Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Profesní komory si stěžují, že je stát při tvorbě zákonů přehlíží

16.12.2015, Zpravodajství ČTK

Praha 16. prosince (ČTK) - Profesní komory si stěžují na to, že stát při tvorbě zákonů dostatečně nepřihlíží k jejich odborným stanoviskům. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prý sice v březnu potvrdil význam komor jako povinného připomínkového místa, v praxi se toho však mnoho nezměnilo. Organizace mají výhrady i k tomu, že legislativa je stále nepřehlednější. Společné prohlášení poskytla ČTK mluvčí České advokátní komory (ČAK) Iva Chaloupková.

K prohlášení se podle ČAK hlásí i profesní organizace, které sdružují architekty, veterináře, auditory, lékaře, lékárníky, zubaře, exekutory, daňové poradce, soudní znalce či notáře.

"Při tvorbě nových předpisů i zákonů a při jejich následné kontrole je bezpodmínečně nutné brát v potaz stanovisko odborníků z profesních komor. Právě oni poskytují zpětnou vazbu, z níž je potřeba vycházet. A to by si měli uvědomovat především poslanci a navrhovatelé nových předpisů a zákonů a jejich změn," uvedli společně šéfové komor.

Jako příklad zmínili snahy o rozvolnění podmínek pro používání antibiotik k léčení zvířat, s čímž Komora veterinárních lékařů nesouhlasí. "Jak je tento nesouhlas oprávněný, právě potvrdilo zjištění reziduí antibiotik v medu," podotkly organizace.

V současné době je podle nich běžné, že pokud komory legislativní návrhy vůbec obdrží, pak příslušná ministerstva požadují vypracování připomínek do několika dní a navíc k nim nakonec nepřihlíží.

Vedoucí komor se setkali minulý týden. Podle Chaloupkové šéf ČAK Martin Vychopeň na schůzce vyjádřil znepokojení nad vývojem práva a nad kvalitou a způsobem přijímání legislativních norem, které označil za v podstatě nesrozumitelné pro normální lidi. Karel Daniel, prezident Komory veterinárních lékařů ČR, uvedl, že veterináři vnímají explozívní nárůst legislativních norem, o kterých nemají často možnost se dozvědět, natož čas a prostředky se s nimi seznámit, a tedy i při dobré vůli se jimi řídit. Problémy s ministerskými úředníky zmínila Komora soudních znalců, patentoví zástupci či daňoví poradci. Komora auditorů konstatovala znepřehlednění a komplikování podmínek pro provádění auditů.

Šéfové komor doplnili, že budou častěji než dosud koordinovat svůj postup.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi