Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Na jihovýchodě Turecka byl na veřejnosti zastřelen právník

28.11.2015, Prima, 18:55 Zprávy

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka
--------------------
Na jihovýchodě Turecka byl na veřejnosti zastřelen prominentní právník. Tahir Elçi obhajoval práva kurdské menšiny. Střelba vypukla krátce po ukončení tiskové konference a to za účasti desítky novinářů. 2 z nich byli vážně zraněni. Po vraždě Tahiše Elçiho vyšly do ulic Istanbulu protestovat stovky lidí. Rozhánět je musela policie pomocí vodního děla.

Tahir ELCI, předseda Diyarbakirské advokátní komory
--------------------
Nechceme tu žádné zbraně, žádné násilí a žádné ... operace. Tohle je místo narození /výpadek/ ..., místo, kde ... měli ctít vzájemné hodnoty. Všechny zbraně, veškeré násilí a střety by měly odsud zmizet.

Jiří KUBEŠ, redaktor
--------------------
Jen chvíli poté, co turecký prominentní právník ukončil svou řeč, vypuklo doslova peklo. Podle očitých svědků se začala ozývat střelba ze všech stran. Jeden z útočníků se prý rozeběhl přímo proti Tahiši Elçihovi a několikrát ho zasáhl. Ten byl na místě mrtvý. Bezpečnostní služba byla v tu chvíli doslova bezbranná.

osoba
--------------------
Utíkají! Dejte mi další zbraň!

osoba
--------------------
Nechoďte sem!

Jiří KUBEŠ, redaktor
--------------------
Tyto exkluzivní záběry zachycují i příjezd policejní zásahové jednotky. Ta s rebely svedla tvrdý boj. V bezprostředním ohrožení zůstávaly desítky novinářů a civilistů, kteří se tiskové konference zúčastnili. Jeden policista byl během přestřelky zabit, 2 novináři byli těžce zraněni. Jen o pár hodin později a několik kilometrů od místa incidentu vystupoval se svým projevem i turecký prezident Erdogan. Ten útok na představitele advokátní komory odsoudil. Zatím se však neví, kdo za tímto činem stojí. V podezření jsou členové PKK, tedy Kurdské strany pracujících.

Recep Tayyip ERDOGAN, turecký prezident
--------------------
Tento čin jen poukázal, jak velký závazek naše vláda má vůči občanům. Slibuji, že budeme v boji proti terorismu pokračovat, dokud nezvítězíme.

Jiří KUBEŠ, redaktor
--------------------
Turecký právník Tahiš Elçi zastupoval práva Kurdů. Kvůli svému nedávnému prohlášení, že Kurdská strana pracujících není teroristickou organizací, ale ozbrojeným politickým hnutím s politickými požadavky, byl tureckým soudem odsouzen a nemohl cestovat za hranice Turecka. Jiří Kubeš, Prima FTV.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi