Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Odklad trestního řádu

19.11.2015, ČT 1, 19:00

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Nový trestní řád v současném volebním období nebude. Ministr spravedlnosti chce dát přednost kvalitě před rychlostí. Podle části poslanců i právníků ale přijetí sám oddaluje, protože nenavazuje na práci předchůdců. Kodex má nahradit paragrafy ještě z doby komunismu a mluví se o něm už přes deset let.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor
--------------------
Kauza Davida Ratha. Pochybnosti okolo dlouhé vazby, zdržování nebo čtení rozsudku v Rathově nepřítomnosti. Rathův proces se protáhl na dva roky a ukázal na slabá místa současného trestního řádu. Ten platí přes padesát let a byl už skoro stokrát pozměněn. Podle trestních právníků může právě kodex za zdlouhavé soudní procesy.

Luboš DÖRFL, předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem /4. 10. 2015/
--------------------
Ten systém je nastaven relativně benevolentně. A pokud je zájem stran blokovat a protahovat soudní řízení, tak je k tomu řada efektivních procesních nástrojů.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor
--------------------
Pokud by platil nový soudní řád, nic podobného by se už nemělo odehrávat. V některých případech by navíc mohlo odpadnout i čtení tisícovek stran smluv nebo e-mailů, které v současnosti protahuje hlavně projednávání případů hospodářské kriminality. Podle vládních plánů měl být kodex hotový do konce roku. Robert Pelikán ale poslancům oznámil, že zákon v dohledné době nepředloží.

Robert PELIKÁN, ministr spravedlnosti /ANO/
--------------------
My musíme preferovat kvalitu. Lhůta je jedna věc, ale ten zákon se dotkne spousty lidí a my nemůžeme pustit do světa zákon, který není dostatečně kvalitní.

Pavel BLAŽEK, poslanec, bývalý ministr spravedlnosti /ODS/ /12. 11. 2015/
--------------------
Já s tím souhlasím, ale problém je v tom, že ten resort převzalo hnutí ANO, má ho dva roky a spoustu lhůt si dávalo samo hnutí ANO.

Zdeněk ONDRÁČEK, poslanec, ústavně-právní výbor /KSČM/
--------------------
Takže jsme očekávali, že když si stanoví termíny, do kdy předloží klíčové zákony do Poslanecké sněmovny, že ty termíny budou splněny.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor
--------------------
Podle ministra je varující případ podobně složité normy - nového občanského zákoníku. Po rychlém přijetí trestního řádu proto nevolají ani profesní organizace.

Daniela ZEMANOVÁ, prezidentka Soudcovské unie
--------------------
My nekritizujeme, že nebude do voleb hotový, my kritizujeme to, že ministr spravedlnosti nepřejímá výsledky činnosti svých předchůdců.

Martin VYCHOPEŇ, předseda České advokátní komory
--------------------
Trestní řád vyžaduje dlouhodobou mravenčí odbornou práci a každý nový ministr si na ni sjednává vždy někoho jiného.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor
--------------------
Robert Pelikán kritiku odmítá. Nového šéfa komise pro přípravu zákona museli jmenovat nedobrovolně, protože původní vedoucí Pavel Šámal se stal předsedou Nejvyššího soudu. Pavel Schrötter, Česká televize.



 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi