Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

10 otázek pro … Roberta Němce

26.2.2016, epravo.cz

Advokát Mgr. Robert Němec LL.M. je partnerem PRK Partners, specializuje se na bankovnictví, fúze a akvizice, konkurzní řízení, restrukturalizace, obchodní spory a arbitráže. Je rovněž místopředsedou České advokátní komory, a také rozhodcem Burzovního rozhodčího soudu při Burze cenných papírů Praha, Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky a nově též rozhodcem Vídeňského mezinárodního rozhodčího centra (VIAC).

1. Co máte na své práci nejraději?
Nejvíce mě baví řešení konkrétních právních problémů, hledání vhodných struktur pro realizaci obchodních transakcí a jejich vyjednávání, procesní strategie ve sporech.

2. Co Vás při práci (v životě) nejvíce motivuje?
Když mě práce (nebo cokoliv) baví, když to co dělám, někdo opravdu chce a ocení. Baví mně pomáhat klientům řešit skutečné problémy. Nemám rád administrativu a přebujelou emailovou komunikaci, která je s tím vším spojena a která často zabírá více času než samotné právní poradenství.

3. Největší pracovní úspěch?
Neřekl bych žádnou konkrétní jednotlivou věc či kauzu, ale můj podíl na teamové práci advokátní kanceláře PRK Partners a jejím dlouhodobém úspěšném působení na trhu právních služeb.

4. (Pracovní) konflikt, který Vám utkvěl v paměti, jak jste ho řešil a co Vás naučil?
Kdysi po mě jeden důležitý klient chtěl něco, co bylo, mírně řečeno, neetické. Konzultoval jsem tehdy se svým školitelem, co mám dělat. On se upřímně podivil, proč to vůbec řeším, když je přece úplně jasné, že nic neetického stejně udělat nemohu. Žádný konflikt z toho nebyl, klient naše stanovisko uznal a nakonec ocenil.

5. Kde se vidíte za 10 let?
V advokacii … otázkou však je, kde bude za deset let advokacie, pokud se nepodaří zastavit trend poskytování právních služeb za nesmyslně nízké ceny, čehož jsme svědky zejména v oblasti veřejných zakázek. Nicméně věřím, že funguje ekonomická teorie Miltona Friedmana o efektivitě utrácení "vlastních či cizích peněz" ve "vlastní či cizí prospěch". Věřím, že klienti, kteří utrácejí "svoje peníze" a mají vlastní zájem na výsledku věci, se budou rozhodovat racionálně a za svoje peníze budou vyžadovat především kvalitu. Veřejný sektor, který utrácí "cizí peníze" v "cizí prospěch" se asi vždy bude chovat neefektivně.

6. Kdyby pro Vás peníze nebyly vůbec důležité, co byste dělal?
Pochopitelně více času bych rád věnoval svým zálibám, zejména cestování a sportu. Ale líbí se mi model některých kolegů, zejména v zahraničí, kteří se ke konci své advokátní kariéry věnují méně poskytování právních služeb a využívají své zkušenosti jako rozhodci nebo profesoři na právnických fakultách.

7. Jaké jsou vaše silné stránky a jaké ty slabé?
To by asi měli hodnotit zejména moji kolegové nebo klienti, protože samochvála smrdí. Doufám, že moji silnou stránkou je schopnost analyzovat podstatu problému, hledat řešení složitých situací a schopnost při vyjednávání. Ať již jde o obchodní jednání nebo sporové situace.

Mou slabší stránkou bude nejspíš to, že se asi pouštím do příliš velkého množství aktivit a pak se jim nemohu dostatečně věnovat ke své spokojenosti. Na stole mám starou motlitbu, kterou mi kdysi nechal zarámovat jeden blízký člověk a kterou bych se rád řídil. ".. dej mi sílu unésti všechno, co změnit nemám sil, odvahu, abych nač stačím na tomto světě pozměnil a také moudrost, abych znal a od sebe to rozeznal."

8. Vaše práce vyžaduje rozhodnost. Přesto – jsou v životě nějaké situace, kdy jste nerozhodný?
S rozhodností nemám problém, pokud jde o klientské nebo profesní záležitosti. Naopak v osobních věcech jsem někdy poněkud nerozhodný. Nejvíc se natrápím, když se mám rozhodnout, jestli se zúčastním nějaké akce nebo využiju čas k něčemu užitečnějšímu. Většinou mám dojem, že by mi mohlo něco "hrozně důležitého" utéct, ale pak se ukáže, že by se nic nestalo a já si jen zbytečně vytvářím stres.

9. Jací lidé/co vás nejvíce dokáže rozčílit?
"Nejhorší srážka v životě, je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. Z takové srážky, vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem." Jan Werich

10. Ideální způsob relaxace?
Bohužel neumím odpočívat nebo relaxovat jinak než aktivně. Nejraději relaxuji sportem, zejména golf, tenis nebo lední hokej. Pokud pasivně, tak opět zejména sport nebo rockový koncert. Můj hudební vkus ustrnul někde v osmdesátých letech. Na konci roku jsem si užil koncert ke 30 výročí kapely Tři sestry s řadou skvělých hostů, letos se těším zejména na AC/DC, Iron Maden nebo Black Sabbath.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi