Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Do vězení ve třinácti letech

1.3.2016, Lidové noviny, Jan Januš, Kristián Léko

Politici napříč stranami po nedávné vraždě v Teplicích oprášili myšlenku přísnějšího trestání dětí za závažné zločiny

PRAHA Zřejmě ještě nikdy nebylo snížení hranice trestní odpovědnosti v Česku tak blízko. Z úst politiků napříč stranami zní podpora plánu prolomení dnešní hranice 15 let. Jen dva týdny po vraždě mladé dívky čtrnáctiletým chlapcem v Teplicích sociálnědemokratický poslanec Jeroným Tejc plánuje předložit návrh zákona, podle něhož by za vraždu či znásilnění mohli být odpovědní i třináctiletí. „Chci vyslat signál, že společnost chrání život a zdraví, a pokud na ně někdo násilím sáhne, musí za to nést následky, ač je mu jen 13 nebo 14 let,“ řekl LN Tejc. Šéf resortu spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) zase vytvořil expertní skupinu k hranici trestní odpovědnosti. Sám by se nebránil plošnému snížení na 14 let, uvedl v neděli v České televizi.

Vábnička na voliče
Experti na trestní právo oslovení LN však snížení věku trestní odpovědnosti většinou odmítají.
„S hranicí by se nemělo nic dělat, rozhodně ne jako reakce na jednu kauzu a rozhodně ne jako volební argument,“ říká Jiří Jelínek, profesor pražské právnické fakulty, dle kterého jde o populismus. „Nevěřím, že by to odrazovalo potenciální delikventy. Všichni si myslí, že je nechytnou,“ přidává se advokát Tomáš Sokol.
I pokud ke snížení věku trestní odpovědnosti dojde, nebude mít efekt, který si od něj lidé slibují. Páchání nejzávažnějších trestných činů dětmi totiž tato změna stejně nezabrání. Ani čtrnáctiletí dnes podle expertů nevraždí s kalkulem, že díky nízkému věku nepůjdou do vězení, ale jednají zkratovitě. Podobně jako když zabíjejí osmnáctiletí nebo padesátiletí. Jiná situace ale může nastat například u drogové kriminality. „Tam děti s nízkým věkem kalkulují, u vraždy ale ne,“ potvrzuje advokát Petr Toman. Není však jasné, zda by posuny dopadly i na tento druh trestné činnosti.
Přísný postih však dětským vrahům hrozí už v současnosti, i když nemohou jít do vězení. Soudy jim nařizují takzvanou ochrannou výchovu nebo v případě duševní poruchy také ochranné léčení. To může pokračovat i po dovršení osmnácti let, a to ve chvíli, kdy by byl pohyb někdejšího dětského vraha na svobodě nebezpečný. Detence navíc bývá prakticky srovnatelná s vězením pro mladistvé.
Pokračování na straně 3

Do vězení ve třinácti letech
Dokončení ze strany 1
Podle předsedy Městského soudu v Praze Libora Vávry či bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) by se tak mělo s problémovými dětmi více pracovat. Pokud je totiž zachytí účinný dohledový systém, problémům bude možné předejít.
Objevují se však i protichůdné postoje. Například advokáti Jan Vidrna a Petr Toman by snížení hranice, klidně i na třináct let, uvítali. „Děti nyní dospívají velmi rychle, je tu jiná úroveň komunikace i informovanosti,“ popisuje Vidrna. „Věková hranice není to nejzásadnější. Jde o politické body,“ říká ale Lukáš Bohuslav z pražské právnické fakulty.
Snížení hranice trestní odpovědnosti ale může přinést jiné problémy. „Víte, co se stane, když třináctileté kluky zavřou vedle osmnáctiletých? Přes noc je znásilní. Neříkám, že to bude platit ve všech případech, ale šlo by o obrovské riziko, před kterým varují všechny evropské země,“ upozorňuje Helena Válková. „Mohou to sice být pěkní grázlové, ale fyzicky nejsou na úrovni těch starších,“ dodává. Jde však podle ní o tabuizovaná témata, o nichž se musí diskutovat.
Snížení hranice trestní odpovědnosti je však podle Válkové tak jako tak zbytečné.
Už nyní platící speciální zákon totiž umožňuje umístit i hříšníka mladšího patnácti let do zařízení, které se podobá věznici a kde nemůže nikomu škodit. Navíc dětských vrahů je velmi málo, v posledních letech se počítají jen v jednotkách. Snížení hranice trestní odpovědnosti nebude všespásné ani kvůli přísným omezením pro trestání mladistvých. Pravidla jsou totiž značně komplikovaná a odlišná od trestání dospělých. Soudci musí dodržet řadu mantinelů. Člověka mladšího osmnácti let tak mohou poslat do vězení maximálně na deset let. Dospělý přitom může za mřížemi sedět až třicet let, nebo i doživotně. Předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra by tak byl pro zvýšení maximální hranice trestu i u mladistvých. Nejčastěji se nyní mluví o patnácti letech. S tím ale nesouhlasí profesorka Válková: „Tam, kde jsou stanoveny velmi nízké hranice trestní odpovědnosti, třeba na dvanáct let, jsou tresty mnohem mírnější a časově omezenější než u nás.“ Ve většině evropských zemí podle ní jde o čtyři až šest let.

***
Dětské zločiny

* Valentýnská vražda. Nynější návrhy na snížení hranice trestní odpovědnosti zjevně souvisejí s teplickou vraždou patnáctileté dívky o rok mladším chlapcem.
Ten byl před dvěma týdny krátce po vraždě dopaden a umístěn do diagnostického ústavu. Navíc se objevila informace, že se již loni v červnu pokusil zabít kamaráda, který jen náhodou přežil pád do výtahové šachty.
* Kmetiněveský případ. V lednu 2004 byla mezi Kmetiněvsí a Hospozínem ve středních Čechách zavražděna třináctiletá dívka. K činu se po devíti měsících přiznal tehdy třináctiletý spolužák zavražděné, kterého usvědčily výsledky testů DNA.
* Olešnická vražda stařenky.
Šest chlapců od 11 do 18 let se v roce 2004 spolu se 34letým otcem dvou útočníků podílelo na vraždě jednaosmdesátileté ženy z Olešnice u Čestic na Rychnovsku. Násilníci se přiznali, že šli do domu oběti pro peníze. Ženu ubodali nůžkami a odnesli si „kořist“ ve výši dvou tisíc korun. Některým nezletilým chlapcům byla soudem nařízena ochranná výchova.
* Podřezaný spolužák. V říjnu roku 2004 bylo nedaleko kulturního domu v Hanušovicích na Šumpersku nalezeno tělo třináctiletého chlapce s bodnými ranami a podřezaným krkem.
K vraždě se přiznal jeho čtrnáctiletý spolužák. Byl umístěn do psychiatrické léčebny.

Vražda v Teplicích
* Nynější návrhy na snížení hranice trestní odpovědnosti zjevně souvisejí s teplickou vraždou patnáctileté dívky o rok mladším chlapcem. Tělo dívky bylo objeveno v sobotu 13. února ráno v lesoparku v části Řetenice nedaleko nemocnice.

* Pachatel byl před dvěma týdny krátce po vraždě dopaden a umístěn do diagnostického ústavu. Navíc se objevila informace, že se již loni v červnu pokusil zabít kamaráda, který jen náhodou přežil pád do výtahové šachty. V Ústeckém kraji to byl letos první případ vraždy.

4PROCENTA kriminality mají na svědomí mladiství, děti jsou odpovědné za 1 procento kriminality

Minimální věková hranice trestní odpovědnosti ve vybraných státech EU
15 let FINSKO
14 let ESTONSKO
15 let ŠVÉDSKO
15 let DÁNSKO
10 let BRITÁNIE (12 ve Skotsku)
14 let IRSKO (12 za vraždu či znásilnění)
12 let BELGIE
12 let NIZOZEMSKO
14 let NĚMECKO
17 let POLSKO (15 za vraždu či atentát na prezidenta)
15 let ČESKO
15 let SLOVENSKO
14 let RAKOUSKO
14 let MAĎARSKO
14 let CHORVATSKO
14 let ITÁLIE
13 let FRANCIE
16 let PORTUGALSKO
14 let BULHARSKO
14 let KYPR (12 za vraždu či loupež)
Počet trestných činů spáchaných osobami do 18 let
Pramen: mvcr.cz, Policie ČR, Child Rights International Network
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi