Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Bezplatná insolvenční poradna bude bojovat proti šmejdům

18.1.2016, Právo, str. 17, Pavel Orholz

První klienti, kteří uvízli v dluhové pasti, přicházeli ve čtvrtek do nově otevřené bezplatné insolvenční poradny v Českých Budějovicích. Ta je v ulici Karla IV. a zájemci mají k dispozici celý tým poradců, který jim pomůže s oddlužením. Na dlužnících profitují i agentury, které si z oddlužování dělají výnosný byznys.
„Jako soudce se setkávám každý týden s desítkami dlužníků v soudní síni, kterých se vždy ptám, kdo jim zpracovával ten návrh. V uplynulém roce jsme zjistili, že téměř všichni dlužníci se obracejí na takzvané oddlužovací agentury. Často se však jedná o subjekty, které si našly v insolvencích nový byznys. Oddlužovací agentury často jednají nezodpovědně, nejsou pojištěny a samy se často nacházejí v insolvenci,“ vysvětlil jeden z důvodů vzniku bezplatné poradny místopředseda Krajského soudu v Českých Budějovicích Zdeněk Strnad. Podle něj se takzvaní šmejdi přesunuli od hrnců a vysavačů právě k insolvencím. „Bezprostředně se šmejdy v tom původním slova smyslu se nesetkáváme, ale jak já říkám, oddlužovací agentury se chovají jako šmejdi. Hledají si vlastní byznys, jsou neprofesionální a nutí dlužníky lhát a navádí je proti soudu,“ zdůraznil Strnad.
Na chodu poradny se podílí Jihočeský kraj, Krajský soud v Českých Budějovicích, Probační a mediační služba ČR, Spolek insolvenčních správců v Českých Budějovicích a také Česká advokátní komora. „Ve své práci se často setkávám s lidmi, kteří se ocitli v těžké životní situaci. Loni na jaře jsme řešili problémy lidí s neschopností splácet své dluhy a hledali jsme společně s představiteli soudu, advokátní komory, exekutorů a neziskových organizací cestu, jak jim pomoci. Toto je výsledek, a i proto velmi vítáme i podporujeme vznik této dluhové poradny,“ uvedla první náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská (ČSSD). Kraj v souvislosti s otevřením poradny pro dlužníky zároveň vydal letáky se základními informacemi. Ty budou k dispozici na krajském úřadu i na webu kraje a budou zároveň rozeslány radnicím i obcím na jihu Čech.
Jak vysvětlil Marek Štěch, vedoucí Probační a mediační služby v Českých Budějovicích, poradna je určená všem, kteří se dostali do finanční tísně. „V poradně dostanou bezplatně základní informační servis k možnosti podání návrhu na oddlužení. Návrh jim vypracují jednotliví experti a odborníci zdarma,“ ozřejmil Štěch.
Poradna je zatím v pilotním režimu. „Teprve uvidíme, jaký bude zájem, a podle toho budeme služby případně rozšiřovat,“ doplnil Štěch.
Bezplatná insolvenční poradna je otevřená každý čtvrtek od 13.30 do 15.30 hodin. Zájemci o radu by si s sebou měli vzít základní materiály týkající se dluhů a příjmů.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi