Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Policie prověřuje, zda tlumočník nepodvedl dva uprchlíky z Iráku

4.3.2016, Zpravodajství ČTK

Aktuálně.cz. Místo toho ale jeden z nich za mřížemi strávil půl roku, druhého dokonce vyhostili zpět do Iráku. Případem se zabývá mladoboleslavská policie pro podezření z podvodu.
"Oba mají doklady o odeslání peněz i další důkazy, které teď nebudeme zveřejňovat. Podvod, jehož byli oběťmi, ty materiály potvrzují," řekla listu právnička Organizace pro pomoc uprchlíkům Beáta Matheová. Organizace navíc podala podnět na Českou advokátní komoru na vyšetření role advokátů Vratislava Polky a Jiřího Puchmeltra, kteří v případu podle ní také figurují.
Libanonský tlumočník ve službách české policie Valíd Mrajhíl podle dokumentů nabídl oběma mužům zprostředkování propuštění do dvou týdnů. Uprchlíkům údajně za peníze slíbil protekci u policie a dobrého právníka. Asi čtyřicetiletý uprchlík z Bagdádu, který si nepřál zveřejnit své jméno, tlumočníkovi poté prostřednictvím svého bratra žijícího ve Švédsku zaplatil 2250 eur (asi 60.750 korun). V české detenci, nejprve v Bělé-Jezové, později v Drahonicích, nakonec strávil skoro půl roku a na konci února ho deportovali zpět do Iráku. Ze země muž odešel kvůli pronásledování šíitskými milicemi.
Jednáním tlumočníka se cítí podveden i třicetiletý Kurd z Bagdádu, který říká, že kvůli pronásledování šíitskými milicemi přišel o malého syna. Jeho manželka pobývající v Iráku prý zaplatila zhruba poloviční sumu - 1200 eur (zhruba 32.400 korun). Ani on se žádné protislužby nedočkal a z detence se dostal na svobodu až na konci února jen díky tomu, že se české policii nepodařilo potvrdit jeho totožnost, uvedly Hospodářské noviny. Navíc uplynula lhůta pro jeho zadržení. Kde je nyní, není známo. Nejspíš se pokusil dostat za svým bratrem do Finska.
Vyjádření libanonského překladatele, který žije v Teplicích, se deníku nepodařilo získat. Na muže, který je podle obchodního rejstříku spolumajitelem firmy SAMA Dubai, neexistuje veřejný kontakt, firma nikde neuvádí svůj telefon ani e-mail.
Trestní oznámení podala pražská advokátní kancelář Martiny Houžvové na lounské okresní státní zastupitelství, případ dostala na stůl mladoboleslavská policie.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi