Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Potlesk pro Právníky roku

1.2.2016, Lidové noviny, str. 15

Několik aktérů právního života si v pátek večer porovnalo svou aktuální oblibu. Zatímco ocenění místopředsedové soudů Roman Fiala a Zdeněk Strnad sklidili na předávání cen Právník roku v brněnském Bobycentru nadšené ovace téměř dvou tisíc diváků, ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se musel při předávání ceny spokojit vesměs jen s nevýrazným a rozpačitým potleskem.
Jinak se ale večer, během kterého ocenila Česká advokátní komora a společnost Epravo.cz už po jedenácté v řadě mimořádné právnické zásluhy, glosování aktuálního dění prakticky vyhnul. Až tedy na šťouchanec, který ministrovi adresoval předseda České advokátní komory Martin Vychopeň. Ještě než předal ocenění za pro bono činnost – neboli za poradenství poskytované potřebným bez nároku na odměnu – vzkázal s úsměvem Pelikánovi, že touto cenou chtějí demonstrovat, že pro bono nevyhyne, i když jim bude snižovat tarif. Za potlesku sálu tím narážel na nedávné sražení advokátních odměn.
Netradiční zážitek pak páteční večer přinesl mladému advokátovi z FrýdkuMístku Ondřeji Novákovi, který obsadil třetí místo v kategorii Talent roku. Má totiž i vlastní kapelu a během následující párty si mohl zahrát se skupinou Žlutý pes. Ondřej Hejma tak za jeho kytarového doprovodu odzpíval Modrá je dobrá, aby se následně podivil nad tím, že s nimi vlastně hrál někdo cizí. Hejma by prý Nováka hned angažoval, bohužel má ale smůlu, v kapele není místo, a zpěvák prý navíc nedoslýchá, takže kdo ví, jak to celé vlastně bylo.
Roman Fiala zaujal moderátora večera Martina Dejdara tím, že jeho otec byl dirigentem, dědeček sólistou Národní divadla a on je právníkem. Fiala kontroval, že nemá talent a jeho matka je ke všemu matematičkou. „Není to vůbec špatná predestinace k právnickému povolání. Jsem přesvědčen, že hudba, matematika i právo mají mnoho společného. Předpokládají řád i smysl pro řád od těch, kdo se jim věnují. Vyžadují přesnost, a přitom dávají každému svobodu pro invenci,“ říká Fiala, který absolvoval mimo jiné i horolezecký výcvik. Tím už se ale dostáváme k ohromující multioborovosti hned několika oceněných. Zvláště pak legendárního Gerhardta Bubníka, o kterém bychom mohli popsat celé noviny, a stejně by to vzhledem k jeho ohromujícímu životu nestačilo. Ten mimochodem sklidil ovace opravdu největší.

***
Právník roku 2015
* Právnická síň slávy: Gerhardt Bubník, advokát * Občanské právo: Roman Fiala, místopředseda Nejvyššího soudu * Trestní právo: Lenka Trešlová, ministerstvo spravedlnosti * Obchodní právo: Zdeněk Kučera, emeritní profesor Právnické fakulty UK * Správní právo: Stanislav Kadečka, advokát z Pardubic a vysokoškolský pedagog Masarykovy univerzity * Právo duševního vlastnictví: Irena Holcová, advokátka a vysokoškolská pedagožka Právnické fakulty UK * Insolvenční právo: Zdeněk Strnad, místopředseda Krajského soudu v Č. Budějovicích * Občanská a lidská práva a právo ústavní: Jan Kysela, vysokoškolský pedagog Právnické fakulty UK * Pro bono: Jiří Klega, advokát z Rychvaldu * Talent roku: Daniel Maroušek, koncipient * Zvláštní ocenění za přínos české advokacii: Vladimír Papež, advokát

autor EPRAVO. CZ a ČAK

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi