charakteru, jak o tom svědčí zejména průběh řady veřejných zakázek.“

Hlavně ať je to co nejlevnější!
Právě to, že veřejný sektor zadává právní služby nejčastěji vysloveně jen podle ceny, advokáti silně kritizují. „Výsledkem jsou zcela nerealistické ceny, nabídky se všemožně posbíranými referencemi mnoha nesouvisejících subjektů a podobně,“ popisuje Martin Janoušek, partner Rowan Legal. „Vlastního advokáta by si soudný člověk takto nikdy nenajal. Myslím, že dnes už si ani média, ani zástupci nevládních a protikorupčních organizací nemyslí, že je to dobrý nápad, a nepožadují to. Přesto se to děje,“ říká. „Myslím, že poptá-li a vybere-li veřejný subjekt právní služby jen podle nejnižší ceny, poškozuje ji tím,“ dodává Janoušek, podle kterého je obecně chybou, že se klienti naučili vnímat právní služby jako komoditu. Například Milan Šebesta, partner kanceláře MT Legal, tak spoléhá i na nový zákon o veřejných zakázkách. „Snad by mohl vést k větší volnosti zadavatelů ohledně volby kritérií pro výběr,“ říká. „Nicméně spíše spoléháme na to, že tomu pomůže celkové klima ohledně zadávání veřejných zakázek,“ uvádí Šebesta, podle kterého je už dlouho značně negativní. „To se odráží na veřejném investování bohužel ve všech směrech. Od jednoduchého, ale často nesmyslného soutěžení výhradně na cenu až například po neochotu osob účastnit se v hodnoticích komisích, aby se z nich velmi často bezdůvodně nestali takřka přes noc kriminálníci,“ dodává Šebesta.

Růst těch velkých
Velké právní firmy však i přes naznačené problémy většinou rostou a optimisticky vyhlížejí i příští rok. „Celkově dochází k oživení stavu tuzemské ekonomiky, což dokládají i data z České národní banky prognózující růst o 3,8 procenta na úrovni HDP v roce 2015. To se velmi pozitivně odráží na množství realizovaných transakcí. Roste realitní trh, stavebnictví, ale také například export,“ vypočítává Jaroslav Havel, šéf kanceláře Havel, Holásek & Partners.
„Z dlouhodobého pohledu postupně dochází k předávání či prodeji rodinných firem a sílí expanze českých firem do zahraničí. S tímvším je spojená zvýšená poptávka po právních službách,“ dodává. „Nejedná se pochopitelně o transakce extrémních objemů jako v době předkrizové, ale jde spíše o projekty střední až vyšší hodnoty, tedy v řádech stovek milionů do nižších jednotek miliard,“ říká pak Lukáš Trojan, partner kanceláře KŠD Legal. Jejich slova potvrzuje i Martin Janoušek: „Na trhu je hodně volných financí, a díky tomu i zvyšující se počet transakcí. Tedy určitě vidím rostoucí trh fúzí a akvizic včetně startupů.“
Zejména v oblasti středně velkých firem pak došlo podle Ladislava Štorka, který vede českou a slovenskou pobočku kanceláře Dentons Europe, k podstatnému sblížení představ prodávajících a kupujících. „Výsledkem je mnohem větší počet uzavřených obchodů, než kolik jich bylo uzavřeno v předchozích dvou, třech letech,“ shoduje se tak s předřečníky Štorek ve vnímání trhu fúzí a akvizic. A v dalších oborech je to prý podobné.
„Trh s právními službami prochází silnou transformací, která z mého pohledu nepřináší jen pozitiva. Ale věřím, že do budoucna lze očekávat zlepšení a další oživení,“ říká pak Karel Muzikář, vedoucí partner kanceláře Weil, Gotshal&Manges.
„Nedává asi úplně smysl hodnotit stav na našem trhu jinak než průběžně a nemá smysl ani dělat nějaké fatální závěry,“ uvádí Robert Němec, který vede advokátní kancelář PRK Partners. „Pro nás je důležité, že klienti, a to i čeští, začali diferencovat. Mezi kvantitou a kvalitou, komoditou a atypickým právním problémem, advokátem a lobbistou,“ dodává.
***
Advokátní komora možná začne řešit, zda se některé kanceláře nepodbízejí klientům cenami. Porušovaly by tím advokátní povinnosti. Na dumpingové ceny upozorňují i některé respektované kanceláře.


 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi