Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Odborníci poradí dlužníkům, aby je neobraly agentury

15.1.2016, Mladá fronta DNES, str. 14, Ludmila Mlsová

Pro lidi, kteří nezvládají splácet své dluhy, začala od včerejška fungovat v centru Českých Budějovic bezplatná insolvenční poradna, první v Česku.

ČESKÉ BUDĚJOVICE Krajský soud v Českých Budějovicích se zabývá každý měsíc 180 až 200 osobními bankroty. Při vyřizování těchto případů soudci přišli na to, že oddlužovací agentury, které radí lidem v jejich tíživé životní situaci při zpracování návrhu na povolení oddlužení, jejich situaci zneužívají.
„Zjistili jsme, že ceny těch služeb se pohybují od pěti do 50 tisíc. Oddlužovací agentury parazitují na situaci dlužníků, protože když nemají co zaplatit, berou od nich do zástavy rodinné šperky, nechávají si podepisovat dlužní úpisy či směnky. Mám pocit, že šmejdi od hrnců a vysavačů se přesunuli do insolvencí. Proto jsme hledali cestu, jak dlužníkům v jejich situaci pomoci a jak zároveň napravit jméno insolvencí v očích veřejnosti,“ uvedl Zdeněk Strnad, místopředseda Krajského soudu v Českých Budějovicích.
Proto se soudci spojili s Jihočeským krajem, probační službou, advokátní komorou a spolkem insolvenčních správců a společně otevřeli poradnu pro zadlužené lidi.
Krajský soud oslovil všechny advokáty a insolvenční správce v kraji, aby se zapojili do bezplatného poradenství v budějovické kanceláři. „Ozvalo se jich třicet. My jsme je proškolili a přezkoušeli ze znalostí insolvenčního práva, čili garantujeme poskytování těch služeb. A oni se tu budou pravidelně každý čtvrtek střídat,“ popsal Strnad.

Otevřená je vždy ve čtvrtek
Pilotní projekt pro lidi žijící v jižních Čechách, kteří jsou bezprostředně ohroženi osobním bankrotem, je ojedinělý tím, že vlastně nic nestojí. Krajský soud garantuje úroveň poskytovaného poradenství, probační a mediační služba mu poskytla ve svém sídle kancelář. Krajský úřad zajišťuje propagaci a insolvenční správci a advokáti budou radit dlužníkům ve svém volném čase.
Insolvenční poradnu mohou lidé v tísni navštívit vždy ve čtvrtek od 13.30 do 15.30 hodin v rohové budově probační a mediační služby v budějovické ulici Karla IV. 12 se vchodem z Kněžské ulice. S sebou si musí přinést potřebné listiny o dluzích, příjmech, vyživovací povinnosti, rozhodnutí, rozsudky, smlouvy, případně další doklady o majetkových poměrech.
První službu v nové poradně měl včera předseda budějovického spolku insolvenčních správců Jan Kubálek. „Insolvenční právo je opravdu složité a málokdo ho dokáže dlužníkům podat tak, aby věděli, co je čeká. Někteří se ještě rychle snaží zbavit majetku a vůbec netuší, jaké úkony naopak musí udělat,“ sdělil při otevření poradny Kubálek, na kterého už na chodbě čekal starší muž v bundě s batohem na zádech.
„Jsou to potenciální klienti sociálních služeb. Praxe je tak otřesná, že musíme udělat všichni, kdo v tom můžeme pomoci, všechno, co se dá,“ podotkla vicehejtmanka Ivana Stráská. Kraj zároveň vydal letáky se základními informacemi o nové poradně. Ty budou k dispozici na krajském úřadu i webu a rozeslány na obecní úřady v jižních Čechách.
„Setkáváme se s dlužníky napříč generacemi. V poslední době mě překvapuje nárůst mezi mladšími lidmi a v jejich chování vidím často neodpovědnost,“ řekl Strnad. Zdůraznil, že je třeba řešit nejen dluhy, ale i prevenci. Reklamy na úvěry svádí na každém rohu a lidé nečtou poctivě smlouvy.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi