Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Exekutoři nemají brát statisíce

13.5.2016, Lidové noviny, str. 5, Kristián Léko

Mrazivé vztahy zavládly mezi ministrem spravedlnosti a českými exekutory. Ti na mimořádném sněmu razantně odmítli plány resortu na snížení jejich příjmů o desítky procent.

PRAHA „Neočekávám, že budu odcházet za vašeho potlesku, protože nezastírám, že mým cílem je skutečně snížit vaše odměny. Pokud by mi za to někdo z vás tleskal, zasluhoval by zahájení řízení o zbavení svéprávnosti,“ zahájil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) svůj projev na včerejším mimořádném sněmu Exekutorské komory ČR.
Byl svolán kvůli snaze ministra razantně osekat příjmy exekutorů. Považuje je totiž za příliš vysoké: „Běžný advokát si měsíčně vydělá 60 tisíc korun, soudce okresního soudu 97 tisíc. A průměrný exekutor? Ten si dle dat finanční správy vydělá každý měsíc 348 tisíc korun.“
Od příštího roku by se měly snížit jejich odměny o třetinu. Změna by měla přinést snížení průměrného zisku na zhruba 170 tisíc korun za měsíc. „Vážně nevím, proč by exekutoři měli vydělávat statisíce,“ podotkl Pelikán.

Snížení odměn? Končíme!

S výpočty ani závěry ale zástupci exekutorů nesouhlasili. Komora prezentovala svá data, dle nichž jsou dnes příjmy průměrného exekutorského úřadu zhruba poloviční, než co prezentuje ministerstvo.
Komora následně přijala usnesení, v němž Pelikánovy plány odmítla. „Sněm soudních exekutorů prohlašuje, že při snížení exekutorského tarifu exekutoři budou muset ukončit svou činnost, neboť na provoz svých úřadů nebudou mít prostředky,“ stojí v usnesení, které podpořili všichni přítomní exekutoři. Tedy většina ze 160 příslušníků profese, která zaměstnává tři tisíce lidí a ve 4,5 milionu řízení vymáhá více než 350 milionů korun.
Robert Pelikán však úvahy o zavírání úřadů bagatelizoval: „Chápu, že pokud byl někdo zvyklý vydělávat půl milionu měsíčně, tak kvůli méně penězům ráno ani nevstane z postele a svůj úřad zavře. Já ale věřím, že jej nahradí někdo, kdo bude i 170 tisíc měsíčně považovat za slušný výdělek.“

Pelikánova arogance moci
„Jsem velmi ráda, že se mimořádný sněm uskutečnil a pan ministr poprvé prezentoval čísla a propočty, ze kterých vychází. Domluvili jsme se na tom, že nad daty budeme dále diskutovat. Věřím, že názor pana ministra ještě dokážeme zkorigovat,“ řekla LN prezidentka komory Pavla Fučíková.
Během diskuse s ministrem ale v hotelu Duo na pražském Proseku vládla velmi napjatá atmosféra. „Panu ministrovi slouží ke cti, že mezi nás přišel. Ale jak je jeho zvykem, choval se neuctivě a neposlouchal naše argumenty,“ řekl LN Petr Polanský, člen vedení komory. Někteří exekutoři Pelikána dokonce obvinili, že má nejapné poznámky a zesměšňuje dotazující. „Jsem rozzloben tím, jak jízlivě a neférově s námi pan ministr diskutuje. Nepovažuji za seriózní, že komentuje cenu aut zaparkovaných před hotelem,“ řekl znojemský exekutor Vojtěch Jaroš. A ještě ostřejší slova volil jeho kolega Kamil Košina z Prachatic. „Nic podobného jsem nezažil od roku 2001, odkdy jsem exekutorem. Ministr je arogantní a chová se jako neřízená střela,“ řekl LN. Nebyl sám. „Byli jsme otřeseni, jak ministr přehlíživě vystupoval z pozice exekutivní moci,“ tlumočí pohled svých kolegů exekutorka, která si nepřála být jmenována. „Já sama jsem musela odejít ze sálu, abych se veřejně nerozčílila,“ dodává.
Robert Pelikán ale tvrdí, že nepřátelský tón diskusi udávají exekutoři, když varují před kolapsem vymahatelnosti práva. „To je úplný nesmysl, nic takového určitě nemůže nastat. Exekutorská komora na naše návrhy nereaguje protinávrhy, ale mediální kampaní. A na hrubý pytel hrubá záplata,“ odůvodnil pro LN svůj ostrý tón vůči nejméně populární právnické profesi.

***

Co chce Pelikán

* Ministerstvo spravedlnosti chystá úpravu exekutorského tarifu, tedy vyhlášky upravující odměny a náhradu nákladů exekutorů. Ministr ji může změnit čistě svým rozhodnutím.
* Pelikán plánuje dvoufázové snížení příjmů exekutorů. V první fázi od 1. 1. 2017 se odměny sníží o třetinu na 10% z vymáhané částky (dnes činí 15 %). Druhá fáze se váže na chystanou novelu exekučního řádu a sníží odměny o další třetinu (na 5 %).
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi