Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Mezi právníky roku jsou soudci i akademici

12.2.2016, Právní rádce, str. 10, Jaroslav Kramer

Celojustiční soutěž Právník roku patří již tradičně k těm, jež přinášejí a zviditelňují osobnosti napříč právnickou obcí. Mezi letošními laureáty jsou jména známá i neznámá. Přesto všechna významná.

Již jedenáct let je tradicí, že se na konci ledna sejdou na jednom místě ti nejvýznamnější právníci v zemi a společně zatleskají osobnostem, které si to zaslouží.
Jinak tomu nebylo ani letos, kdy se na dva tisíce lidí sjelo do Brna na jedenáctý ročník Právníka roku. Nechyběl ministr spravedlnosti, představitelé právnických profesí, soudci Ústavního soudu či předsedové nejvyššího a Nejvyššího správního soudu. Elitní sestava doplněná nejvyšším státním zástupcem i oběma vrchními státními zástupci na sebe přesto nestrhla větší pozornost. Právník roku je totiž zejména o oceněných a jejich přínosu právnickému stavu. Kdo se tedy vyznamenal a odnesl si skleněnou plastiku sv. Yva, patrona všech právníků?

OBČANSKÉ PRÁVO Roman Fiala,
místopředseda Nejvyššího soudu ČR Jeden z mediálně nejviditelnějších právníků v zemi působí celý svůj profesní život jako soudce.
„Soudcovské povolání je velmi svobodné a invenční v hledání dobrého a správného, přitom respektující řád, který je k zachování společnosti i každého z nás nezbytný.
To je mi velmi blízké,“ říká Fiala.
Kariéru nastartoval v roce 1989, kdy soudil u Městského a posléze Krajského soudu v Brně. Od roku 2002 je soudcem Nejvyššího soudu ČR, už pátým rokem navíc v roli místopředsedy soudu - na pozici nahradil Pavla Kučeru. Roman Fiala je uznávaným odborníkem v oboru občanského práva hmotného i procesního a dlouhodobě se specializuje na právo dědické.
Byl hlasitým kritikem rekodifikace soukromého práva a prohlásil například, že nový občanský zákoník dělá z lidí pokusné králíky. Dlouhodobě varuje před populismem v legislativě, v níž se také angažuje. Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková jej jmenovala předsedou komise pro rekodifikaci českého civilního procesu. Fiala patří k vyhledávaným přednášejícím, externě vyučuje na Masarykově univerzitě v Brně a je činný i v oblasti mediální právní osvěty veřejnosti.

TRESTNÍ PRÁVO Lenka Trešlová,
vrchní radová oddělení trestněprávní legislativy legislativního odboru ministerstva spravedlnosti Lenka Trešlová působí téměř 15 let ve státní správě, kde se s výjimkou metodické činnosti na ministerstvu práce a sociálních věcí vždy zabývala legislativní činností. Již dvanáct let pracuje na legislativním odboru ministerstva spravedlnosti, a to v oddělení trestněprávní legislativy. Během svého působení připravila nebo se významně podílela na přípravě desítek právních norem v oblasti trestního práva. Věnuje se především zajištění slučitelnosti české právní úpravy s právem EU v oblasti mezinárodní justiční spolupráce a změnám trestního řádu a trestního zákoníku, zejména v oblasti legalizace výnosů z trestné činnosti a korupce a efektivního zajištění, správy a odčerpání nástrojů a výnosů z trestné činnosti. „Stávající hektická doba nepřeje kvalitním zákonům a občané právem kritizují nepřehlednost a neprovázanost právního řádu. Není to však jen vinou legislativců,“ tvrdí Trešlová. Sama je členkou rekodifikační komise nového trestního řádu, zpracovává pasáž o zajištění věcí spolu s doprovodným zákonem o jejich správě a pasáž upravující vykonávací řízení.

OBCHODNÍ PRÁVO Zdeněk Kučera,
vysokoškolský pedagog, Právnická fakulta UK, specializace na mezinárodní právo obchodní Přední český odborník v oblasti mezinárodního práva soukromého a práva mezinárodního obchodu je emeritním profesorem na katedře obchodního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Je autorem řady odborných publikací a článků do odborných periodik v těchto oborech. Jeho monografie Mezinárodní právo soukromé je základním učebním textem na právnických fakultách v České republice již po několik generací studentů. Profesor Kučera se podílel na legislativní činnosti vlády a významnou měrou přispěl k rekodifikaci soukromého práva.
Dlouhá léta byl také uznávaným advokátem a rozhodcem pro vnitrostátní i mezinárodní obchodní spory. „Spojení pedagogické činnosti s právní praxí umožňuje, alespoň v mém případě, dosáhnout plného uspokojení a celoživotního poslání mého působení v oblasti práva,“ řekl k ocenění, které za něj vzhledem ke zdravotnímu stavu přebírala dcera.

SPRÁVNÍ PRÁVO Stanislav Kadečka,
advokát z Pardubic, AK KVB advokátní kancelář „Možná si to málokdo uvědomuje, ale správní právo není jakýmsi technickým odvětvím o nudných byrokratických postupech, nýbrž daleko spíše více či méně citlivou regulací onoho nerovného vztahu veřejné moci a jednotlivce, odvětvím, jež musí každodenně - tu více, tu méně úspěšně - vyvažovat konflikt mezi soukromými a veřejnými zájmy v soudobé společnosti,“ říká Stanislav Kadečka, představitel nové vlny českého správního práva. Ve své odborné činnosti zaměřené na oblast veřejného práva se již více než 15 let zabývá zejména problematikou samosprávy (územní i zájmové) a jejího práva, jakož i problematikou správních procesů a soudní kontroly veřejné správy. Kromě advokacie působí také jako vedoucí katedry správní vědy a správního práva na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Je členem Legislativní rady vlády, rozkladové komise ČNB a rozkladové komise ministerstva spravedlnosti. Působí v řadě komisí i pracovních skupin. Díky svému souběžnému působení v advokacii, akademické sféře a v různých legislativních i exekutivních orgánech si přes relativně mladý věk získal respekt a uznání napříč právnickými profesemi. Je také autorem mnoha publikací a podílí se na rozvoji mezinárodních aktivit na poli správního práva a veřejné správy.

PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ Irena Holcová,
advokátka a vysokoškolská pedagožka, Ústav autorského práva, práv průmyslových a práva soutěžního PF UK Stejně jako její kolegyně a loňská laureátka ceny Veronika Křesťanová, i Irena Holcová je výraznou osobností v oboru duševního vlastnictví. Specialistka na autorské právo je pokračovatelkou nestora novodobé teorie autorského práva profesora Karla Knapa a působí nejen jako advokátka, ale též v Ústavu autorského práva, práv průmyslových a práva soutěžního Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Orientuje se nejen v tradičním „uměleckém“ autorském právu, ale i v jeho novodobých podobách, jako jsou počítačové programy, databáze, internet a obecně informační společnost. Významnou měrou se podílela na koncepci a podobě autorského zákona z roku 2000, jakož i na úpravě licence v občanském zákoníku z roku 2012. „Práce v legislativě pro mě znamenala možnost ovlivnit, aby autorský zákon byl progresivním zákonem odpovídajícím moderním zahraničním zákonům i trendům při zachování všeho dobrého z předchozí právní úpravy, vyváženosti zájmů nositelů práv i uživatelů, což se podle reakcí i zahraničních v zásadě podařilo,“ řekla Holcová.

INSOLVENČNÍ PRÁVO Zdeněk Strnad,
místopředseda KS České Budějovice Soudce Krajského soudu v Českých Budějovicích patří k proaktivním právníkům. „Pokud dnes někdo kazí insolvencím pověst, jsou to tzn. oddlužovací agentury. Dlužníkům poskytují neprofesionální informace a často je před soudem nutí i lhát. Nestydí se obírat je o jejich poslední prostředky,“ tvrdí s tím, že právě proto bojuje proti takovým agenturám a sám se aktivně podílí na mediální osvětě oddlužení směrem k laické veřejnosti. „Hodláme dlužníkům nabídnout profesionální a férovou alternativu v podobě projektu Bezplatné insolvenční poradny, kterou jsme v Českých Budějovicích otevřeli 14. ledna 2016. Přál bych si, aby tento projekt byl úspěšný a aby inspiroval i jiné regiony,“ řekl.
Zdeněk Strnad je autorem novely insolvečního zákona, která si klade za cíl zbavit soudy zbytečné administrativy v oddlužení a může celkově zlepšit fungování insolvenčních soudů v České republice. Dříve působil na ministerstvu zemědělství na pozici zástupce ředitele Odboru státní správy ve vodním hospodářství a správy povodí. Byl také předsedou výkladové komise pro vodní zákon a členem výkladové komise pro zákon o vodovodech a kanalizacích. Je rovněž autorem či spoluautorem publikací a odborných článků z oblasti vodního práva. Externě přednáší na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

OBČANSKÁ A LIDSKÁ PRÁVA A PRÁVO ÚSTAVNÍ Jan Kysela,
vysokoškolský pedagog PF UK Významný český ústavní právník a odborník v oboru státovědy a politologie působí jako vedoucí katedry politologie a sociologie Právnické fakulty Univerzity Karlovy a už více než půldruhého desetiletí také jako tajemník Stálé komise Senátu pro Ústavu ČR a parlamentní procedury. Literárně se věnuje ústavnímu právu, ústavní teorii a politické vědě, v odborné praxi organickému ústavnímu právu, zejména ústavě a jednacím řádům parlamentních komor. Je autorem řady knih či spoluautorem komentářů k Ústavě ČR a Listině základních práv a svobod, napsal desítky časopiseckých a sborníkových statí, byl a je zapojen do četných výzkumných projektů.

KATEGORIE PRO BONO Jiří Klega,
advokát z Rychvaldu, advokátní kancelář Jakovidis, Klega, Partners „Vždy je to otázka priorit. Investovat čas lukrativněji lze, ale nemusí to vždy znamenat šťastnější investici.
A pak je tu ono slovíčko,spravedlnost‘ a za tu se přece vyplatí bojovat, byť to nemusí být zrovna in,“ vysvětluje Jiří Klega, partner advokátní kanceláře Jakovidis, Klega, Partners, proč ukrajuje ze svého času a pomáhá potřebným. Jeho kancelář se zaměřuje kromě obchodního a trestního práva také na spolupráci s neziskovými organizacemi či charitami a finanční či organizační podporu kulturních a sportovních projektů v regionu. Jiří Klega již několik let sám nezištně pomáhá staršímu muži, kterému získal zpět střechu nad hlavou, o niž byl připraven podvodným způsobem, a pomohl zastavit a zúřadovat hrozící exekuce. Nyní ho s kolegyní koncipientkou vrací do života tím, že mu obstarali i jednoduché zaměstnání. V poslední době se vedle advokacie věnoval také prosazení návrhu na změnu způsobu ustanovování obhájců ex offo v soudním okrese Karviná.
Návrh se podařilo prosadit, a způsob ustanovování advokátů ex offo je tam tedy dnes transparentní. Díky tomu teď Karviná slouží jako vzor ostatním soudům v České republice.

ZVLÁŠTNÍ OCENĚNÍ ZA PŘÍNOS ČESKÉ ADVOKACII Vladimír Papež,
advokát, člen představenstva ČAK Advokát Vladimír Papež od roku 1990 působí v představenstvu České advokátní komory. Opakovaně zastával funkci místopředsedy komory, současně působil jako předseda sekce pro advokátní tarif a jako předseda studijního a legislativního kolegia. Je také „průkopníkem“ mediací. V roce 1998 ho Česká advokátní komora vyslala na studijní pobyt do provincie Alberta v Kanadě, aby tam právě z oblasti mediace získal zkušenosti. „Největším zadostiučiněním pro mě je, že česká advokacie patří mezi moderní evropské advokacie, je připravena operativně reagovat na všechny předvídatelné i nepředvídatelné legislativní změny a je schopna prosazovat oprávněné zájmy nejen advokátů, ale zejména všech občanů, a tím být garantem jejich práv a svobod,“ řekl k ocenění.

TALENT ROKU Daniel Maroušek,
advokátní koncipient v advokátní kanceláři RAKOVSKÝ & PARTNERS Práce na téma „Právo na zákonného soudce ve světle spojení souvisejících věcí“ vynesla Danielu Marouškovi prvenství v kategorii Talent roku.
Daniel vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Po skončení studií krátce působil na ministerstvu spravedlnosti v legislativním odboru, oddělení vnější legislativy. Od začátku roku 2013 je advokátním koncipientem, nejprve v advokátní kanceláři Mgr. Arkadyho Alexandrova a od poloviny roku 2014 v advokátní kanceláři RAKOVSKÝ & PARTNERS, kde pracuje dodnes.

***
Správní právo není jakýmsi technickým odvětvím o nudných byrokratických postupech. Česká advokacie patří mezi moderní evropské advokacie, je připravena operativně reagovat na všechny předvídatelné i nepředvídatelné legislativní změny.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi