Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Policie zadržela chomutovského soudce Ivana Nováka

16.3.2016, Prima, 18:55

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor
--------------------
Dobrý večer. Na Primě začínají zprávy a s Terezií jsme moc rádi, že chcete vědět, co přinesl dnešní den.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý večer, vítáme vás. Protikorupční policie zadržela chomutovského soudce Ivana Nováka. Tento soudce mimo jiné pustil na svobodu bývalého senátora za ODS Alexandra Nováka. Spolu se soudcem zadržela policie i advokáta Josefa Douchu a oba vyšetřuje kvůli možné korupci při podmínečném propuštění vězňů. S propuštěním bývalého senátora prý dnešní zadržení nesouvisí. Je ale pravda, že soudce byl od té doby pod větším dohledem.

Pavlína JANEČKOVÁ, redaktorka
--------------------
Jeden měl podle státního zástupce úplatky přijímat, druhý podplácet. Tím prvním má být chomutovský soudce Ivan Novák, který měl údajně za peníze od zadrženého advokáta a bývalého elitního kriminalisty Josefa Douchy ovlivňovat trestní řízení, a to tak, že posílal vybrané vězně podmínečně na svobodu.

Radim DRAGOUN, dozorující státní zástupce, Okresní státní zastupitelství Louny
--------------------
Osoba soudce byla obviněna ze spáchání přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a ze zločinu přijetí úplatku. Osoba advokáta byla obviněna z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby ve formě pomoci a dále, dále ze zločinu spočívajícího v podplácení.

Pavlína JANEČKOVÁ, redaktorka
--------------------
Byl to nejspíš výhodný byznys pro oba obviněné, jenže pak soudci Ivanu Novákovi přistála na stole mediálně sledovaná kauza jeho jmenovce exsenátora Alexandra Nováka. I tady šlo o podmínečné propuštění z vězení. A zatímco ostatní soudci Nováka na svobodu nepustili, soudce Ivan Novák rozhodl svého jmenovce podmínečně propustit, a tím na sebe upozornil. Práci Nováka začal kontrolovat jeho nadřízený, Krajský soud v Ústí nad Labem a smyčka se pomalu začala utahovat.

Marcela TREJBALOVÁ, mluvčí, Krajský soud v Ústí nad Labem
--------------------
Na základě naší dohledové a kontrolní činnosti, kterou jsme prováděli na Okresním soudě v Chomutově, jsme zjistili takové věci, na základě kterých jsme pak podali trestní oznámení.

Pavlína JANEČKOVÁ, redaktorka
--------------------
Konkrétní být ale vzhledem k vyšetřování nechtějí. Případ podmínečně propuštěného Alexandra Nováka prý ale s trestním řízením nesouvisí, alespoň prozatím. Případ má na starosti Útvar odhalování korupce a finanční kriminality, který dnes soudce Nováka i advokáta Douchu zadržel.

Jaroslav IBEHEJ, mluvčí, Útvar odhalování korupce a finanční kriminality
--------------------
Mohu sdělit, že policisté našeho útvaru dnešního dne prováděli úkony trestního řízení, kdy tyto úkony jsme prováděli mimo jiné i v Chomutově.

Pavlína JANEČKOVÁ, redaktorka
--------------------
U obviněného advokáta Josefa Douchy probíhaly i domovní prohlídky. Policisté se zajímali o konkrétní dokumenty, které mohly souviset s trestnou činností, ne všechny ale dostali.

Iva CHALOUPKOVÁ, mluvčí, Česká advokátní komora
--------------------
Této prohlídky se zúčastnil zástupce České advokátní komory. Na místě nevolil vydání některých listin souvisejících s advokacií, které jsou kryty povinností mlčenlivosti advokáta. Budou-li se chtít orgány činné v trestním řízení s těmito listinami seznámit, budou se muset obrátit na soud.

Pavlína JANEČKOVÁ, redaktorka
--------------------
Oba muži jsou teď ve vyšetřovací cele. Během zítřka by pak mělo být jasno, jestli dá státní zástupce návrh na jejich vzetí do vazby. Pavlína Janečková, Prima FTV.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi