Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Ani advokát vás nedoběhne

4.4.2016, Lidové noviny, str. 1, Kristián Léko

Podal váš advokát odvolání opožděně, takže jste důležitý spor prohráli? Zadržuje u sebe vysouzené peníze od protistrany? Nebo máte dokonce dojem, že vaše peníze zpronevěřil?
Nezoufejte, advokáti nejsou žádní nadlidé a lze se proti jejich pochybením bránit.

VČeské republice působí přes 12 tisíc advokátů. A ne každý svou práci odvádí perfektně. Pokud máte pochybnosti o práci svého advokáta, logickým prvním krokem je reklamovat právní službu přímo u něj. Nezdá-li se vám například fakturovaná částka, je namístě se ozvat a nechat si všechny pochybnosti vysvětlit, případně si předložit výkazy o vykonané práci. „Reklamovat lze obecně všechny služby vyplývající ze smluv o poskytování právních služeb uzavíraných mezi advokátem a klientem, který je spotřebitelem. To znamená, že je fyzickou osobou jednající mimo svou podnikatelskou činnost,“ vysvětluje Iva Chaloupková, mluvčí České advokátní komory (ČAK).
Reklamuji právní službu Když ale advokát reklamaci nevyřeší uspokojivě nebo ji zamítne, nezbývá klientovi než se obrátit na soud, typicky s žalobou na náhradu škody nebo nemajetkové újmy. V takovém případě advokát zodpovídá za jakoukoli újmu, která jeho jednáním vznikla, a to bez ohledu na své zavinění. Na druhou stranu jsou proti takovéto eventualitě pojištěni, často i na daleko vyšší částku než povinné tři miliony korun. „Ale tyto spory nejsou v praxi příliš časté,“ říká Alena Macková z pražské právnické fakulty.
Každá soudní pře je však velmi nákladná a málokdo se navíc odhodlá soudit se s vlastním advokátem. Proto byla od letošního února novelou zákona o ochraně spotřebitele otevřena cesta řešení spotřebitelských sporů mimosoudní cestou, pokud se strany nedohodnou na oboustranně přijatelném kompromisu.
Tuto službu primárně zajišťuje Česká obchodní inspekce, ale v případě sporů s advokáty je zprostředkovatelem Česká advokátní komora. Mělo by jít o rychlé a levné řešení, které by zprostředkovalo smírné řešení mezi advokátem a klientem. Návrh je bezplatný a podává jej spotřebitel, každá ze stran jen hradí své vlastní náklady.
Kauza musí být vyřízena do tří měsíců, po kterých je jasné, zda se strany budou schopny domluvit. Reálně může být spor vyřízen v řádu týdnů, tvrdí ČAK. „Zatím neevidujeme žádný takový návrh spotřebitele, ale už jsme na to připraveni,“ uvádí Iva Chaloupková. Stěžuji si na advokáta Pokud ale mimosoudní řešení nevede k dohodě, otevírá se několik dalších cest. První z nich je stížnost na advokátní komoru, kterých každoročně eviduje zhruba patnáct set. „Zabývá se jimi stížnostní oddělení a dále tým zkušených advokátů, jejichž závěry se s konečnou platností zabývá kontrolní rada. Pokud dospěje k závěru, že stížnost je důvodná, podá její předseda kárnou žalobu ke kárné komisi,“ vysvětluje Chaloupková. „V typické stížnosti si klient stěžuje, že právní služby byly předražené, že mu advokát věci náležitě nevysvětlil, nebyl dostatečně komunikativní nebo mu nevrátil podklady ke kauze,“ říká Iva Chaloupková.
Kárnou žalobou ale skončí jen asi každá desátá stížnost. „Klienti si často stěžují na věci, které advokátům nelze klást za vinu, často mívají velmi naivní představy, co vše musí advokát zařídit. Pravidelně se setkáváme se stížnostmi, že advokát soudní při prohrál a my ho máme potrestat,“ krčí rameny mluvčí.
V desetině případů je advokát kontrolní radou upozorněn na nějaké drobnější pochybení nebo závadné chování, které ale nemá charakter kárného provinění.
Kárné popotahování Kárné řízení ve dvou stupních vede advokátní komora. „Kárným proviněním je závažné či opětovné zaviněné porušení povinností stanovených zákonem nebo stavovským předpisem,“ popisuje předseda odvolací kárné komise Bohumil Sedlatý. Následně může být advokát potrestán některým z kárných opatření, typicky napomenutím nebo pokutou.
Ale občas padne i nejvyšší trest, tedy vyškrtnutí ze seznamu advokátů. To se ale děje jen několikrát za rok v těch nejzávažnějších případech, jako je především zrada klienta. „Převažují různé typy nečinnosti a další pochybení advokáta ve vztahu ke klientovi, dále pochybení v provádění úschov,“ nahlíží do statistik Iva Chaloupková. Všechny informace o kárném řízení jsou zveřejňovány na webových stránkách komory. „Jenže v pravomoci ČAK není přiznat stěžovateli náhradu způsobené újmy. Pokud ji advokát nenahradí dobrovolně, musí se klient obrátit na soud,“ dodává Iva Chaloupková. A v tom spočívá hlavní výhoda mimosoudní dohody. I ten nejhorší smír je lepší než ten nejhorší rozsudek, zní jedna známá právnická poučka. Při mimosoudním řízení především neztrácíte kontrolu nad řízením s advokátem a na jeho zdárném výsledku můžete i osobně profitovat. Zatímco když dostane váš právní zástupce „flastr“ od ČAK za kárné provinění, ve vašem sporu s ním vám to nijak nepomůže. „Když mimosoudní řízení skončí neúspěšně, lze se samozřejmě obrátit se stížností na ČAK nebo s žalobou k soudu,“ doplňuje Chaloupková. Obecně tedy advokáti za své činy odpovídají v několika rovinách – trestní, soukromoprávní a kárné. Všechna tato pravidla se přitom prolínají a překrývají. „To má zaručit prevenci nežádoucího jednání advokátů a sankci v případě, že přece jen nastane. Jednání advokáta může – ale nemusí – být současně trestným činem, kárným proviněním a může současně založit jeho odpovědnost vůči klientovi za způsobenou újmu,“ vysvětluje docentka Macková.

Co dělat, když nejste spokojeni se svým advokátem
* Pokud advokát nedodržuje domluvu s klientem nebo jinak porušuje své povinnosti, nabízí se několik cest na řešení této situace.
* Prvním krokem by mělo být řešení situace s advokátem samotným, typicky v podobě reklamace poskytnuté služby. Je-li zamítnuta, lze se obrátit se žalobou na soud.
* U soudu se klienti typicky domáhají náhrady škody, případně nemajetkové újmy. Každý advokát je proti takovým případům pojištěn, takže se klienti nemusí obávat, že jim náhrada nebude vyplacena, když je advokát třeba ve finančních potížích. * Na advokáta lze také podat stížnost k České advokátní komoře. * Stížnostmi se komora zabývá a může z ní vzejít kárná žaloba a advokátovi může být uloženo kárné opatření, třeba napomenutí nebo pokuta. Klientovi ale v takovém případě nenáleží náhrada škody.
* Letošní novinkou je možnost mimosoudního řešení před smírčím orgánem advokátní komory.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi