Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Ttitul Právník roku 2015 převzalo deset osobností

19.2.2016 , Konkursní noviny - Bulletin, str. 23, Karel žíteK

PRÁVNÍCI, KTEŘÍ SE ZASADILI O SVÉ OBORY PRÁVA, BYLI KONCEM LEDNA ZA SVÉ SOUČASNÉ ÚSPĚCHY I CELOŽIVOTNÍ PŘÍNOS OCENĚNI V BRNĚNSKÉM BOBYCENTRU NA 11. GALAVEČERU CELOJUSTIČNÍ SOUTĚŽE PRÁVNÍK ROKU. SKLENĚNOU PLASTIKU SV. YVA A TITUL PRÁVNÍK ROKU 2015 PŘEVZALO DESET OSOBNOSTÍ V SEDMI ŘÁDNÝCH A TŘECH MIMOŘÁDNÝCH KATEGORIÍCH.

hlavní pozornost se letos upínala k doktoru Gerhardtu bubníkovi, advokátovi, bývalému vynikajícímu sportovci a stále ještě aktivnímu mezinárodnímu sportovnímu funkcionáři, který vstoupil za svůj mimořádný celoživotní přínos českému právu do Právnické síně slávy.

Další ocenění
Mezi dalšími oceněnými byli třeba irena Holcová, která se významnou měrou podílela na koncepci a podobě autorského zákona z roku 2000 a na úpravě licence v občanském zákoníku z roku 2012. také zdeněk Strnad, místopředseda Krajského soudu v Českých budějovicích, soudce, který se angažuje v boji s nedovolenou činností oddlužovacích agentur v insolvenčních řízeních. dále to byl roman Fiala, místopředseda nejvyššího soudu a soudce uznávaný pro své hluboké znalosti i svou dlouhodobou práci pro justici či světově uznávaný odborník na mezinárodní právo soukromé a emeritní profesor Právnické fakulty UK ZDENĚK KUČERA. Mimo soutěž získala letos cenu sv. yva ještě osobnost, která si ji za své působení, jež není možné přiřadit k některé z kategorií, rozhodně zaslouží. tato zvláštní cena za mimořádný přínos české advokacii patří vladimíru Papežovi, dlouholetému členu představenstva, místopředsedovi ČAK a šéfovi legislativního kolegia a sekce pro advokátní tarif ČAK.

řekli o sobě Kdo nebo co nejvíce ovlivnilo váš život a vaši kariéru, ať již tu právnickou nebo sportovní?
Gerhardt bubník: „jednoduše řešeno: znalost několika cizích jazyků. Měl jsem to štěstí, že moji rodiče, i když byli ‚jen‘ vyučeni ve svých povoláních kuchaře a švadleny, mysleli od útlého dětství na mé vzdělání. A to i v těžkých podmínkách okupace a v prvních letech po válce. Můj život a kariéry profesní i sportovní ovlivnilo to, že již za války v mých osmi letech využil tatínek toho, že naše sousedka byla před válkou učitelkou angličtiny a požádal ji, aby mne tajně soukromě učila. na to pak navazovalo vše ostatní – přijetí do anglické obecné školy hned v roce 1945, a poté do anglického gymnázia. no, a bez výborné angličtiny bych se nikdy nedostal na harvard. A bez harvardu by asi moje kariéra neproběhla tak, jak proběhla. Později jsem k angličtině přidal němčinu a francouzštinu. A ruštinu jsem měl taky velice dobrou, protože i na anglickém gymnáziu byla povinná a na této škole se všechny předměty dělaly důkladně. navíc se domluvím i norsky.“

Jste známý „bojem“ s nedovolenou činností oddlužovacích agentur a mediální osvětou tématu oddlužení k laické veřejnosti. Proč tuto činnost považujete za důležitou? zdeněk Strnad: „Až příliš často slýchávám od dlužníků příběhy o tom, jak se obrátili na tzv. ‚oddlužovací agenturu‘ s žádostí o pomoc a jak byli následně donuceni ještě více se zadlužit jen proto, aby jí mohli za poskytnuté služby zaplatit. Pokud dnes někdo kazí insolvencím pověst, jsou to právě tyto agentury. dlužníkům poskytují neprofesionální informace a často je nutí před soudem i lhát. nestydí se obírat je o jejich poslední prostředky. zjistili jsme, že průměrná cena za tyto služby činní přibližně devět tisíc korun, ale v případě ‚oddlužovacích agentur‘ běžně dosahuje až několika desítek tisíc korun. nestydí se vyúčtovat si například částku 52 tisíc korun! Penězi to u nich ale nekončí. dlužníci jim často – patrně v tísni – podepisují směnky na vysoké sumy (zrovna nedávno se mi do ruky dostala směnka na částku 170 tisíc korun!), slibují splátky po skončení oddlužení, zastavují jim své nemovitosti. za vrchol hyenismu pak považuji případy, kdy od dlužníků, kteří již nemají ani na úhradu minimální splátky, berou do zástavy rodinné cennosti či předměty osobní potřeby. z insolvencí si prostě jen udělaly vlastní byznys. S tímto stavem se nemohu smířit. Proto se snažím dlužníky od služeb těchto agentur odrazovat, varovat je. Ve spolupráci nejen s neziskovým sektorem, ale také s krajským úřadem a Českou advokátní komorou připravujeme v tomto směru rozsáhlou osvětu. Především však hodláme dlužníkům nabídnout profesionální a férovou alternativu v podobě projektu bezplatné insolvenční pogalerie radny. Tu jsme otevřeli v Českých Budějovicích 14. ledna 2016. Přál bych si, aby tento projekt byl úspěšný a aby inspiroval i jiné regiony.“

Pořadatelé
Záštitu nad soutěží převzali opětovně předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka a ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Galavečer Právník roku uspořádala Česká advokátní komora a vydavatelství EPRAVO. CZ. Spolupracujícími institucemi byly již tradičně Notářská komora ČR, Exekutorská komora ČR, Soudcovská unie ČR, Unie státních zástupců ČR, Unie podnikových právníků ČR a Jednota českých právníků. Mediálním partnerem byly i Konkursní noviny. Galavečerem podbarveným melodiemi filmů s Jamesem Bondem a umě propojeným ukázkami z českého filmu Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky provázel přítomné herec a moderátor Martin Dejdar.

Přehled vítězů
Právnická síň slávy: JUDr. Gerhardt Bubník, LL. M., advokát
Občanské právo: JUDr. R oman Fiala, místopředseda NS ČR
Trestní právo: Mgr. L enka Trešlová, vrchní radová oddělení trestněprávní legislativy Legislativního odboru Ministerstva spravedlnosti ČR
Obchodní právo: Prof. JUDr. Z deněk Kučera, DrSc.
– vysokoškolský pedagog, Právnická fakulta UK, specializace mezinárodní právo obchodní Správní právo: JUDr. Stanislav Kadečka, Ph. D., advokát z Pardubic, AK KVB advokátní kancelář s.r.o.
Právo duševního vlastnictví: JUDr. I rena Holcová, advokátka a vysokoškolská pedagožka, Ústav autorského práva, práv průmyslových a práva soutěžního PF UK
Insolvenční právo: JUDr. I ng. Z deněk Strnad, Ph. D.,místopředseda KS České Budějovice
Občanská a lidská práva a právo ústavní: Doc. JUDr. Jan Kysela, Ph. D., vysokoškolský pedagog PF UK
Kategorie PRO BONO: Mgr. Jiří Klega, advokát z Rychvaldu, advokátní kancelář Jakovidis, Klega, Partners

Zvláštní ocenění za přínos české advokacii: JUDr. Vladimír Papež, advokát, člen představenstva ČAK Talent roku 1. místo: Mgr. Daniel Maroušek, advokátní koncipient v advokátní kanceláři RAKOVSKÝ & PARTNERS s.r.o. Název vítězné práce: Právo na zákonného soudce ve světle spojení souvisejících věcí.
2. místo: Mgr. Jan Semík, advokát, AK Mesthene & Partner v Praze Práce Jana Semíka nese název: Advokátní mlčenlivost a aspekty bezpečnosti informací.
3. místo: Mgr. Ondřej Novák, advokát, AK Janíková, Novák a partneři ve Frýdku-Místku. Práce Ondřeje Nováka má název: Civilní proces jako hra sui genesis /sui generis/.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi