Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Komora dala advokátovi pokutu za kauzu Rath

14.1.2016, Právo, str. 4, Radim Vaculík

Pražský advokát Michal Pacovský postupoval nezákonně, když nejprve loni v květnu těsně před závěrečnými řečmi přijal a hned další den odmítl obhajobu bývalého poslance za ČSSD Davida Ratha.
Minulý týden o tom rozhodl kárný senát České advokátní komory (ČAK), který Pacovského potrestal pokutou 15 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné, protože právník s verdiktem souhlasil a neodvolal se.

Právní kroky měl činit ještě 15 dnů
„Kárného provinění se měl advokát Pacovský dopustit tím, že poté, kdy převzal obhajobu, následující den klientovi vypověděl plnou moc, aniž tuto výpověď opřel o zákonný důvod tak, jak mu ukládá zákon o advokacii,“ uvedla ve středu mluvčí ČAK Iva Chaloupková.
Pacovský podle komory jednal v rozporu se zákonem i tím, že se následně opakovaně nedostavil k hlavnímu líčení s Rathem, čímž prý rovněž porušil povinnosti advokáta. I přes vypovězenou plnou moc měl dál činit ve prospěch klienta právní kroky ještě dalších patnáct dnů.
Pacovský je strýcem soudce Roberta Pacovského, který předsedal soudnímu senátu v Rathově kauze kolem zakázek pro středočeské krajské nemocnice. Kdyby přišel, Rath by nejspíše napadl soudce pro možnou podjatost a celá kauza by se tak vrátila na začátek.
Advokát tvrdil, že loni v květnu souhlasil se zastupováním Ratha, ale kvůli jinému případu. Cítil se prý někdejším středočeským hejtmanem podveden. Ten ho ale za tyto výroky míní žalovat.
Bývalého poslance nakonec u hlavního líčení místo Pacovského zastupovala advokátka určená soudem ex-offo Marcela Ondřejová.
Senát Pacovského Ratha o dva měsíce později nepravomocně odsoudil k 8,5 roku vězení.
„Komora je strašně přísná na dobré jméno advokátního stavu, což já respektuji. Myslím si ale, že tam (před kárným senátem, pozn. red.) měl být někdo jiný než já,“ řekl včera Právu Pacovský. Sám Rath rozhodnutí ČAK přivítal, ale nemíní nechat jednání Pacovského jen tak. „Důležité je, že zjistili, že udělal chybu. Já na něho podám žalobu za pomluvu, kdy tvrdí, že převzal moji obhajobu na základě podvodu. Přitom on podvedl mě, když obhajobu přijal a pak nepřišel k soudu,“ napsal Právu v SMS Rath.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi