Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Stát zaplatí lidem advokáta u přestupkových komisí

18.4.2016, Týden, str. 16, Pavel Cechl

Předvolal vás městský úřad před přestupkovou komisi? Pokud máte hluboko do kapsy, nezapomeňte si s sebou vzít advokáta. Jeho služby by podle plánu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) měl v budoucnu hradit stát.

Jednání před přestupkovou komisí není zrovna povzbuzující záležitost. Člověk sice neskončí ve vězení nebo neodejde s podmínkou, ale často mu hrozí i desetitisícové pokuty. Například za řízení pod vlivem alkoholu je to až 50 tisíc korun. Ministerstvo spravedlnosti nyní chce sociálně slabým umožnit, aby se před správním řízením poradili s advokátem. A to zdarma. Počítá s tím věcný záměr zákona, který nyní ministerstvo vypracovalo. Dosud stát hradí služby advokáta pouze v řízeních u soudu.

Drobný přivýdělek pro právníky
„Úprava cílí výhradně na ty, kteří právní pomoc skutečně potřebují a kteří si v důsledku své materiální potřebnosti nemohou obstarat právní služby sami,“ konstatuje Daniel Škvařil z ministerstva spravedlnosti. Jinými slovy: na radu právníka budou mít nárok lidé, kteří mají měsíčně méně než trojnásobek životního minima, jež v současnosti činí 10 230 korun. Šlo by až o 120 minut čistého času, kdy by jim měl být advokát k dispozici. Ne proto, aby je přímo zastupoval před komisí, ale aby jim vysvětlil, jaké mají šance a jak mají postupovat.
Změna se samozřejmě týká i dalších správních řízení, nejenom pokut za dopravní přestupky. Těch bude spíše minimum. Může jít třeba i o stavební řízení. Chudí lidé mohou o bezplatnou pomoc požádat advokátní komoru už nyní. Její služby ale nejsou nárokové, navíc se musejí vejít do časového limitu patnácti minut.
„V tuto chvíli mají takoví potřební možnost obrátit se pouze na Českou advokátní komoru s tím, aby jim určila advokáta bezplatně či za sníženou odměnu. Na takové určení advokáta ovšem není automatický nárok, někdy to může i déle trvat,“ říká Iva Chaloupková z České advokátní komory. Podle záměru ministerstva by byl nárok za splnění podmínek automatický.
Nápad by ovšem stát stál miliony korun ročně. A možná i daleko více. Ministerstvo odhaduje zájem podle současné poradny České advokátní komory, o té ovšem každý neví. V případě, že bude návrh schválen, by byly úřady povinny lidi o této možnosti informovat. Aby stát odradil od zneužívání bezplatné právní porady, měli by mu zájemci zaplatit poplatek sto korun. Ale i ten lze odpustit.
Na změně by tak měli vydělat především advokáti. Stát jim chce za každou půlhodinu práce dávat 150 korun, celkem tedy za dvě hodiny mohou dostat až šest stovek. Podle Ivy Chaloupkové, mluvčí České advokátní komory, je pro ně tato odměna spíše symbolická. „To, že je v médiích především ze strany politiků vytvářena představa, že advokáti jsou ti zlí, lační, lakomí, drazí, neochotní, neznamená, že tomu tak opravdu je,“ hájí svůj stav Chaloupková.

Nechtěné poradny
Na peníze navíc získají nárok pouze členové České advokátní komory, tedy advokáti. Na občanské právní poradny, z nichž spousta podobné bezplatné poradenství již poskytuje, tak nevybude. Ministerstvo to odůvodňuje tím, že jenom advokáti mohou zaručit správnou právní pomoc. „Bezpochyby se dá očekávat, že některé občanské poradny mohou mít problém, protože jim odejdou klienti,“ říká Libor Jarmič z organizace Frank Bold.
Na druhou stranu by to pro ně mohlo paradoxně znamenat i ulehčení. „Advokáti jsou na rozdíl od poraden pojištěni pro případ, že by někomu chybně poradili,“ říká Karel Jareš z Asociace občanských poraden. Za špatné rady by tak měli ručit.
Podle Jarmiče ale může dojít i k tomu, že v některých regionech nebudou mít advokáti o poskytování služby zájem. Chaloupková ale tvrdí, že k této obavě není důvod, protože mnozí právníci tyto služby už teď vykonávají zadarmo.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi