Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Tiché dohody kolem sídla

8.4.2016, E15, str. 14, Bohumil Pečinka

Sociální demokraté musí zaplatit advokátu Zdeňku Altnerovi 340 milionů korun. Půjčí si od banky a jen letos ušetří 55 milionů. Tak včera rozhodlo vedení ČSSD. Strana tím uzavře jednu trapnou kapitolu své historie.
Začala krátce po revoluci v listopadu 1989, kdy mladší generace uvnitř komunistické strany prosadila vrácení pražského Lidového domu do rukou nově se rodící sociální demokracie. Morálně měla ČSSD na své sídlo nárok, právně ale šlo o nelegální vyvedení nemovitosti z obstaveného majetku KSČ. Tehdy poprvé došlo k politické „tiché dohodě“, že není třeba lpět na liteře zákona.
Ve stejné době byla ČSSD velkým odpůrcem majetkových restitucí. Nakonec tehdejší vláda prosadila restituce omezené – vracel se jen majetek, který byl před komunistickým převratem napsán na fyzické, nikoli právnické osoby. Ministerstvo financí následně podalo žalobu na ČSSD ve věci Lidového domu. Po mnoha letech tahanic rozhodl Nejvyšší soud tak, že majitelem objektu je sociálnědemokratická akciová společnost Cíl, která nikdy nepřestala existovat. ČSSD tak fakticky byla jedinou organizací v zemi, která získala majetek v někdejším držení právnické osoby. I tehdy šlo o politické rozhodnutí: země potřebuje silnou levici, protože to upevní politický systém.
V období mezi těmito rozhodnutími se ČSSD přihlásil advokát Zdeněk Altner a dal chudé politické straně nabídku, která se nedala odmítnout. Altner tvrdil, že zná způsob, jak majetky v pražské Hybernské ulici získat zpět, a nechce žádné průběžné honoráře. Když neuspěje, půjdou náklady na jeho účet, když uspěje, dostane podíl z hodnoty vysouzených objektů. Během svých manévrů zjistil, že ČSSD kdysi vlastnila i další pozemek (dnes hotel Marriott), který neplánovaně vysoudil, čímž získal pro ČSSD dalších 200 milionů korun. Celkově pro stranu získal majetky v ceně okolo půldruhé miliardy korun.
Jakmile Altner u soudu zvítězil, začala ČSSD brblat, že jím požadovaná částka 19 milionů je příliš vysoká.
Strategii vyhladovění nezahájil Miloš Zeman, ale jeho nástupce Vladimír Špidla.
Advokát Altner to emočně neunesl, veřejně kritizoval svého klienta a zveřejnil část smluv. Advokátní komora jej za to vyloučila ze svých řad, ale ke smlouvě s ČSSD konstatovala, že je vzhledem k výši rizika v pořádku.
Altner mezitím pokračoval ve svém tažení, takže odmítl i návrh dalšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka vyrovnat se mimosoudně. Současně musel zaplatit miliony korun z fakturované částky jako daň z přidané hodnoty, což způsobilo, že se zadlužil a nakonec skončil v exekuci. Donutilo ho to prodat neznámou část pohledávky švýcarské advokátní komoře. Takže ani není jasné, komu všemu bude ČSSD platit peníze.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi