Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Zátah proti mafii: velké ryby uplavaly

18.1.2016, Lidové noviny, Tomáš Plhoň

Policie se zaměřila na insolvenční mafii * Kontroverzního podnikatele Petra Sisáka nenašla

PRAHA Zavřené insolvenční oddělení krajského soudu, prohlídky u několika advokátů, čtrnáct obviněných a dva podezřelí na útěku. To jsou zatím výsledky policejní operace proti insolvenční mafii.
Akce přímo souvisí se známou dvojicí šedé ekonomické sféry: kontroverzním podnikatelem Petrem Sisákem a advokátem a insolvenčním správcem Ivem Halou. Oba podle informací LN figurují na seznamu čtrnácti lidí, které policie po páteční razii obvinila. Na rozdíl od ostatních je ale nezadržela. Kde se Sisák a Hala v tuto chvíli nacházejí, zřejmě tuší jen oni dva. „Dvě osoby na základě příkazů k zadržení zadrženy nebyly. Jsou nekontaktní, nedá se jim doručit zásilka,“ uvedla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v Otázkách Václava Moravce. Zda jde skutečně o Sisáka s Halou, nevyvrátila ani nepotvrdila. Čtyři obviněné včera večer soud poslal za mříže do vazby.
Jisté je, že jádro případu se točí okolo insolvence holdingu Via Chem Group, která probíhá právě v Českých Budějovicích. Obvinění měli nezákonně manipulovat soudní řízení. Státní zástupci zmiňují zvýhodňování a poškozování některých věřitelů.
Via Chem je holding ovládaný s největší pravděpodobností právě Petrem Sisákem, advokátní kancelář Iva Haly ho právně zastupovala. Společnost, která drží třetinu akcií ústecké Spolchemie a v minulosti „vládla“ v potravinářské Setuze, dluží téměř tři miliardy korun, z toho stovky milionů radnicím Prahy 6, Prahy 10 a dalším. Jejich advokáti v minulosti upozornili na řadu nestandardních okolností, které insolvenční řízení doprovázely. Mimo jiné se právníci městských částí neúspěšně pokoušeli odvolat soudce pro podjatost.
Páteční policejní zásah zřejmě souvisí také s rozsáhlou aférou Key Investments. Stejnojmenná brokerská firma, jejíž manažeři stanou v únoru poprvé před soudem, v minulosti spravovala portfolio některým českým radnicím. Bez jejich vědomí jim nakoupila dluhopisy spřízněných společností, mimo jiné právě Via Chemu.
Podivných insolvenčních řízení, v kterých zmíněná dvojice vystupovala, je však celá řada.

Policejní akce započala v pátek v areálu ústecké chemičky Spolchemie. Jak brzy vyšlo najevo, detektivové zároveň zasahovali v Praze, kde sídlí advokátní kancelář Ivo Haly, a také v Českých Budějovicích na tamějším krajském soudě. Tady zapečetili kanceláře insolvenčního úseku.
Právě spojení s jihočeskou justicí dělá policejní operaci tím, co by se dalo nazvat zlomem v boji s insolvenční mafií. Jak víme, případ souvisí s úpadkem společnosti Via Chem Group. LN již v minulosti několikrát upozornily na řadu podivných okolností celé insolvence. Podivnost číslo jedna: Via Chem přesunul své sídlo z Prahy do jihočeské metropole jen pár měsíců před tím, než na sebe podal insolvenční návrh. Tím si vlastníci firmy zajistili, že její úpadek bude řešit právě tento konkrétní soud. Zajímavé je, kde konkrétně se Via Chem v Budějovicích usadil. V malé budově na okraji centra, která patří rodině advokáta Ivo Haly. Jeho matka tu provozuje prodejnu čerpadel.
Podivnost číslo dvě: řízení de facto ovládli věřitelé spojení právě s vlastníky Via Chem Group. Je jich celá řada. Například netransparentní společnosti se sídlem v daňových rájích, ale také konkrétní jednotlivci. Například thaiboxeři, kteří čirou náhodou cvičí ve stejné pražské tělocvičně jako Petr Sisák.
Podivnost číslo tři: zmizelý majetek. Via Chem byl ještě v roce 2012 vlastníkem dvou třetin akcií Spolchemie, v podstatě nejhodnotnějšího aktiva, jaké ve skupině zbývá. Jenže v dubnu téhož roku se odehrála záhadná transakce, v rámci které se polovina akcií kamsi ztratila. Insolvenční správkyně Via Chemu, Vladimíra Jechová Vápeníková (která se mimochodem vyskytuje i v dalších insolvencích spojených se Sisákem), se k jejich nalezení však příliš neměla.
ViaChem ale není jediná insolvenční kauza v Českých Budějovicích, jejíž průběh budí rozpaky. Ivo Hala tu působil jako insolvenční správce firmy JIP Papírny Větřní, jejíž dluhy dosahují stamilionů korun, nebo bývalé vagonky Legios (dnes Heavy Machinery Services). V jejím případě též padala obvinění z působení insolvenční mafie.
Její působení v české justici opakovaně připustil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Tažení proti jejím rozpínajícím se chapadlům spustil nedávno z vlastní iniciativy také Svaz průmyslu a dopravy.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi