Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Policie obvinila soudce a advokáta

17.3.2016, Právo, str. 7, Radim Vaculík, Karel Otcovský

Protikorupční detektivové včera ráno zadrželi a obvinili z korupce chomutovského soudce Ivana Nováka a také známého pražského advokáta a někdejšího elitního policistu Josefa Douchu.

Zatýkání souvisí s případy podmínečných propuštění odsouzených z vězení, které Novák řešil. Byl to právě on, kdo loni rozhodl o předčasném odchodu na svobodu bývalého starosty Chomutova a někdejšího senátora Alexandra Nováka, který byl pravomocně odsouzen za přijetí čtyřicetimiliónového úplatku. Přímo této kauzy se však obvinění soudce netýká.
„Bylo to na základě jiných případů,“ řekla včera Právu mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová. Tamní soudci na protiprávní jednání Nováka upozornili policii.
„Z prověrky, kterou provedl krajský soud na Okresním soudu v Chomutově v agendě podmínečného propuštění, vzešlo zjištění, které vedlo k podání trestního oznámení na pana soudce Nováka,“ doplnila Trejbalová.

Do vazby asi nepůjdou
Policisté si ale včera ráno přišli nejen pro Nováka, nýbrž i pro právníka Douchu. Ten pracoval u policie 27 let a mimo jiné se podílel na dopadení tzv. spartakiádního vraha Jiřího Straky.
Především ale se svými podřízenými odhalil a dostal za mříže nechvalně proslulé orlické vrahy.
Po odchodu do advokacie pak jako advokát mimo jiné zastupoval obviněné policisty v kauze Berdychova gangu.
Byl rovněž advokátem jednoho z vrahů hudebníka a člena kapely Tři sestry Františka Sahuly.
Zatčení obou mužů včera Právu potvrdil šéf Okresního státního zastupitelství v Lounech Radim Dragoun.
„Mohu říci, že protikorupční policie zadržela a obvinila dvě osoby v souvislosti s ovlivňováním trestního řízení na Okresním soudu v Chomutově. Jedná se o soudce působícího tam na trestním úseku a také o advokáta,“ řekl redakci Dragoun.
Doplnil, že soudce je stíhán pro zneužití pravomoci úřední osoby a pro přijetí úplatku, advokáta detektivové obvinili z účastenství na zneužití pravomoci a ze zločinu podplácení.
Novákovi v případě soudní dohry hrozí za korupci tři roky až deset let vězení, Douchovi jeden rok až šest let.
Oba jsou od včerejšího rána v režimu zadržení, nicméně nejpozději do 48 hodin, tedy v pátek, by se nejspíš mohli dostat na svobodu. Podle zjištění Práva totiž zatím policisté se žalobcem o navržení vazby pro Nováka s Douchou příliš neuvažují.
O Douchově zatčení také svědčí skutečnost, že už v jeho advokátní kanceláři policie dělala během včerejšího dopoledne domovní prohlídku, což Právu potvrdila mluvčí České advokátní komory (ČAK) Iva Chaloupková. Zástupce této stavovské organizace totiž vždy musí být jako nezaujatá osoba přítomen prohlídkám kanceláře či domu zadrženého, podezřelého anebo již obviněného advokáta.
„Nepovolili jsme policii vydat některé listiny, protože jsou kryty povinností mlčenlivosti advokáta. Ty budou uloženy u nás na ČAK,“ uvedla včera Chaloupková. Pokud se podle ní policie a státní zastupitelství budou chtít s těmito dokumenty seznámit, budou muset požádat příslušný soud, aby souhlas zástupců ČAK s jejich vydáním nahradil.
Policie potřebovala k obvinění soudce Nováka souhlas prezidenta republiky Miloše Zemana a ten ho podle vyjádření jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka skutečně vydal.
Až navíc usnesení o zahájení Novákova stíhání obdrží i ministerstvo spravedlnosti, může dočasně až do pravomocného verdiktu tohoto soudce zprostit výkonu jeho funkce. V takovém případě by pobíral jen polovinu platu.
***
Zatýkání souvisí s podmínečným propuštěním vězňů, netýká se propuštění exsenátora Nováka

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi