Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Hlášení DPH nepodáme, řekli „odbojní" advokáti. Babišův plán skončí u soudu

26.2.2016, denik.cz

Praha – Superpočítač finanční správy měl napilno. Úderem půlnoci vypršel termín, ve kterém podnikatelé poprvé odevzdali kontrolní hlášení DPH. V této vlně šlo o právnické osoby, kterých je až 300 tisíc a musejí své obchody hlásit měsíčně. V další vlně – nejpozději 25. dubna – dojde na 220 tisíc živnostníků (plátců DPH).

Včera odpoledne bylo odesláno 190 tisíc hlášení, z toho 8300 hlášení berní úřady kvůli špatné struktuře označily za nevyhovující.

Hlas kritiků navíc neustává. Předseda Unie daňových poplatníků ČR a advokát zaměřující se na daňovou problematiku Ondřej Lichnovský včera uvedl, že kontrolní hlášení prolamuje povinnost mlčenlivosti. Tou jsou vůči svým klientům vázáni advokáti a daňoví poradci.

„Kontrolní hlášení však požaduje sdělení o tom, od koho byly právní služby přijaty, případně komu byly právní služby poskytnuty, je-li alespoň jednou ze stran tohoto vztahu plátce DPH. To je důvod, proč někteří advokáti a daňoví poradci své kontrolní hlášení DPH v rozsahu požadovaném finanční správou ČR nepodají," uvedla v prohlášení Unie daňových poplatníků ČR.

„Já osobně v tomto rozsahu povinnost podat kontrolní hlášení bez souhlasů mých klientů dobrovolně nesplním," konstatoval advokát Ondřej Lichnovský. Pokud bude následovat pokuta, je připraven se sám za sebe bránit u soudu a poukázat na možnou kolizi s Listinou základních práv a svobod. Unie daňových poplatníků ČR už dříve označila zákon o DPH za „zmetek", a to kvůli způsobu podání hlášení (email versus portál daňové správy). Všechny tyto výtky ale Generální finanční ředitelství striktně odmítlo.
Prolomení mlčenlivosti

Pokud jde o prolomení mlčenlivosti, není Lichnovský jediným, kdo si stěžuje. Jak už Deník uvedl, na možný rozpor upozorňoval i Jiří Hartmann ?z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa ?a partneři. „V kontrolním hlášení je nutné uvádět zejména uskutečněná zdanitelná plnění a přijaté platby, evidenční čísla daňových dokladů nebo DIČ odběratele. Právě podle něj je velmi snadné zjistit další podrobnosti, které by v případě úniku dat mohly sloužit konkurenci nebo dalšímu zneužití," uvedl v Deníku už v polovině ledna advokát Hartmann. Obavy o prolomení mlčenlivosti vyjádřila i Advokátní komora ČR.

Finanční správa ale výtky advokátů odmítla. „Finanční správa nepovažuje spekulace o tom, že kontrolní hlášení může pro advokáty znamenat ohrožení povinnosti mlčenlivosti za opodstatněné," uvedla mluvčí GFŘ Petra Petlachová. „Kontrolní hlášení obsahuje pouze údaje nezbytně nutné pro správu daně. Přičemž se v žádném případě nejedná o kompletní souhrn fakturačních údajů, ze kterých by bylo možné vyčíst určité obchodní strategie či obchodní tajemství dotčených plátců," říká Petlachová.

Z kontrolního hlášení nejsou nadšeni ani účetní. Vyplynulo to z průzkumu Komory certifikovaných účetních. Pouze 11 procent dotázaných vyjádřilo pozitivní sympatie. „Jedním ze zásadních důvodů negativního postoje jsou extrémní pokuty za pozdní reakci na výzvu k odstranění pochybností, které bude finanční správa rozesílat. Ze zákona je poplatník povinen reagovat během pěti kalendářních dnů a v případě, že tuto lhůtu nesplní a reakci odešle byť jen o den později, dostane pokutu ve výši 30 tisíc korun," uvedla místopředsedkyně komory Zuzana Pšeničková.

Sankce se budou zmírňovat, ale až v průběhu roku. Komora se účetních ptala i na náklady spojené s hlášením: polovina účetních to odhadla na 10 tisíc pro každý subjekt, čtvrtina tvrdí, že utratili až 100 tisíc korun."

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi