Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

2. evropský den advokátů – 10. 12. 2015: Svoboda projevu

10.12.2015, epravo.cz

Kvůli obraně práva na svobodu projevu jsou lidé po celé zeměkouli často napadáni, cenzurováni, zadržováni, stíháni, vězněni, nebo dokonce vražděni. V mnoha případech se tyto perzekuce týkají i advokátů. V tomto roce proto evropští advokáti vzdávají poctu Mezinárodnímu dni lidských práv tím, že v rámci Evropského dne advokátů připomínají význam svobody projevu.

Evropský den advokátů (EDA) pravidelně připomíná ideje právního státu a advokátní profese chránící právo na spravedlnost. Snaží se tak upoutat pozornost k aktuálním problémům práva a zároveň vyzdvihnout a zdůraznit roli advokáta ve společnosti a jeho poslání při ochraně práv klienta.

„České veřejnosti možná připadá důraz na lidská práva, ke kterým svoboda projevu nepochybně patří, zbytečný. Ale i u nás se v poslední době setkáváme s řadou restriktivních opatření státní moci“, říká předseda České advokátní komory Martin Vychopeň.

Na organizaci EDA se podílí především jednotlivé národní a regionální advokátní komory, v České republice se tak organizace ujala Česká advokátní komora (ČAK). Každoroční téma Evropského dne advokátů je voleno tak, aby odráželo aktuální právní problematiku.

Tématem loňského roku byla ochrana osobních údajů, hromadného sledování občanů a profesní zásady mlčenlivosti. Letošní téma svobody projevu bylo zvoleno na půdě Rady evropských advokátních komor (CCBE).  „Česká advokátní komora chce upozornit především na důležitost tohoto tématu v období střetů svobod, kdy nejočividnějším střetem mezi svobodou projevu a právem nebýt urážen a diskriminován byly v letošním roce vraždy v pařížském Charlie Hebdo,“ vysvětluje předseda ČAK Martin Vychopeň.

Advokáti jsou v mnoha zemích perzekuováni za vyjadřování názoru na lidská práva či právní stát.  Naposledy se tomu tak stalo, bohužel, v době zcela nedávné. 28. listopadu 2015 byl v přímém přenosu během tiskové konference zavražděn advokát Tahir Elçi, předseda Advokátní komory Diyarbakir na jihovýchodě Turecka, který se zasazoval o ukončení střetů mezi tureckou armádou a Kurdskou stranou pracujících. „Je zcela nepřijatelné, aby advokáti byli za výkon své profese perzekvováni nebo dokonce vražděni,“ varuje před nebezpečnými trendy předseda ČAK Martin Vychopeň.

Česká advokátní komora 10. prosince 2015 pořádá v souvislosti s Evropským dnem advokátů i odborné kolokvium napříč právnickými profesemi. V Brně, sídle pobočky ČAK se bude diskutovat i o následujících tématech, která jsou v současné době velmi aktuální a zaslouží si naši pozornost:

svoboda projevu všech občanů
svoboda projevu advokátů
základní prameny týkající se svobody projevu.

Aktuální informace k programu Evropského dne advokátů lze nalézt na stránkách České advokátní komory >>> Evropský den advokátů – Svoboda projevu.


 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi