Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Rok ministra Pelikána

11.12.2015, Právní rádce, str. 6, Karel Kramer

Raketový náměstkovský nástup, umírněné převzetí úřadu a rostoucí tlak ze všech stran. Letošní rok rozhodně patří ke stěžejním v kariéře aktuálního ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. S většinou významných justičních událostí byl spojen a některé sám inicioval.
Nejviditelněji jeho přítomnost pocítili na exekutorských úřadech.
Resort jich letos zkontroloval už 25, z kontrol byly podány 4 kárné žaloby a uděleny 2 výtky. Celkově tak už letos bylo na soudní exekutory podáno 10 kárných žalob a uděleno 66 výtek. Na druhé straně ministerstvo iniciovalo třeba vyslání 31 nových soudců na přetížené soudy.
Kritice se Pelikán za devět měsíců v čele resortu, ostatně jako žádný ministr, nevyhnul. Nejčastěji za absenci komunikace, na kterou byla justice v minulých dekádách zvyklá. Pelikán sám, jak ostatně přiznal na nedávné diskusi s právníky v Praze, potřeboval hlavně čas vyjasnit si cílovou koncepci svého ministrování. Všechny své kroky, ať větší či menší, chce zahájit analýzou současného stavu. Tu chce přetavit do dokumentu, který nabídne k diskusi právníkům. Ať už půjde o Bílou či jinou knihu, Pelikán si ani tak podle svých slov nedělá iluze o rychlém vyřešení problémů resortu. Poctivě vydiskutované dokumenty pak ideálně přenechá dalším tahounům, kteří přijdou na jeho místo. Jestli je takový plán až příliš idealistický, ukážou blížící se společenské debaty, třeba ta o novém modelu správy soudnictví.

LEDEN
- Miroslav Zábranský se stal náměstkem ministryně spravedlnosti pro úsek ekonomický a úsek vnitřní správy. Nahradil dlouholetou výraznou osobnost resortu, Pavla Kasíka. Na ministerstvu skončil také vrchní ředitel sekce informatiky a evropských programů Jan Švec. Jeho místo převzal Jan Ladin.
- Po necelých třinácti letech opustila vedení Nejvyššího soudu na vlastní žádost IVA BROŽOVÁ. Důvodem byl údajně důchodový věk a výzvy, které chtěla přenechat svému nástupci, Pavlu Šámalovi.
- Laureátem Právnické síně slávy v rámci soutěže Právník roku se stal předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Mezi oceněnými byli také soudci Petr tr Vojtek nebo Ivana Janů.
- Josef Postránecký se stal náměstkem ministra vnitra pro státní službu.
- Jeden ze zakládajících partnerů kanceláře Kocián Balaštík, Jiří Balaštík, se stal emeritním partnerem. Svůj post také opustil řídící partner advokátní kanceláře PwC Legal Daniel Čekal.
- Prezident jmenoval 26 soudců.

ÚNOR
- Ministryně spravedlnosti HELENA VÁLKOVÁ podlehla tlaku z vlastních řad a podala demisi. Konec jejího působení provázely mediální přestřelky s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Babi
- Válková stihla ještě před svým odchodem vyřešit spor o platy soudců - a to dohodou o narovnání. Soudci do dostali část platů, které byly špatně vypočteny, zpětně, ale části nároků v se vzdali.
- Pavel Šámal se ujal vedení Nejvyššího soudu.
- Spor mezi bývalými nejvyššími státními zástupkyněmi Marií Benešovou a Renatou Veseckou a exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem skončil smírem.
- Právnická fakulta ZČU v Plzni získala znovu akreditaci doktorského studijního programu.
- Česká advokátní komora se ostře ohradila proti domovním prohlídkám advokátů.
- Advokátní kancelář Glatzová & Co. opustil partner Vít Horáček.
- Martin Foukal skončil po více než 20 letech v čele Notářské komory. Novým prezidentem byl zvolen Radim Neubauer.

BŘEZEN
- Helena Válková zamířila z resortu spravedlnosti do ústavně-právního výboru, stala se předsedkyní podvýboru pro justici a soudcovskou samosprávu.
- Prezident jmenoval ministrem spravedlnosti dosavadního prvního náměstka ROBERTA PELIKÁNA. Ten si jako svého náměstka pro úsek justiční a legislativní vybral Michala Fraňka.
- Ministr Pelikán se zkraje svého působení dohodl po vleklých mediálních sporech s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem na podobě zákona o státním zastupitelství.
- Zástupci českých profesních komor, včetně právnických, se dohodli s premiérem Bohuslavem Sobotkou na užší spolupráci při tvorbě zákonů.
- Předsedové krajských soudů zkritizovali instrukci ministerstva, která měla sjednotit výběr kandidátů na soudce nejnižších stupňů.
- Poslanci vrátili resortu spravedlnosti návrh na rozšíření trestní odpovědnosti právnických osob.
- Prezident jmenoval 30 soudců.
- Advokátní kancelář BBH opustil mezinárodní řídící partner Tomáš Otruba.

DUBEN
- Ministr spravedlnosti Robert Pelikán představil návrh nového zákona o státním zastupitelství. Justici překvapily navržené změny kárné odpovědnosti soudců a státních zástupců, která by nebyla časově omezená.
- Novou prezidentkou Exekutorské komory ČR se stala ostravská exekutorka PAVLA FUČÍKOVÁ. V čele nahradila Davida Koncze.
- Poslanci schválili novelu občanského soudního a exekučního řádu, která mimo jiné upraví postup při výkonu rozhodnutí vedeném na společné jmění manželů.
- Josef Baxa je dle deníku Neovlivní nejvlivnější osobností v české justici.
- Advokát Jan Myška opustil po necelých 20 letech Allen & Overy a zamířil do Wolf Theiss.
- Kocián Šolc Balaštík se stali podle Chambers nejlepší právní frmou v ČR.
- Soudce Petr Jirsa podal ústavní stížnost kvůli platům soudců.

KVĚTEN
- Ministerstvo spravedlnosti prosadilo vyhlášku, která omezuje počet provozoven insolvenčních správců. Někteří správci ji označili za protiústavní.
- Šéfkou rekodifkační komise pro nový trestní řád se stala DAGMAR CÍSAŘOVÁ.
- Výběr druhého českého soudce Tribunálu Soudního dvora EU skončil neúspěchem. Tři zájemci neprošli komisí ministerstva spravedlnosti.
- Předseda senátu trestního kolegia Nejvyššího soudu Jindřich Urbánek se stal soudcem ad hoc za ČR ve společném kontrolním orgánu Eurojustu.
- Podle analýzy resortu spravedlnosti není vhodná teritorialita exekutorů. Senát i tak poslal dál svůj návrh na zavedení místní příslušnosti.
- Soudkyně Helena Králová zveřejnila intimní odposlechy v kauze bývalé vedoucí kabinetu premiéra Jany Nečasové. Rozsudek vyhlásila s krátkým odůvodněním.
- Do partnerských pozic povýšili ve svých kancelářích Ivo Keltner a Michal Hink. Prokop Verner se stal counsel Allen & Overy.

ČERVEN
Státním tajemníkem ministerstva spravedlnosti se stal Jan Lišák, který několik let působil na resortu jako ředitel personálního odboru.
- Staronovým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je exposlanec PETR RAFAJ. Další šestiletku mu posvětil prezident Miloš Zeman.
- Téměř jednu a čtvrt miliardy korun dostali na účty soudci a státní zástupci, kteří přistoupili na dohodu o narovnání platů.
- Ústavní soud se svým nálezem zúžil výklad poslanecké imunity. Beztrestnost poslanců podle soudu nepokrývá třeba kuloáry nebo internet. Případy „trafik“ pro exposlance ODS však nezasáhlo.
- Náměstek ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jan Kněžínek se stal místopředsedou Legislativní rady vlády.
- Po osmi letech skončil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig, který měl na sociální síti rasistické poznámky. Ve funkci ho nahradil Petr Tomíček.
- Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského je v advokacii ohromný prostor pro praní špinavých peněz. Podle komory by měl Rychetský příště radši vážit slova.

ČERVENEC-SRPEN
- Stanislav Rizman po 20 letech rezignoval na post předsedy trestního kolegia Nejvyššího soudu. Nahradil ho František Půry.
- Bývalá ústavní soudkyně IVANA JANŮ se stala předsedkyní Úřadu pro ochranu osobních údajů. Na postu vystřídala Igora Němce.
- Vláda přiklepla peníze na spuštění projektu elektronických náramků. Resort spravedlnosti tak vypsal tendr, cenu ale nezveřejnil.
- Ministr Robert Pelikán se stále nedohodl s předsedy krajských soudů na dynamickém modelu rozdělování soudců.
- Senát schválil novelu zákona o zpravodajských službách, která rozšířila jejich pravomoci. Kritici se obávají prolomení daňového tajemství.
- U Ústavního soudu skončila po deseti letech Vlasta Formánková. Zamířila na plzeňský krajský soud.
- Schönherr jmenovala tři nové partnery, jednoho pak Havel, Holásek & Partners.
- Sekci veřejných zakázek na ÚOHS vede nový místopředseda, Josef Chýle.
- Policie obvinila předsedkyni ERÚ Alenu Vitáskovou kvůli jmenování Renaty Vesecké.

ZÁŘÍ
- Robert Pelikán poslal do vlády fnální verzi zákona o státním zastupitelství. Proti je většina krajských státních zástupců.
- Po sérii kritiky a hrozbě odvolání ohlásil rezignaci přerovský soudní exekutor TOMÁŠ VRÁNA. Unavují ho prý neustálé útoky.
- Plénum ústavního soudu převzalo stížnost na platy soudců, kterou podal Petr Jirsa.
- Čtyři státní zástupci a čtrnáct notářů složilo slib do rukou ministra spravedlnosti.
- Od roku 2017 budou jen 2 typy věznic, s ostrahou a se zvýšenou ostrahou.
- Kancelář Weinhold Legal se spojila s gigantem velké čtyřky EY.
- Martin Doleček vystřídal ve vedení KŠD Legal Jana Šťovíčka, který je Of Counsel.
- Spravedlnost představila projekt ELVIZ - elektronický trestní spis.
- Náměstek ministra pro legislativu a lidská práva Jan Kněžínek je takzvaným prošetřovatelem. Bude prověřovat podezření týkající se členů vlády a dalších vysoce postavených osob.

ŘÍJEN
- Ústavní soudce Vladimír Kůrka povede Občanskoprávní a obchodní kolegium Nejvyššího soudu. Do ledna bude v jeho čele stát současný předseda František Ištvánek.
- Prezident Miloš Zeman jmenoval nového soudce Ústavního soudu, JAROMÍRA JIRSU. Zamíří do IV. senátu k Tomáši Lichovníkovi a Vladimíru Sládečkovi.
- Michal Bobek nastoupil jako generální advokát Soudního dvora Evropské unie.
- Ministerstvo spravedlnosti zpřístupnilo judikaturu ESLP v češtině.
- Nové partnery ohlásili v Taylor Wessing a KPMG Legal.
- Vláda schválila takzvanou technickou novelu občanského bčanského zákoníku.
- Soudcovská unie uspořádala výroční sněm. Kritizovala zejména plánovaný přesun telekomunikačních sporů na soudy anebo absenci senci Nejvyšší rady soudnictví.
- Martin Vychopeň se stal po volbách vedení představenstva na další dva roky předsedou ČAK.

LISTOPAD
- Poslanci začali projednávat nový zákon o zadávání veřejných zakázek, který je považován za jednu z největších legislativních změn příštího roku.
- Prezident Miloš Zeman jmenoval 31 nových soudců. Zamíří zejména na vytížené okresy.
- Právnickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci povede současná proděkanka Zdeňka Papoušková.
- Státní zástupkyně Jaroslava Novotná se stala ředitelkou civilní mise EULEX Kosovo.
- Ředitelka Probační a mediační služby Jitka Čádová rezignovala. Důvodem je jiná pracovní nabídka.
- Patnáctým ústavním soudcem se stal brněnský akademik Josef Fiala. Senátem prošel bez výraznější výtky.
- Sněmovna přehlasovala Senát a defnitivně schválila registr smluv, ve kterém bude dokumenty zveřejňovat stát, samospráva i větší organizace.
- Ministr spravedlnosti ROBERT PELIKÁN začal po osmi měsících před poslanci důsledně obhajovat svoje návrhy. Navrhuje například snížit exekuční tarif.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi