Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Korupci politiků má řešit tým žalobců. Vláda ho chce hlídat

31.3.2016, Hospodářské noviny, str. 4, Vojtěch Blažek

Robert Pelikán se včera před televizními kamerami snažil, přesto na něm bylo znát, že je hodně rozmrzelý. Ministru spravedlnosti krátce před tím vláda odmítla schválit nový zákon o státním zastupitelství – klíčový protikorupční zákon, díky němuž mají žalobci získat zázemí i sebevědomí k vyšetřování těch nejzávažnějších kauz.
Ministři ale Pelikánovi (ANO) vzkázali, ať zákon přinese znovu za týden. A ať do té doby vyřeší jedinou, zato závažnou námitku, která se týká jedné z nejdůležitějších změn: nového týmu elitních státních zástupců, kteří se budou věnovat úplatkům, machinacím při zakázkách a velkým ekonomickým kauzám. Podle Pelikánova návrhu byla tahle skupina do velké míry nezávislá. Ministři však – zjednodušeně – chtějí, aby na ni někdo dohlížel. „Pan ministr má čas na to, aby o věci přemýšlel,“ prohlásil včera po zasedání kabinetu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Nejsem si jistý, jestli se mi to podaří vyřešit,“ reagoval Pelikán.

Ti nejlepší z nejlepších
Zákon o práci žalobců řeší Pelikán už čtyři roky a tohle je další z komplikací na cestě ke schválení. Týká se věci, která je nejviditelnějším symbolem jinak spíš odborných, laikovi ne zrovna přístupných paragrafů. Podle návrhu mají zaniknout dnešní Vrchní státní zastupitelství v Praze a v Olomouci. Jejich státní zástupci se rozptýlí do krajů a jejich vrcholovým šéfem bude nejvyšší státní zástupce – dnes Pavel Zeman.
A kromě toho vznikne Speciální státní zastupitelství, pro které se vžilo označení „speciál“. Jeho členy se stane 25 až 30 nejlepších žalobců na vyšetřování korupce, insolvenčních mafií, tunelování a dalších hospodářských zločinů se škodou nad 250 milionů. Nemusí ale zůstat jen u toho: tenhle tým si navíc bude moci „vyzobávat“ i ty méně závažné případy. Třeba když půjde o manipulaci s veřejnou zakázkou, kde sice nebude čtvrtmiliardová škoda, ale na druhou stranu v ní bude namočený významný politik. Tým by měl svého vedoucího – a nad ním už nikoho. A přesně kvůli tomu ministr Pelikán naráží.
Ostatně, že se „speciál“ stane problémem, se ukázalo už dříve při jednání sněmovního ústavně-právního výboru, kde se proti týmu bez vyššího dohledu postavili nejen koaliční poslanci z ČSSD a lidovců, ale výhrady měli i Pelikánovi kolegové z ANO. „Ten,speciál‘ přece jen bude mít velkou moc. Takže chceme vědět, kdo bude hlídat hlídače – to je celé, není to nic proti zákonu jako takovému,“ vysvětlil Jan Chvojka, člen výboru za sociální demokracii.
Ministr Pelikán namítá, že speciální tým je takhle vymyšlený schválně – aby byl skutečně nezávislý a nespadal ani pod nejvyššího státního zástupce. „Kdybychom to změnili, tak zmizí celé kouzlo,“ vysvětlil Pelikán. Jednu část kouzla ovšem zákon o státním zastupitelství ztrácí stejně – změnila se atmosféra, v níž o něm bude sněmovna jednat. Když zákon v roce 2013 poprvé schválila Nečasova vláda, bylo to v situaci velké očisty justice a poptávky, aby policisté začali dotahovat do konce velké případy spojené s politikou. Do té nový zákon zapadal: ke konci roku 2010 skončila ve funkci nejvyšší žalobkyně Renata Vesecká, o rok a půl později pak převzala pražské vrchní zastupitelství Lenka Bradáčová. A přišly i první výsledky: ve vazbě seděl exhejtman David Rath kvůli úplatkům.

Špatný posudek – horší místo
Zákon nakonec prošel ve sněmovně i prvním čtením, jenže pak přišlo zatýkání na Úřadu vlády, pád Nečasova kabinetu a po dalších mnoha úpravách a dohadech přišel na vládu znovu až včera.
Ministr Pelikán říká, že od kolegů ministrů nedostal ultimátum: Buď se zákon přepracuje, nebo vůbec nebude. Ale že hrozí, že do sněmovny půjde bez vládního doporučení. „Tedy ne v úplně šťastné pozici,“ přiznal Pelikán. Protože zatímco v roce 2013 se někteří poslanci skoro až báli proti zákonu vystoupit, aby nedostali nálepku skrytých zastánců korupčníků, dnes už ho otevřeně kritizují. A je pravděpodobné, že se ho při projednávání budou snažit měnit. Přitom i nejvyšší státní zástupce Zeman před tím v minulosti varoval – než prý zákon pokazit poslaneckou tvořivostí, pak radši nechat ten současný.
Kromě speciálního týmu žalobců obsahuje zákon pojistky proti ovlivňování práce státních zástupců. Například tím, že nadřízeným nebudou muset neustále sdělovat poznatky z vyšetřování – to aby je šéfové případně nevynášeli do podsvětí. Na druhou stranu žalobci se budou muset vzdělávat a jejich práce bude sledovaná – kdo dostane třikrát za sebou špatný posudek, může být přeložen na jiné místo.

***
SPORNÝ „SPECIÁL“ Nově má vzniknout zvláštní tým 25 až 30 státních zástupců, kteří se budou věnovat úplatkům a hospodářským kauzám. Ročně má řešit kolem 360 kauz. Dostane navíc k ruce slušně placené ekonomy a odborníky na IT, kteří mu budou pomáhat ve složitých věcech. Takzvaný „speciál“ měl původně sídlit ve středních Čechách, nakonec bude v Praze.

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi